Ocenený študent vymyslel zdravotnú pomôcku

Stať sa podnikateľom možno už na vysokej škole. Stačí dobrý nápad a odvaha skúsiť to. Potvrdzujú to príbehy, ktoré dnes odzneli na odovzdávaní Študentskej podnikateľskej ceny 2019.

04.12.2019 17:32
studentska podnikatelska cena Foto:
Jednou z cien, ktoré si odniesol absolútny víťaz Martin Pekarčík, bolo aj ročné predplatné denníka Pravda.
debata (5)

Z 51 prihlásených komisia vybrala päť finalistov a absolútneho víťaza, ktorý bude Slovensko reprezentovať na medzinárodnej súťaži v Kapskom Meste. Podujatie pripravila nezisková organizácia Junior Chamber International (JCI), mediálnym partnerom bol denník Pravda.

Hlavnú cenu získal 24-ročný medik z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Martin Pekarčík. Jeho firma prišla s prístrojom, ktorý je vlastne užitočnou zdravotnou pomôckou. Volá sa S-Case, čo je skrátená forma zo „smart case“, teda čosi ako „šikovná krabička“.

„Je to medicínske zariadenie pre monitorovanie a diagnostiku fyziologických funkcií ľudského tela. Je určené pre lekárov pôsobiacich v krajinách ako Keňa, Uganda, Rwanda či Ghana, ale aj pre vlastný monitoring pacientov u nás doma. Využiť ho môžu tiež ľudia, ktorí idú na výlet do zahraničia. Vďaka prístroju sa môžu spojiť s lekárom na Slovensku,“ priblížil svoj vynález študent štvrtého ročníka medicíny.

Ako to v praxi funguje? Zariadenie meria krvný tlak, teplotu, pulz, saturáciu (obsah kyslíka v krvi) a glykémiu (hladinu cukru v krvi). Zistené údaje vie samo vyhodnotiť, alebo sa na diaľku spojí so zdravotníkom, ktorý ich skontroluje.

Ambíciou mladého medika teraz je, aby sa S-Case uchytil na trhu. Veľký potenciál vidí najmä v Afrike. Napriek rozbehnutému podnikaniu sa však neplánuje vzdať ani svojho odboru. „V budúcnosti by som sa chcel stať lekárom a otvoriť si ambulanciu,“ naznačil Pekarčík.

Finalisti súťaže Študentská podnikateľská cena... Foto: Pravda (Ľuboš Pilc)
studentska podnikatelska cena Finalisti súťaže Študentská podnikateľská cena 2019 (zľava): Martin Pekarčík, Dominika Bírová, Ivan Iľko, Kade Mackintosh a Filip Bevelagua

Zaujímavé nápady predstavili aj ďalší finalisti. Filip Bevelagua z Fakulty ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre vymyslel „Tasty Slovakia box“ – škatuľu s desiatimi tradičnými maškrtami, ktoré by sa mohli stať chutným suvenírom a pomôcť pri rozvoji turistického ruchu.

Dominika Bírová z rovnakej fakulty má zase firmu, ktorá vyrába prírodné domáce produkty bez použitia chemických látok – omáčky, sirupy, bylinkové čaje či výrobky z rastlín.

Ďalší ocenený, Ivan Iľko z Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity navrhol „antikameru“ – štýlový ochranný kryt na webkameru môže nahradiť jej neestetické prelepovanie kadejakými páskami. Produkt je z biologického materiálu a v teplej vode sa dá ľubovoľne tvarovať.

Študent Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity Kade Mackintosh založil zase prvú online jazykovú školu na Slovensku. Stačí sa zaregistrovať na internetovom portáli a z pohodlia domova študovať či konverzovať v angličtine. „Chcem, aby sa English.sk stalo miestom, kde sa každý bude môcť naučiť po anglicky,“ prezradil mladý Brit, ktorý už desať rokov žije na Slovensku.

Hoci sa podujatie organizuje už deväť rokov, podľa výkonného predsedu JCI Mariána Meška sa medzi študentmi stále nájdu účastníci s originálnymi myšlienkami. „Nápadov je veľmi veľa, ale v našej súťaži sú tí študenti, ktorí ich už aj začali realizovať. To je podstatné. Práve takých študentov chceme nachádzať a oceňovať,“ zdôraznil Meško.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #študent #denník Pravda #Študentská podnikateľská cena #zdravotná pomôcka