Fico reaguje na obvinenie: Je to zarážajúce

Za zarážajúce označil predseda Smeru Robert Fico svoje obvinenie z hanobenia národa, rasy, presvedčenia a zo schvaľovania trestného činu. Podľa neho ide o mediálne divadlo a podčiarkol, že Smer aj on sám celý život bojovali proti fašizmu a extrémizmu. Fica NAKA obvinila vo štvrtok za video, ktoré zverejnil na Facebooku, a v ktorom sa ešte v septembri zastal právoplatne odsúdeného extrémistu Milana Mazureka (ĽS NS). Pre obvinenie Fica na budúci týždeň zasadne brannobezpečnostný výbor.

06.12.2019 13:51 , aktualizované: 17:56
debata (294)

Fico najskôr na svoje obvinenie nereagoval. Až včera zverejnil na sociálnej sieti krátke vyhlásenie. Zdôraznil, že Smer aj on osobne celý život obhajovali hodnoty a odkaz SNP, bojovali proti fašizmu a extrémizmu v spoločnosti.

„Jedným z významných úspechov nášho presvedčenia je aj 9. september ako Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia, ktorý som presadil ako nezaradený poslanec ešte v roku 2001. Preto je zarážajúce, že v obvinení, ktoré vnímam ako mediálne a vyjadrím k nemu svoj osobný názor, ma označia za extrémistu. Ani sa nečudujem, že opozícia, ktorá je hodnotovo prázdna a nevie argumentovať a diskutovať o tom, ako zlepšiť životnú úroveň na Slovensku, sa priživuje na tomto mediálnom divadle,“ napísal Fico na Facebooku.

Šéfa Smeru sa ešte vo štvrtok zastal aj jeho poslanecký klub, jeho členovia si na Ficovu podporu zorganizovali tlačovú konferenciu. Včera svoje stanovisko zopakovali aj na sociálnej sieti.

„Zomkli sme sa, aby sme jednoznačne deklarovali, že Robert Fico má našu plnú podporu a dôveru,“ píšu poslanci Smeru. Vo štvrtok zdôraznili, že si myslia to isté, čo povedal Fico v predmetnom videu. Nechali tiež zvolať brannobezpečnostný výbor, kam si chcú predvolať policajného šéfa Milana Lučanského a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Výbor zasadne na budúci týždeň v utorok.

Právnik a odborník na extrémizmus Daniel Milo pre Pravdu povedal, že považuje za zvláštne, že sa okolo tejto veci vedie taká vášnivá diskusia. Pripomenul, že na Slovensku platí rovnosť pred zákonom a ak niekto urobí verejné konanie, ktoré môže napĺňať znaky trestného činu, orgány činné v trestnom konaní nemajú inú možnosť, než sa takýmto podozrením zaoberať.

„Sme v úplne prvotnom úvodnom štádiu trestného konania, napriek tomu sa tu z toho robí nejaká hystéria, ktorej naozaj celkom nerozumiem. Ak je pán Fico občan ako každý iný, čo asi je, orgány činné v trestnom konaní majú povinnosť konať a preverovať podozrenia zo spáchania trestnej činnosti,“ skonštatoval Milo.

Nerozumie ani zvolávaniu brannobezpečnos­tného výboru, rovnako tak reakcii poslancov Smeru. „Vnímam to v prvom rade ako nenáležitý a veľmi nevhodný spôsob nátlaku na orgány činné v trestnom konaní,“ mieni právnik. Pozývanie si policajného prezidenta či špeciálneho prokurátora „na koberček“ považuje za možno aj ich zastrašovanie.

Fica obvinili za video, ktorým sa zastal právoplatne odsúdeného Milana Mazureka, bývalého poslanca extrémistickej ĽS NS. Ten čelil obžalobe za rasistické výroky na adresu rómskej menšiny. Najvyšší súd ho v septembri odsúdil, Mazurek musel zaplatiť 10-tisíc eur pokutu a prišiel o poslanecký mandát. Fico predmetné video zverejnil na facebooku o dva dni neskôr, uviedol v ňom, že Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ.

© Autorské práva vyhradené

294 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #obvinenie Roberta Fica