Kaliňák: Ak bude Fico chcieť, budem ho zastupovať

Podpredseda Smeru a exminister vnútra Robert Kaliňák pre denník Pravda uviedol, že expremiér Robert Fico sa zatiaľ pre advokáta, ktorý ho bude zastupovať v trestnom konaní, nerozhodol. Vo štvrtok vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil Fica z hanobenia národa, rasy a presvedčenia a schvaľovania trestného činu.

07.12.2019 15:48
debata (102)

Dôvodom obvinenia je video, ktoré šéf Smeru zverejnil ešte v septembri na sociálnej sieti, v ktorom na margo odsúdenia právoplatného odsúdenia extrémistu Milana Mazureka (ĽS NS) uviedol, že Mazurek povedal to, čo si myslí celý národ. Podľa neho orgány činné v trestnom konaní a súdy často rozhodujú pod tlakom médií, a nie na základe skutočných dôkazov.

Kaliňák ďalej nevylúčil, že práve on bude právnym zástupcom Fica. „K tomuto zatiaľ ešte asi rozhodnutie neprišlo. Ale ak bude predseda chcieť, aby som ho obhajoval ja, tak samozrejme budem,“ povedal pre Pravdu Kaliňák, ktorý obvinenie považuje za absurdné.

Mazurek čelil obžalobe pre jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, ktoré majú rasistický charakter, odvysielané v októbri 2016 v rádiu Frontinus. Ako poslanec Národnej rady SR vtedy napríklad povedal, že „150 miliónov eur sa použije iba na domy z týchto cigánskych osád, ľudí, ktorí pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém“. Na základe právoplatného rozsudku Najvyššieho súdu SR prišiel v septembri o poslanecký mandát.

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #obvinenie #Robert Kaliňák #NAKA