Žitňanská: Návrh na očistenie justície je škodlivý a môže byť zneužívaný

Vládny návrh na očistenie justície, o ktorom má parlament rokovať v zrýchlenom režime, považuje poslankyňa a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (nezaradená) za veľmi škodlivý. Reflektuje podľa nej len na to, že zodpovedné orgány v súvislosti s podozreniami voči sudcom nekonajú. Upozorňuje, že navrhované zmeny môžu byť zneužité.

04.12.2019 09:36 , aktualizované: 10:29
debata (8)

„Je to skratka, ktorá poskytuje alibi tým, ktorí konať majú a podľa mojej mienky nekonajú dostatočne rýchlo a efektívne. Lebo keby tak konali, nesedel by tu minister,“ zhodnotila návrh Žitňanská počas diskusie v pléne. Upozornila, že v samotnom odôvodnení návrhu sa píše, že možnosť pozastaviť výkon funkcie existuje už aj dnes, neuplatňuje sa však v dostatočnej mi­ere.

„Návrh je naozaj veľmi škodlivý, pretože som presvedčená o tom, že ak existujú pochybnosti o tom, že má sudca spôsobilosť, to znamená, že nemá morálny štandard a integritu sudcu, ktoré zákon vyžaduje, to je dôvod na disciplinárne konanie,“ zdôraznila exministerka podľa ktorej dáva logiku, že ak sú dôvody, má sa konať.

„Správny adresát nášho tlaku, toho, koho sa máme pýtať, je potom asi polícia, prípadne prokuratúra, tí, ktorí môžu podať návrh na disciplinárne konanie. Nie je v poriadku, aby sme suplovali ich prácu,“ vyhlásila poslankyňa.

Vágna formulácia návrhu umožňuje za určitých okolností aj zneužitie, tvrdí Žitňanská, pretože vláda navrhuje pozastavenie výkonu funkcie bez akýchkoľvek procesných pravidiel. Upozornila tiež na to, že výkon funkcie je podľa návrhu možné sudcovi pozastaviť na pol roka s predĺžením na ďalšieho pol roka. Ak nebude voči tejto osobe vznesené obvinenie, môže sa vrátiť do talára a podľa Žitňanskej sa možno bude aj súdiť za poškodenie dobrého mena.

Žitňanská avizovala, že podáva pozmeňujúci návrh, aby sa z návrhu novely vypustili všetky škodlivé ustanovenia a ostala v ňom len verejnosť hlasovania Súdnej rady SR, s čím súhlasí.

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) v reakcii na Žitňanskú povedal, že ak sú pochybnosti u sudcu, ale nie je to na trestné ani disciplinárne konanie, má sa konať. „Je to ešte vždy ľahší ‚odvar‘, ako keď bol niekto podozrivý zo spáchania disciplinárneho skutku, navrhovateľ mal dôkazy, aj to odôvodnil, aj tak nedošlo k disciplinárnemu potrestaniu sudcu. Tu ide len o podozrenie, ani nie konkrétne to, že ty si niečo spáchal, ale že terajšie pôsobenie v talári pre teba aj pre celú spoločnosť nie je dobré,“ odôvodnil minister.

Poslanci diskutovali o vládnom návrhu na očistenie justície

Ani orgány činné v trestnom konaní ani minister spravodlivosti či predseda Najvyššieho súdu SR nemajú v prípade podozrení u sudcov dôkazy na to, aby mohlo byť vznesené obvinenie či začaté disciplinárne konanie. V úvode šiesteho rokovacieho dňa 53. schôdze Národnej rady (NR) SR to v pléne povedal minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Vo vládnom návrhu na tzv. očistenie justície, teda novele zákona o sudcoch a prísediacich, minister navrhuje, aby sa dočasne pozastavil výkon aj tým sudcom či prokurátorom, u ktorých nastali dôvodné pochybnosti o tom, že spĺňajú predpoklady a spôsobilosti.

Vláda žiada, aby sa o tomto návrhu zákona rokovalo v zrýchlenom režime. Parlament by mal rokovať v skrátenom legislatívnom konaní aj o novele zákona o sociálnom poistení a novele zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov.

Dočasné zastavenie funkcie v prípade sudcu alebo prokurátora by mohli navrhovať Súdna rada, minister spravodlivosti alebo predseda Najvyššieho súdu, o schválení takéhoto návrhu by mala ďalej rozhodovať Súdna rada SR. Súčasťou legislatívnej úpravy je aj to, že hlasovanie rady bude verejné.

Pri prokurátoroch by mal o návrhu na dočasné pozastavenie výkonu funkcie prokurátora rozhodovať generálny prokurátor na návrh Rady prokurátorov SR alebo, v prípade konania bez návrhu, s jej predchádzajúcim súhlasom.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Gábor Gál #justícia