Minister Lajčák ocenil štyri slovenské osobnosti a jednu mimovládnu organizáciu

Štyri slovenské osobnosti a jednu mimovládnu organizáciu za osobnú angažovanosť v priestore Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a aktívny príspevok k plneniu priorít slovenského predsedníctva v OBSE v piatok ocenil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru).

06.12.2019 16:43
miroslav lajčák Foto: ,
Miroslav Lajčák
debata (5)

„Snažili sme sa, aby naše predsedníctvo bolo nejakým mostom medzi organizáciou a životom ľudí v priestore OBSE a ja toto dnešné podujatie vnímam ako ocenenie ľudí, ktorí tiež budujú mosty,“ povedal šéf slovenskej diplomacie, ktorý zároveň odovzdal symbolicky svoje miesto úradujúceho predsedu OBSE albánskemu ministrovi zahraničných vecí Gentovi Cakajovi.

Za dlhodobú angažovanosť v slovensko-ukrajinských vzťahoch a aktívnu spoluprácu počas predsedníctva SR v OBSE minister ocenil Alexandra Dulebu, ktorý je vedúcim programu Východná Európa Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku a 19 rokov bol riaditeľom Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA). Pod Dulebovým vedením SFPA zrealizovala 14 projektov rozvojovej a technickej pomoci podporených SlovakAid, EuropeAid a USAID v krajinách západného Balkánu a východnej Európy zameraných na podporu reforiem a budovania demokratických inštitúcií.

Rastislav Kužel dostal ocenenie za dlhodobý expertný prínos a napĺňanie mandátu OBSE v oblasti pozorovania volieb. Kužel pracuje už viac ako 20 rokov v rôznych štruktúrach OBSE a posledných päť rokov sa intenzívne venuje téme dezinformácií a vplyvu sociálnych médií na voľby. Od roku 1998 pôsobí ako výkonný riaditeľ mimovládnej organizácie MEMO 98, ktorá sa zaoberá monitoringom médií a realizovala projekty vo viac ako 50 krajinách sveta.

Jana Kobzová, ktorá je hlavnou zahraničnopoli­tickou expertkou Kancelárie prezidentky SR, bola ocenená za aktívne presadzovanie priorít slovenského predsedníctva v OBSE na Ukrajine. Kobzová sa dlhodobo venuje a píše o východnej Európe, Rusku, postsovietskom priestore a politikách EÚ voči tomuto regiónu.

Za autentické priblíženie života ľudí na konfliktom zasiahnutej Ukrajine širokej slovenskej verejnosti minister Lajčák ocenil Tomáša Forróa, ktorý je slovenským publicistom zameriavajúcim sa na krízy a konflikty v rôznych krajinách. Prebiehajúci konflikt, tragédiu a utrpenie ľudí žijúcich na východnej Ukrajine dostal Forró do podvedomia reportážnou knihou Donbas. Svadobný apartmán v hoteli Vojna.

Za poskytovanie humanitárnej pomoci ľuďom, ktorí trpia dôsledkom vojen získala ocenenie najväčšia slovenská mimovládna organizácia Človek v ohrození, ktorá na Slovensku pôsobí od roku 1999 a zameriava sa na ľudí trpiacich dôsledkami vojen, obete prírodných katastrof, či tých, ktorí žijú v područí autoritárskych režimov alebo v podmienkach úplnej chudoby. Cenu prebral Branislav Tichý, ktorý sa už viac ako 15 rokov venuje témam chudoby, humanitárnej pomoci, ľudských práv a medzinárodných vzťahov a je od júna 2015 riaditeľom tejto organizácie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #OBSE