Väzni si zarobia viac, vláda zmenila nariadenie po vyše desiatich rokoch

Obvinení a odsúdení budú rozdelení do štyroch platových tried a zarobia si viac ako doposiaľ. S novým nariadením dnes súhlasila vláda, pravidlá sa tak v tejto oblasti zmenia po viac ako desiatich rokoch.

04.12.2019 12:27
debata (4)

Ministerstvo spravodlivosti SR, ktoré materiál predložilo, odhadlo ročné náklady na viac ako 1,2 milióna eur. Zmena bude mať zároveň pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy, keďže v dôsledku zvýšenia pracovných taríf dôjde k zvýšeným príjmom v oblasti úhrad trov výkonu trestu odňatia slobody u odsúdeného. Väzni zaplatia viac aj za odvody do Sociálnej poisťovne a zdravotných poisťovní, ale aj dane z pridanej hodnoty v súvislosti so zvýšenými príjmami v prípade obvinených a odsúdených osôb, ktorým je poukazované výživné z ich pracovných odmien.

Zvýšenie výdavkov na pracovné odmeny obvinených a odsúdených zaradených do práce vo vedľajšom hospodárstve sa prenesie do cien výrobkov, prác a služieb stredísk vedľajšieho hospodárstva. V súvislosti s uvedeným sa zvýšia príjmy rozpočtu vedľajšieho hospodárstva, ktoré sú príjmami štátneho rozpočtu kapitoly Ministerstva spravodlivosti SR. Z uvedeného vyplýva, že nadväzne na výšku zvýšených výdavkov na odmeňovanie obvinených a odsúdených dôjde k nárastu príjmov štátneho rozpočtu.

Štyri platové triedy

Zárobky odsúdených závisia aj na tom, do akého pracovného stupňa sú zaradení. Rozdiel je aj v počte rokov a spomínaných platových triedach. Kým pri prvej triede môže väzeň zinkasovať niečo málo vyše 200 eur, pri najvyššej štvrtej je to dvojnásobok. Zmenia sa aj finančné sadzby za jednu odpracovanú hodinu. Tie dosiahnu v najlepších prípadoch takmer 2,70 eura.

Napríklad obvinení a odsúdení zaradení do práce v pracovnom stupni 3 v pracovnej triede 4 pri počte započítanej praxe nad desať rokov dosiahnu výšku pracovnej tarify 461 eur mesačne. V pracovnom stupni 1 v pracovnej skupine 1 pri počte započítanej praxe do piatich rokov je výška pracovnej tarify po novom vyčíslená na 221 eur.

Kabinet premiéra Petra Pellegriniho (Smer) dnes súhlasil s odporúčaním ministerstva spravodlivosti a nové pravidlá preto začnú platiť od prvého januára 2020.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #väzni #ministerstvo spravodlivosti