Čaputová udelila milosť mužovi odsúdenému za neplatenie výživného

Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila podmienečnú milosť 41-ročnému otcovi troch detí Ľ. H., ktorý bol odsúdený za zanedbanie povinnej výživy na ročný trest odňatia slobody. Informoval o tom hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

05.12.2019 15:26 , aktualizované: 15:51
debata (25)

Odsúdený je podľa stanoviska Čaputovej živiteľom rodiny a otcom troch maloletých detí vo veku 3, 7 a 14 rokov a ako taký spôsobil dlh na výživnom v približnej výške 2450 eur.

„Prechádzal v tom čase zložitým životným obdobím, osobnou i profesijnou zmenou a nemal finančné prostriedky na plné uhradenie výživného,“ uvádza stanovisko. V súčasnosti sa podľa stanoviska otec o svoje deti riadne stará a svoj dlh celý uhradil.

„Ľ. H. nastúpil na výkon trestu odňatia slobody 19. augusta 2019. Žiadosť o milosť odsúdeného podporili aj matky detí, pričom sa obávajú o zabezpečenie starostlivosti o maloleté deti počas výkonu trestu odňatia slobody odsúdeného,“ informuje Strižinec.

Prezidentka pri posudzovaní žiadosti zohľadnila okrem právnych aspektov aj fakt, že bol dlh na výživnom uhradený celý, a že sa ďalší výkon trestu javil ako neúčelný. Odpustenie zbytku trestu prichádza predovšetkým v záujme zabezpečenia riadnej starostlivosti o tri deti. Milosť muž dostal podmienečne, za podmienky, že nespácha trestný čin aspoň rok.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #milosť #Zuzana Čaputová