Oteplí sa, bude snežiť aj pršať

V najnižších polohách mrzlo a naopak, približne od výšky 1 200 m nad morom svietilo decembrové slnko a teplomer ukázal desať stupňov. Cez víkend by sa inverzia mala postupne rozpadnúť, začne k nám prúdiť teplejší vzduch, ktorý však prinesie aj zrážky.

07.12.2019 09:00
debata (1)

Za paradox, keď v nížinách mrzne a vo vyšších polohách je plus desať, je výrazná inverzia. „V piatok predpoludním bolo na Skalnatom plese +10 a v Telgárte –7,9 stupňa. V oblastiach, ktoré sú v inverznej oblačnosti alebo pod ňou, mrzne. Nad hladinou inverznosti je však príjemne teplo. Na Štrbskom plese mali +6,9 a v Poprade, ktorý už bol pod hladinou inverzie zasa –4,6,“ upozorňuje klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave.

Paradoxov v práve sa končiacom týždni je však viac. V pondelok a utorok mali v Hurbanove 4 cm snehu, v Oravskej Lesnej však len nesúvislú a na Štrbskom plese centimetrovú pokrývku. V utorok, 3. decembra, v Hurbanove namerali 7, na Štrbskom plese 6 a v Oravskej Lesnej 3 cm snehu. „Zrážky prišli od juhu, preto v oblastiach na juhu Slovenska bola snehová pokrývka hrubšia ako v regiónoch na severe,“ vysvetľuje Faško.

A práve snehová pokrývka spôsobila, že sa v nasledujúcich dňoch vytvorila inverzia. „Vzduch nad snehovou pokrývkou sa totiž v prvých nociach tohto týždňa, keď bolo jasno a mrzlo, výrazne ochladil. A keď približne v strede týždňa začal k nám prúdiť teplý vzduch, vytvorila sa inverzia,“ pokračuje klimatológ.

Počas jasných nocí boli aj mrazy výrazné. V utorok ráno v Oravskej Lesnej namerali –13,6, na druhý deň až –14,8 stupňa. Ešte aj v piatok v Podolínci teplomer klesol na –10,6 stupňa. V Bratislave to však boli len jednociferné hodnoty. V piatok ráno v Mlynskej doline mali –0,7, na letisku –0,6 a na Kolibe –2 stupne.

Počas víkendu by sa mala inverzia rozpadnúť, pretože od západu k nám začne prúdiť teplejší vzduch. „Ale v oblastiach na juhu stredného a juhovýchodného Slovenska, teda v tých najnižších polohách, sa môže inverzia udržať aj počas väčšiny víkendu,“ podotýka Faško. Front, ktorý bude cez Slovensko prechádzať, môže priniesť aj zrážky – tekuté. A keďže v prízemných vrstvách je studený vzduch, môže sa tvoriť poľadovica. Pozor by si mali dávať nielen šoféri, ale aj chodci.

Tam, kde vietor rozruší inverziu, teploty stúpnu do kladných hodnôt. V budúcom týždni však bude počasie podľa klimatológa ako na hojdačke. „Budú cez nás prechádzať poveternostné fronty, striedať sa bude teplý a studený vzduch, ktorý prinesie aj atmosférické zrážky. Začne fúkať vietor a kolísať bude aj hranica sneženia. Prechodne môže klesnúť až do najnižších polôh, potom začne stúpať a znova môže klesať,“ hovorí klimatológ.

Odporúča sledovať výstrahy pred nebezpečnými poveternostnými javmi. Poveternostné fronty od západu až severozápadu totiž môžu priniesť do vyšších nadmorských výšok aj výdatné zrážky. Takže v lyžiarskych strediskách by sa k technickému mohol primiešať aj prírodný sneh. V nížinách budú zrážky tekuté a zmiešané, takže sneh bude padať spolu s dažďom.

Ako bude

  • Sobota 7. decembra – Oblačno až zamračené, miestami prechodne zmenšená oblačnosť. Od severozápadu sneženie alebo dážď so snehom. Ojedinele tvorba poľadovice. Denné teploty –3 až 2, na západe 2 až 7 stupňov.
  • Nedeľa 8. decembra – Oblačno až zamračené, miestami prechodne zmenšená oblačnosť. Od stredných polôh sneženie. Nočné teploty 1 až –4, na juhozápade väčšinou +3, denné 0 až +5, na západnom a na juhu Banskobystrického kraja 5 až 10 stupňov.
  • Pondelok 9. decembra – Oblačno až zamračené, na mnohých miestach dážď alebo prehánky, od cca 1 200 m snehové. Nočné teploty +4 až –1, denné 2 až 7, na juhozápade do 9 stupňov.
  • Utorok 10. decembra – Veľká, len ojedinele aj zmenšená oblačnosť. Miestami, najmä na severe a východe, dážď alebo prehánky, od stredných polôh snehové. Nočné teploty 4 až –2, denné 1 až 7 stupňov.
  • Streda 11. decembra – Veľká, postupne miestami zmenšená oblačnosť. Ojedinele dážď alebo prehánky, od stredných polôh snehové. Nočné teploty 2 až –4, denné 0 až 6 stupňov.

ZDROJ: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #predpoveď počasia