Americké ministerstvo financií zmrazilo Kočnerovi peniaze

Americké ministerstvo financií zaradilo slovenského občana Mariana Kočnera a šesť firiem s ním spojených na globálny sankčný Magnitského zoznam. Podrobnosti zverejnil rezort v utorok na svojej internetovej stránke.

10.12.2019 17:02 , aktualizované: 19:07
debata (390)

„Toto opatrenie americkej vlády zabezpečí, že Marian K. nebude používať americké finančné systémy alebo finančné zdroje v USA s cieľom narúšania riadneho priebehu súdnych konaní. Opatrenie zároveň chráni americký finančný systém pred možným zneužitím zo strany Mariana K.,“ uviedol na brífingu hovorca amerického veľvyslanectva na Slovensku Griffin Rozell.

Uvedené opatrenia majú za účinok zablokovanie akéhokoľvek majetku alebo podielu na majetku Kočnera a jemu blízkych podnikateľských subjektov v rámci americkej jurisdikcie. Znamená to, že v Amerike a zrejme ani v Európe už Kočner nebude môcť obchodovať. Ak tam má peniaze, o všetky príde.

„Občanom USA sa s nimi všeobecne zakazuje nadväzovať obchodné vzťahy. Marianovi K. a iným jemu blízkym subjektom sa taktiež zakazuje vstup do USA. Tieto opatrenia vyjadrujú našu neochvejnú podporu ľudským právam a vláde zákona po celom svete, ako aj podporu našim slovenským partnerom pri obhajobe týchto spoločných hodnôt,“ dodal Rozell.

Magnitského zoznam je celosvetový nástroj, ktorý využívajú Spojené štáty proti zločincom zodpovedným za porušovanie základných ľudských práv alebo za korupciu. Kočner je na sankčnom zozname len druhým človekom z členských krajín Európskej únie.

Medzi subjekty vlastnené alebo kontrolované Kočnerom, ktorých sa týkajú sankcie, patria Správa a inkaso pohľadávok, Správa a inkaso zmeniek, Tranz-tel, Hotel Holding, International Investment Development Holding a International Investment Hotels Holding.

Americké ministerstvo financií správu oznámilo pri príležitosti utorňajšieho Medzinárodného dňa ľudských práv.

USA v roku 2012 prijali tzv. Magnitského zákon, uvaľujúci sankcie voči osobám, ktoré sa v Rusku podieľali na smrti a väznení ruského právnika Sergeja Magnitského, respektíve sú zodpovední za porušovanie ľudských práv v Rusku. Od roku 2016 tento zákon s celosvetovou platnosťou oprávňuje vládu USA sankcionovať tých, ktorých považuje za porušovateľov ľudských práv – môže im zmraziť aktíva a zakázať vstup na územie USA.

Kočner čelí obžalobe v prípade objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Vo väzbe je za údajné falšovanie zmeniek TV Markíza a marenie spravodlivosti.

390 debata chyba
Viac na túto tému: #sankcie #Marian Kočner #Magnitského zoznam