Plénum nehlasovalo o uznesení k návratu investičného zlata z Británie

Parlament nerozhodol o návrhu uznesenia k návratu investičného zlata z Veľkej Británie na Slovensko. V pléne nebolo dostatok poslancov, parlament preto nebol uznášaniaschopný. Nepomohli ani dve vyhlásené prestávky. Hlasovanie o uznesení sa tak uskutoční na ďalšej riadnej schôdzi, ktorá bude podľa predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) "možno zvolaná". Do parlamentných volieb už totiž nemusí byť.

05.12.2019 10:30 , aktualizované: 19:50
NRSR 53. schôdza zasadnutie parlamnet Foto: ,
Na snímke rokovacia sála počas 53. schôdze NR SR 4. decembra 2019 v Bratislave.
debata (50)

Mimoriadnu schôdzu inicioval koaličný Smer. Išlo o posledné rokovanie parlamentu v tomto roku a pravdepodobne o poslednú schôdzu do parlamentných volieb. Rozprava počas mimoriadnej schôdze trvala približne hodinu a vystupovali najmä opoziční poslanci. Faktickými poznámkami reagovali len traja koaliční poslanci, pričom Béla Bugár (Most-Híd) sa k návratu zlata staval kriticky.

Mimoriadna schôdza k návratu investičného zlata na Slovensko

Jediným bodom tejto schôdze bol návrh uznesenia, ktorým chce parlament zaviazať Národnú banku Slovenska (NBS) k tomu, aby začala proces návratu zlata z Veľkej Británie, ktoré je uložené v Bank of England (BoE). Ide o 31,7 tony zlata v hodnote približne 1,3 miliardy eur. NBS vďaka spolupráci s BoE zarobila na obchodovaní so zlatom za posledných desať rokov približne 50 miliónov eur.

V uznesení má parlament skonštatovať, že vníma riziká spojené s predpokladanou finančnou krízou, pokračujúcu procedúru brexitu a rozhodnutie viacerých krajín stiahnuť zlato z BoE na svoje územia. Okrem toho parlament žiada NBS, aby prijala všetky nevyhnutné opatrenia, ktoré budú v čo najkratšom čase viesť k návratu investičného zlata z BoE na územie SR.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer) v utorok (3. 12.) v parlamente uviedol, že je zástancom toho, aby sa urobila analýza k tejto problematike. Zamerať by sa mala napríklad na náklady spojené s dovozom tohto zlata na Slovensko. Kamenický zároveň doplnil, že sa hovorí o návrate zlata v „dohľadnom čase“.

NBS zaslala poslancom parlamentného finančného výboru v súvislosti so zlatými rezervami ešte v apríli tohto roka list. Ponechanie investičného zlata v Bank of England po brexite nepredstavuje podľa slovenského regulátora žiadne dodatočné riziká, a preto vtedy neodporúčal jeho premiestnenie. Vtedajším guvernérom NBS bol Jozef Makúch. Poslanci koaličného Mosta-Híd sa preto pri schvaľovaní programu v stredu zdržali, rovnako tak urobili aj vo štvrtok.

Smer už v stredu avizoval, že sa bude opäť snažiť zozbierať podpisy na zvolanie tejto mimoriadnej schôdze. Dušan Jarjabek (Smer) videl za neschválením programu chýbajúcich poslancov v pléne. Pri schvaľovaní programu bolo prítomných len 118 zákonodarcov. Priamo z klubu Smer nebolo prítomných na hlasovaní sedem zákonodarcov.

„Bolo málo hlasov, to je všetko. To sa stane, schôdza nebola odsúhlasená, tak bude ďalšia,“ podotkol Jarjabek s tým, že v stredu bolo aj výjazdové rokovanie výboru na kontrolu Slovenskej informačnej služby.


VIDEO: Prečo za návrh Roberta Fica nehlasovali niektorí poslanci Smeru? Bola to pomsta za niečo? Ako sa tváril Robert Fico, keď mu Béla Bugár odmietol schváliť návrat zlata na Slovensko? Kde je zlato v bezpečí podľa Veroniky Remišovej?

Video
50 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #zlato #NBS