Kiska obvinený z podvodu

Bývalý prezident Andrej Kiska čelí obvineniu z organizovania daňového podvodu. K podvodu malo dôjsť pri financovaní Kiskovej prezidentskej predkampane v roku 2014 cez Kiskovu firmu KTAG. Len za apríl 2014 si mala KTAG z nákladov na Kiskovu propagáciu vo výške asi 770-tisíc eur neoprávnene uplatniť vratku DPH v sume 146 307,82 eura. Kiska bol v tom čase nielen majiteľom, ale aj konateľom spoločnosti. Ešte vo februári tohto roka Národná kriminálna agentúra vo veci daňového podvodu obvinila konateľa Kiskovej firmy Eduarda K.

06.12.2019 11:35 , aktualizované: 18:36
debata (1180)

„V utorok 3. decembra vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil Ing. Andreja K. za pokračujúci zločin daňového podvodu vo forme organizátora,“ informoval Michal Slivka, hovorca Prezídia Policajného zboru.

„Dopustiť sa ho mal ako konateľ obchodnej spoločnosti v rokoch 2013 a 2014. Podvod súvisí so zaúčtovaním daňových dokladov na predvolebnú a volebnú prezidentskú kampaň do účtovníctva spoločnosti, pričom táto činnosť nebola predmetom jej podnikateľskej činnosti,“ dodal Slivka.

VIDEO: Andrej Kiska za jeho obvinením vidí štátnu mafiu a Roberta Fica. Pozrite si, čo ku kauze povedal Kiskov obhajca v prípade Daniel Lipšic.

Video

„Obvinenie bolo vznesené predovšetkým na základe výsledkov znaleckých posudkov a zabezpečených listinných dôkazov, rozsiahleho dokazovania a výsluchov svedkov. Ďalšie skutočnosti vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nebudeme uvádzať,“ dodal Slivka.

Príjmy z prednášok exprezidenta

Kiska trvá na tom, že bol obvinený neoprávnene. Jeho argumentom je, že z firmy KTAG išli peniaze na jeho propagáciu s tým, že keď sa Kiska dostane do povedomia verejnosti, bude spoločnosť inkasovať peniaze za predaj jeho kníh a prednášky. Kiskov advokát Daniel Lipšic tvrdí, že keď Kiska v júni skončil na poste prezidenta, jeho prednášky prinášajú KTAG príjmy.

„Kľúčový dôkaz, ktorý spochybňuje vyšetrovaciu verziu, je ten, že od skončenia mandátu prezidenta Kisku tento vykonával množstvo prednášok a mimoškolských aktivít, ktoré sú v predmete činnosti, z ktorých mala táto spoločnosť príjem 60-tisíc eur, z ktorého zaplatila DPH,“ povedal Lipšic.

VIDEO: Lipšic ešte vo februári tohto roka ako Kiskov advokát avizoval, že obvinený bude zrejme aj Kiska. Pozrite si video.

Video

Kiska už predtým pre týždenník Trend uviedol, že za jednu prednášku účtuje 6000 až 10 000 eur. „Prednášal som pre McKenzie, Google, Future Port Prague, prednášal som pre finančných riaditeľov spoločnosti T-Com z celej Európy,“ uviedol Kiska pre spomínaný týždenník v septembri tohto roka.

Je však otázne, ako sa na tieto dodatočné príjmy pozerajú daniari a tiež polícia. V čase, keď si KTAG uplatnila vratku DPH, totiž firma nevedela doložiť daniarom žiadne príjmy, ktoré by z danými nákladmi súviseli. KTAG vtedy uznala argumenty daniarov a podávala opravné daňové priznania a platila tiež pokuty. Napríklad len v októbri mala KTAG dodatočne opraviť daňové priznania za roky 2013 a 2014. Vtedy mala vyhodiť z nákladov výdavky súvisiace s Kiskovou kampaňou v sume až 467-tisíc eur.

Kiskova eseročka spočiatku z Kiskových aktivít veľa nemala. Podľa výkazov oficiálne zverejnených na internete zinkasovala firma KTAG v roku 2014 za jednu z Kiskových kníh „Cesta manažéra z pekla“ sumu len 854 eur a v danom roku ešte na jej vytlačenie dala podľa zverejnených údajov 1 718 eur.

Kiska v súvislosti s kauzou spočiatku tvrdil, že náklady si platil sám. „KTAG účtovala na základe zmlúv medzi právnickými a fyzickými osobami a medzi týmito fyzickými osobami som bol aj ja Andrej Kiska. S bratom sme mali dohody, že akýkoľvek náklad, ktorý vznikne spoločnosti, uhradím,“ povedal Kiska po prevalení škandálu v roku 2017.

Kiska tiež hovoril, že poskytol firme hotovosť vo forme pôžičky. Malo ísť o 900-tisícovú pôžičku medzi Kiskom ako veriteľom a KTAG ako dlžníkom. Daniari však trvali na tom, že firma za služby vykonané pre Kisku nedostala zaplatené.

Kiska hovorí o pomste

Po obvinení konateľa Kiskovej firmy vo februári tohto roka Kiska tvrdil, že išlo o pomstu za to, že neumožnil Ficovi ísť na Ústavný súd. V kauze údajného vydierania vtedajšieho prezidenta SR na polícii vypovedali okrem samotného Kisku aj jeho bývalý hovorca Roman Krpelan, premiér Peter Pellegrini, líder Mosta-Híd Béla Bugár a Robert Fico. V septembri tohto roka polícia zastavila vyšetrovanie prípadu s tým, že "skutok nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci“.

Kiska dnes v reakcii na obvinenie opäť zopakoval, že ide o Ficovu pomstu, a ak by ho vymenoval za ústavného sudcu, žiadne obvinenia by nepadli. „Fico mi domov doručil svoj mikulášsky darček, a to obvinenie mojej osoby,“ povedal Kiska.

Fico v minulosti zdôraznil, že s Kiskom nikdy nehovoril o tom, aby bol vymenovaný za ústavného sudcu. „Obviniť ma, že mám na špagátiku políciu a prokuratúru, je silná káva,“ povedal Fico ešte na začiatku tohto roka.

Polícia vtedy odmietla, že by politici mali vplyv na jej rozhodnutia. Fico aktuálne tiež čelí obvineniu zo strany polície, a to pre jeho súhlas s hanlivými výrokmi Milana Mazureka z ĽS NS na adresu Rómov.

Celá dnešná tlačová beseda Andreja Kisku, jeho právneho zástupcu Daniela Lipšica a vedenia strany Za ľudí k aktuálnej situácii.

VIDEO: Základné informácie ku kauze daní Kiskovej firmy si môžete pozrieť v nasledujúcom videu TV Pravda.

Video

Denník Pravda sa kauze venoval v článku Obstoja Kiskove knihy v daňovom škandále?

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #KTAG