Možnosti dočasne pozastaviť výkon funkcie sudcu a prokurátora sa rozšíria

Ak u sudcu alebo prokurátora nastanú dôvodné pochybnosti o tom, že spĺňajú predpoklady a spôsobilosti, a môže tým byť vážne ohrozená dôveryhodnosť súdnictva alebo dobrá povesť súdnictva, možno mu dočasne pozastaviť funkciu. Vyplýva to z novely zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. Plénum na návrh vlády o novele rokuje v zrýchlenom režime.

04.12.2019 17:59 , aktualizované: 20:11
debata (3)

O návrhu predsedu Súdnej rady, ministra spravodlivosti alebo predsedu Najvyššieho súdu na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu z uvedeného nového dôvodu bude rozhodovať Súdna rada SR.

Pozastavenie výkonu funkcie sudcu či prokurátora plynie dovtedy, kým nepominú dôvody rozhodnutia, avšak najviac na šesť mesiacov s možnosťou jeho predĺženia najviac o ďalších šesť mesiacov, maximálne teda na obdobie jedného roka.

Súčasťou legislatívnej úpravy je aj to, že hlasovanie Súdnej rady bude verejné. „Návrh reflektuje aj rozhodnutie Súdnej rady, ktorá sa uzniesla na tom, že chce hlasovať verejne. Vo verejnom hlasovaní sa bude konať aj voľba predsedu Najvyššieho súdu,“ uviedol nedávno minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Pri prokurátoroch bude o návrhu na dočasné pozastavenie výkonu funkcie prokurátora rozhodovať generálny prokurátor na návrh Rady prokurátorov SR alebo, v prípade konania bez návrhu, s jej predchádzajúcim súhlasom.

Dôvodom prijímaných opatrení je podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer) nevyhnutnosť posilniť dôveru verejnosti v súdny systém a prokuratúru a v tejto súvislosti prijať konkrétne legislatívne opatrenia tak, aby mohli byť účinné čo najskôr.

Diskusia k potratom ukončila deň, Smolíková upustila od niekoľkých zmien

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Eva Smolíková (SNS) upustila od svojho zámeru, aby boli „tabletky po“ viazané na lekársky predpis. V stredu predložila pozmeňujúci návrh, ktorým chce tento bod vypustiť, hoci túto zmenu v pléne prezentovala ešte v utorok (3. 12.) ako pozmeňujúci návrh k novele zákona o zdravotnej starostlivosti. Rovnako sa má vypustiť aj povinnosť informovať otca o tehotenstve a existencii dieťaťa.

Zákaz voľného predaja núdzovej antikoncepcie v pléne kritizovala poslankyňa Jana Cigániková (SaS). Upozornila na možný nárast nechcených tehotenstiev, ale aj na alternatívne a na internete ľahko dostupné návody, ktoré nemusia byť bezpečné.

Za nesprávne považuje aj podmieňovanie potratov súhlasom otca dieťaťa. Upozorňuje na to, že otec nemusí byť známy alebo môže byť násilník. „Zasahuje sa do rozhodnutia ženy,“ dodala s tým, že rovnako by sa mohlo zasahovať aj do života mužov tým, že by sa otcom nechcených detí navrhovala vazektómia.

Predseda zdravotníckeho výboru Štefan Zelník (SNS) pripomenul, že sporné body chcú z návrhu vypustiť. Skonštatoval, že novela tak bude zabezpečovať iba lepšiu informovanosť žien. „Povinnosť informovať pacienta aj o možných úskaliach tohto zákroku sa dáva do zákona,“ poznamenal.

Nezaradená poslankyňa Anna Verešová sa vyjadrila podobne. Zdôraznila, že ľudský plod nie je vec a návrh nehovorí o úplnom zákaze interrupcií. „Predkladatelia vyhodili všetko, čo by sa niekoho v pléne dotklo, zvlášť ochrancov ľudských práv a slobôd,“ povedala. V súvislosti s „tabletkami po“ poukázala na upozornenia gynekológov, že môžu byť škodlivé a netreba ich brať často. Zdôraznila, že ich nikto nechcel zákonom zakázať.

Nezaradená poslankyňa Simona Petrík namieta populizmus samotného návrhu. Myslí si, že SNS tému zneužíva na predvolebný boj. „Robíte užitočných idiotov SNS,“ povedala na adresu opozičných poslancov, ktorí návrh obhajujú.

Navrhované zmeny kritizovali aj organizácie Aspekt, Možnosť voľby a Povstanie pokračuje. Tvrdia, že povinnosť informovať otca dieťaťa je v rozpore s lekárskymi i ľudskoprávnymi štandardmi. „Ignoruje situácie, keď si žena neželá o svojom nechcenom tehotenstve informovať partnera, napríklad žena žijúca v násilnom vzťahu,“ uviedli v stanovisku. Okrem iného nesúhlasia ani so zákazom voľného predaja núdzovej antikoncepcie. Návrh podľa nich môže ženám zabrániť v tom, aby stihli tabletky užiť včas.

Diskusiou k zmenám v oblasti potratov ukončili poslanci šiesty rokovací deň NR SR. Vo štvrtok (5. 12.) majú v zrýchlenom rokovaní hovoriť o viacerých vládnych návrhoch. V druhom čítaní je novela zákona o sudcoch a prísediacich, ktorá obsahuje avizované opatrenia na tzv. očistenie justície. V skrátenom legislatívnom konaní budú poslanci rokovať aj o novele zákona o sociálnom poistení a novele zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #sudca #prokurátor #Súdna rada #pozastavenie výkonu funkcie sudcu