Zmeny pri potratoch neprešli

Pravidlá pre podstúpenie interrupcií sa meniť nebudú. Parlament odmietol návrh troch poslankýň zo SNS, ktoré chceli napríklad prinútiť lekárov ukazovať ženám žiadajúcim o umelé prerušenie tehotenstva snímku zo sonografického vyšetrenia či zakázať reklamu na interrupcie. Novela zákona nezískala podporu ani napriek tomu, že sa pod pozmeňujúci návrh podpísali poslanci z viacerých klubov. Konečné rozhodnutie zákonodarcov privítali odborníčky na práva žien.

05.12.2019 11:40 , aktualizované: 18:43
debata (5)

Za sprísnenie pravidiel pre ženy žiadajúce o umelý potrat včera hlasovalo iba 59 zo 123 prítomných poslancov. Proti bolo 24 zákonodarcov, 40 sa zdržali. Zákon sa tak meniť nebude. Všetky tieto úpravy kritizovali odborníčky na ženské práva z mimovládok Možnosť voľby, Aspekt a Povstanie pokračuje.

"Tie návrhy boli neodborné a namiesto očakávaného efektu by ešte viac ublížili ženám a mohli by ich ohroziť aj na zdraví. Bola to snaha citovo ženy vydierať a manipulovať informáciami, pretože väčšina z poučení, ktoré sa navrhovali, sa zakladala na vedecky i medicínsky nepodložených a neoverených informáciách,“ povedala pre Pravdu Adriana Mesochoritisová z organizácie Možnosť voľby.

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová taktiež víta, že parlament neschválil zákon, ktorý mal obmedziť prístup k interrupciám. Sama však kritizuje najviac fakt, že sa táto téma opakovane otvára a Patakyová upozorňuje, že opakované návrhy na obmedzenie tohto prístupu predstavujú snahu o obmedzenie reprodukčných práv žien na Slovensku.

Novelu zákona o zdravotnej starostlivosti predložili poslankyne národniarov Eva Smolíková, Magdaléna Kuciaňová a Eva Antošová. Navrhovali zaviesť viaceré nové povinnosti pre lekárov. Malo ísť napríklad o vyhotovenie záznamu zo sonografického vyšetrenia a následné odovzdanie obrázku plodu či embrya žene, ktorá chce podstúpiť interrupciu.

Žiadali tiež predĺžiť lehotu, ktorá musí uplynúť medzi poučením lekárom o interrupcii a jej vykonaním, z dvoch dní na štyri dni. Navrhovali zmeniť text tohto poučenia, dôraz sa mal klásť predovšetkým na negatíva zákroku. Lekár by musel ženu informovať o výške materského a ďalších príspevkov či dávok, ktoré sú spojené s narodením dieťaťa, a aj o organizáciách, kde pomáhajú tehotným ženám.

Kritizovaný bod, ktorý hovoril o povinnosti púšťať ženám tlkot srdca embrya alebo plodu, navrhovateľky ešte pred hlasovaním z novely vyškrtli. Rovnako tak ďalšie body, ktoré do nej chceli "vtesnať“ cez pozmeňujúci návrh. Žiadali, aby postkoitálna, tzv. núdzová antikoncepcia či "tabletka po“ nebola voľne predajná, ale viazaná na lekársky predpis. Zakotviť tiež chceli povinné vyhlásenie žien, že o tehotenstve a zámere podstúpiť interrupciu informovali otca dieťaťa.

Aktuálny návrh národniarov bol už niekoľkým pokusom za posledné mesiace o sprísnenie interrupčnej politiky. Len v septembri tohto roka posudzoval parlament štyri návrhy, ktoré chceli meniť podmienky pre výkon umelých prerušení tehotenstva. Všetky boli zamietnuté.

Ďalšie návrhy následne podali OĽaNO a SNS. Novelu matovičovcov stopol parlamentný ústavnoprávny výbor, keďže neuplynula šesťmesačná lehota, počas ktorej sa nesmie o tej istej veci, ktorá bola zamietnutá, rozhodovať znova.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #interrupčný zákon