PS/Spolu hrozia ústavnou sťažnosťou, ak parlament neprerokuje opozičné návrhy

Koalícia strán Progresívne Slovensko/Spolu - občianska demokracia (PS/Spolu) podá ústavnú sťažnosť na postup vládnej koalície, ak dnes na mimoriadnej schôdzi zablokuje prerokovanie opozičných návrhov.

04.12.2019 12:35
debata (21)

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda strany Spolu Miroslav Beblavý. Sťažnosť reaguje na procedurálny návrh predsedu Smeru Roberta Fica, ktorým sa vylúčila z programu 53. schôdze NR SR drvivá väčšina návrhov v prvom čítaní.

„Zasadanie parlamentu sa podľa ústavy končí len uplynutím volebného obdobia alebo jej rozpustením. Volebné obdobie sa neskončilo, parlament nikto nerozpustil. Ak vládna väčšina opäť odsabotuje rokovania o našich návrhoch, obrátime sa na ústavný súd,“ uviedol Beblavý.

Podľa volebného lídra PS/Spolu Michala Trubana sa ukazuje, že Fico s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer) sa boja volieb a sú ochotní porušovať ústavu a vytvárať koalíciu „s fašistami“.

Národná rada sa na aktuálnej 53. schôdzi nezaoberá výraznou väčšinou návrhov, ktoré sú v prvom čítaní. Fico svoj návrh odôvodnil vytvorením dostatočného časového priestoru na rokovanie o štátnom rozpočte, ktorý plénum v utorok schválilo. Predseda Smeru predložil návrh v mene troch koaličných poslaneckých klubov.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #NR SR