VIDEO: Bruselskí úradníci budú mať z bratislavského sídla ELA úchvatný výhľad

Zamestnanci prvej európskej agentúry sídliacej na Slovensku budú pracovať v priestoroch s výhľadom na celú Bratislavu. Zo svojich kancelárií uvidia novovznikajúcu modernú štvrť v hlavnom meste, ale aj dominanty historického centra. Popod okná im bude tiecť Dunaj. Sídlo Európskeho orgánu práce (ELA) si dnes obzrel minister práce Ján Richter (Smer). Spor, ktorý aktuálne prebieha na pôde európskych inštitúcií, by podľa jeho slov bratislavské sídlo agentúry ohroziť nemal.

03.12.2019 15:31 , aktualizované: 18:04
debata (25)

ELA sa nasťahuje na Landererovu ulicu v Bratislave, na 14. poschodie administratívnej budovy z dielne developera JTRE. Priestor je už nachystaný, aby agentúra mohla začať svoju činnosť. Richter včera po prehliadke kancelárií prízvukoval, že sa podarilo pripraviť ich v rekordne rýchlom čase.

VIDEO: Pozrite sa, aký úchvatný výhľad budú mať európski úradníci v Bratislave. Hrad, Dunaj, mosty, nové centrum Bratislave s vežiakmi…

Video

„Máme záujem, aby do Vianoc boli zrealizované všetky zmluvné vzťahy, preberie si to Európska komisia a manažment ELA,“ povedal Richter. Nájomné na desať rokov zaplatilo Slovensko, agentúra bude mať priamo v budove zabezpečených sto parkovacích miest.

Výhľad na celé mesto

Budova, v ktorej bude agentúra sídliť, bola dokončená koncom roka 2018. Na jej najvyššom poschodí sú už pre zamestnancov ELA pripravené viaceré zasadačky aj veľké otvorené priestory.

Z kancelárií budú mať výhľad na takmer celú Bratislavu – na novovznikajúcu modernú štvrť v blízkosti budúcej autobusovej stanice, ale tiež na historické dominanty, akými sú Bratislavský hrad, Katedrála sv. Martina či Právnická fakulta Univerzity Komenského. V blízkosti budovy sa nachádza aj Most Apollo vedúci ponad Dunaj, z okien vidno Zimný prístav.

S priestormi je spokojný aj generálny riaditeľ Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenia Joost Korte, ktorého Richter v Bratislave privítal. „Je to lepšie ako moja kancelária v Bruseli. Výhľad je lepší aj svetlo,“ komentoval Korte po prehliadke kancelárií.

Tretina Slovákov?

V súčasnosti má ELA 20 zamestnancov, zatiaľ pracujú v Bruseli. V najbližších rokoch by mal ich počet narásť na 144. Richter verí, že značná časť z nich by mohli byť Slováci. „Som optimista. Myslím si, že z tých 140 až 144 zamestnancov, aj vzhľadom na dobré skúsenosti, z iných agentúr, by tretinu mohli tvoriť Slováci. Samozrejme, musia prejsť procesom výberu ako ostatní,“ verí Richter.

Sídlo Európskej pracovnej agentúry
Pohľad z priestorov Európskej pracovnej agentúry
+2Priestory Európskej pracovnej agentúry

Korte reagoval, že takéto rozloženie zamestnancov zaručiť nevie. V súčasnosti prebiehajú výberové konania na viaceré pozície a záujem je obrovský. Pracovné miesta v ELA sú otvorené pre občanov všetkých krajín Európskej únie. Do tohto piatka prebieha aj prihlasovanie záujemcov o post generálneho riaditeľa agentúry. O jeho mene by sa mohlo rozhodnúť na jar, do funkcie by nastúpil v lete.

ELA je prvou európskou agentúrou, ktorá bude sídliť na Slovensku. Rozhodlo sa o tom na júnovom rokovaní Rady pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti v Luxemburgu. Konkurenciou Bratislavy boli lotyšská Riga, cyperská Nikózia a bulharská Sofia. Slovensko uspelo hneď v prvom kole.

O agentúry by sme nemali prísť

V posledných týždňoch sa však sídlo ELA stalo predmetom súdneho sporu medzi únijnými inštitúciami. Európsky parlament podal začiatkom októbra žalobu proti rozhodnutiu Rady EÚ o pridelení agentúry Bratislave. O sídle rozhodovali národné vlády členských štátov, europarlament však chcel mať v tejto veci rovnaké slovo.

Podľa Richtera by Slovensko o agentúru prísť nemalo. „Osobne nepredpokladám, že by malo dôjsť k tomu, že by sa menilo sídlo. To nikto nespochybňuje,“ skonštatoval minister práce. Podľa jeho slov ide v spore o procedurálne záležitosti, ktoré sa netýkajú len pracovnej agentúry, ale celkových vzťahov medzi Európskym parlamentom a Európskou komisiou. „My vstúpime do konania s jediným záujmom, tento proces čím skôr ukončiť, aby sa vylúčili pochybnosti o tom, či bude agentúra v Bratislave,“ zdôraznil Richter.

Európsky orgán práce

Európsky orgán práce začal fungovať v polovici októbra tohto roka. Po prvý raz vtedy zasadla jeho správna rada. Prvé myšlienky na vznik takejto inštitúcie siahajú do roku 2017. Reagovať má na to, že 17 miliónov Európanov žije alebo pracuje v inom členskom štáte, ako je štát ich štátnej príslušnosti. V porovnaní s údajmi spred 10 rokov sa ich počet takmer zdvojnásobil.

Zhruba 1,4 milióna Európanov dochádza za prácou do iného členského štátu, existuje 2,8 milióna vyslaní na dočasné vykonávanie služieb v inom členskom štáte a viac ako 2 milióny pracovníkov v cestnej doprave prekračuje vnútorné hranice EÚ každý deň pri preprave tovaru alebo cestujúcich.

ELA má zohrať úlohu pri podpore členských štátov pri zabezpečovaní prístupu jednotlivcov a zamestnávateľov k informáciám o ich právach a povinnostiach, podpore spolupráce medzi členskými štátmi pri cezhraničnom presadzovaní príslušných právnych predpisov Únie a pri sprostredkovaní riešení v prípadoch cezhraničných sporov medzi vnútroštátnymi orgánmi. Svoju plnú kapacitu by mala ELA dosiahnuť do roku 2024.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ján Richter #Ela