Kalavská ponúkla pre stratifikáciu svoju funkciu Pellegrinimu

Vláda SR vzala späť z rokovania parlamentu návrh reformy nemocníc, tzv. stratifikácie. Hlasovanie o návrhu v parlamente sa opakovane odsúvalo, v stredu mali poslanci hlasovať o tom, či reformu posunú do druhého čítania. Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (nom. Smeru) dnes na tlačovej konferencii ponúkla svoju funkciu premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer), čím reagovala na stiahnutie návrhu zákona o stratifikácii.

04.12.2019 11:16 , aktualizované: 17:42
debata (222)

Kalavská povedala, že už nie je priestor na čiastkové riešenia. Nesúhlasila s tým, aby bol návrh zákona stiahnutý a aby sa o ňom v parlamente nehlasovalo.

Video: Ministerka zdravotníctva reagovala na rozhodnutie vlády stiahnuť návrh zákona o stratifikácii z rokovania parlamentu.

Premiér Peter Pellegrini je presvedčený o tom, že ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru) by mala zotrvať vo funkcii. Reagoval tak na jej ponuku demisie po tom, ako vláda stiahla reformu nemocníc z rokovania parlamentu. „Strana Smer bude v tejto veci rešpektovať rozhodnutie predsedu vlády SR,“ povedal pre Pravdu hovorca Smeru Ján Mažgút.

Predseda vlády Peter Pellegrini sa k stiahnutiu zákona o reforme nemocníc vyjadril v stredu po rokovaní vlády. Uviedol, že reforma zostane kompletne pripravená pre novú vládu a parlament.

Video: Premiér: Stratifikácia ostáva pripravená, previazaná mašľou pre novú vládu.

Video

Premiér poznamenal, že sa naplnili jeho obavy, že by stratifikácia nemocníc mohla byť ako téma zneužitá v predvolebnom zápase. „Táto obava je väčšia ako zodpovednosť za presadenie tejto potrebnej zmeny,“ povedal premiér. Uviedol, že ak majú byť zásadné zmeny v slovenskom zdravotníctve dlhodobo udržateľné, mali by prechádzať širokým politickým konsenzom.

Podotkol, že stratifikácia má ovplyvniť slovenské zdravotníctvo na desaťročie dopredu. Upozornil aj ostatných ministrov, ktorí pripravujú podobné veľké reformy, aby sa do budúcna snažili čím skôr pretaviť svoje plány a získať si dostatočný čas na získanie politickej podpory.

„Dnešný môj krok a vlády SR v žiadnom prípade neznamená, že sme rezignovali na potrebu zodpovedných zmien v slovenskom zdravotníctve,“ poznamenal s tým, že stratifikácia nemocníc zostane kompletne pripravená pre novú vládu a parlament.

„Budem sa zasadzovať, keď budeme mať tú možnosť po voľbách, aby sme túto agendu okamžite otvorili hneď na začiatku nového volebného obdobia,“ poznamenal premiér. Podotkol, že tento cieľ by sa v súčasnosti nemohol dosiahnuť.

Premiér doplnil, že tým, že reformu dnes z parlamentu vláda stiahla, sa vytvára dobrý predpoklad, aby nové vedenie rezortu a nová vláda hneď od prvého dňa svojho funkčného obdobia mohli v reforme pokračovať a „uviesť ju do života“.

Hlasovanie o návrhu zákona sa v parlamente opakovane odsúvalo

Podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd) ešte predtým oznámil, že vláda vzala späť návrh zákona o stratifikácii, takže parlament o ňom teraz nebude hlasovať. Hlasovanie o návrhu sa v parlamente sa opakovane odsúvalo, v stredu mali poslanci hlasovať o tom, či reformu posunú do druhého čítania.

Pôvodne mali poslanci o novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý reformu zahŕňa, hlasovať na októbrovej schôdzi. Tesne pred hlasovaním ju však spolu s ďalšími dvoma návrhmi presunuli na nasledujúcu schôdzu. O stiahnutie návrhu požiadali ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú (nominantka Smeru) preto, lebo návrh nemal dostatočnú politickú podporu.

Okrem stratifikácie sa opakovane presúvali aj ďalšie dva návrhy z dielne rezortu zdravotníctva, vrátane toho, aby predškolské zariadenia prijímali len zaočkované deti. O týchto dvoch návrhoch v stredu poslanci hlasovali.

Predseda Smeru Robert Fico opakovane hovoril, že jeho strana má k stratifikácii výhrady. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská už viackrát pri diskusii o stratifikácii nevylúčila, že by podala demisiu. „Ja som povedala, môj pohár je dosť plný, keď pretečie, tak áno, keď nepretečie, tak nie,“ odpovedala minulý týždeň.

Reforma nemocníc mala pacientom priniesť kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť, meranú cez lepšie výsledky liečby. Nemocnice mali postupne nastaviť kritériá, ktoré to mali zabezpečiť, ako napríklad minimálny počet výkonov za rok. Napríklad pri pôrodoch to mal byť najprv limit 320 na rok, neskôr to malo byť raz toľko. Ak by to nemocnica v budúcnosti nesplnila, zdravotná poisťovňa by jej nemohla výkony zazmluvniť.

Cigániková vyzvala vládu, aby reformu nesťahovala

Video: V čom urobila podľa Jany Cigánikovej ministerka Kalavská chybu? Čo hovorí na neúspech stratifikácie Béla Bugár? Kto rozhodol o stiahnutí dokumentu?

Video

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Jana Cigániková (SaS) vyzvala vládu, aby reformu nemocníc, takzvanú stratifikáciu, z hlasovania v parlamente nesťahovala.

„Vyzerá to, že ministerka (Andrea Kalavská) dôležitosť tohto opatrenia chápe. Čo jej môžeme vyčítať, je to, že dala tento zákon do parlamentu až teraz,“ skonštatovala Cigániková s tým, že ju pôvodne podporoval aj premiér Peter Pellegrini.

Cigániková hovorí, že zmena v systéme nemocníc je potrebná. Poukázala na to, že na Slovensku je najhustejšia sieť nemocníc, pričom nie všetky sú dostatočne špecializované na všetky úkony a je ťažké ich aj personálne obsadiť. Zdôraznila, že stratifikácia má tiež zlepšiť dostupnosť urgentnej zdravotnej starostlivosti.

© Autorské práva vyhradené

222 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrea Kalavská #Jana Cigániková #stratifikácia nemocníc