Nad demisiou Kalavskej visia otázniky

Odchod ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nom. Smeru) po fiasku s reformou nemocníc je stále v hre. Svoju demisiu zvažuje aj po včerajšom dnešnom rozhovore s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer). Ten jej abdikáciu prijať nechce a hovorí o jej maximálnej podpore.

05.12.2019 15:10 , aktualizované: 19:34
debata (10)

Kalavská ponúkla svoj post v stredu, po tom, ako vláda stiahla z rokovania parlamentu novelu prinášajúcu reformu nemocníc. Od jej rozhodnutia ju včera odhováral predseda vlády. „Ministerka sa stretla s pánom premiérom, kde mu ponúkla svoju demisiu. Premiér ju požiadal, aby zostala vo funkcii, šéfka rezortu zdravotníctva ďalší vývoj zvažuje,“ potvrdila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Konkrétny termín na vyjadrenie Pellegrini ministerke nedal, nechce na ňu vytvárať tlak. "Plne jej dôverujem, jej krok považujem za prejav vysokej politickej kultúry, ale požiadal som ju, aby to prehodnotila a zostala slúžiť pacientom a slovenskému zdravotníctvu,“ vyhlásil premiér.

Zdôraznil, že jej pocity a osobný postoj k vyvrcholeniu snahy o zmenu chápe. "Stiahnutie reformy nepovažujem za neúspech pani ministerky, práve naopak, považujem ju za správnu osobu na správnom mieste, osobu, ktorá urobila kus práce,“ dodal premiér. Pod výsledok sa podľa neho podpísali najmä blížiace sa voľby. Verí preto, že vízia práce, čo ešte pre pacientov môže spraviť, ministerku nakoniec presvedčí.

Hlasovanie o návrhu v parlamente sa opakovane odsúvalo, v stredu mali poslanci hlasovať o tom, či reformu posunú do druhého čítania. Predseda Smeru Robert Fico opakovane hovoril, že jeho strana má k stratifikácii výhrady.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #Peter Pellegrini #Andrea Kalavská