Blahove statusy búria politické aj akademické vody

Po tom, ako sa od výrokov poslanca Smeru Ľuboša Blahu dištancovala Slovenská akadémia vied (SAV), rovnaký krok urobila aj rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská. Blaha je v tejto škole odborným asistentom. Kurilovská kandiduje do parlamentu na kandidátke strany Dobrá voľba z druhého miesta. Blaha figuruje na kandidátke Smeru na 11. mieste.

11.12.2019 13:16 , aktualizované: 17:40
Smer Ľuboš Blaha Foto: ,
Poslanec NR SR za stanu Smer Ľuboč Blaha (v popredí) počas tlačovej konferencie poslaneckého klubu strany Smer.
debata (429)

Blaha je známy ako aktívny používateľ sociálnych sietí. V statusoch často útočí na politických oponentov, nedávno aj na prokurátora Tomáša Honza, ktorý dozoruje prípad obvinenia Roberta Fica (Smer). Vyjadrenia Blahu už v utorok skritizovala SAV, ktorej zamestnancom poslanec je.

Akadémia vysvetlila, že pracovný pomer s ním ukončiť nemôže, keďže je poslancom NR SR, a preto má zákonný nárok na poskytnutie pracovného voľna. Predsedníctvo SAV preto Blahu vyzvalo, aby sám zvážil svoje pôsobenie v Ústave politických vied SAV, keďže podľa nich vážne poškodzuje renomé ústavu aj celej SAV. Začalo sa tiež konanie pred etickou komisiou vo veci možného porušenia Etického kódexu SAV zo strany poslanca Blahu.

Kurilovská dnes potvrdila, že Blaha je aj zamestnancom Akadémie Policajného zboru. „Myslím si, že u nás pôsobí dva až tri roky na pozícii odborného asistenta na Katedre spoločenských vied, keďže je politológom,“ povedala s tým, že na pozíciu sa dostal riadnym výberovým konaním. Či vyvodí voči nemu zodpovednosť, nie je zatiaľ jasné.

Blaha sa na nenávistnej kampani zabáva

Blaha dištancovanie sa SAV aj Kurilovskej nazval nenávistnou kampaňou, na ktorej sa zabáva. Predsedníctvo SAV vyzval na odchod z funkcií, pretože podľa neho zneužili svoje funkcie na politiku. "Predsedníctvo SAV, ktoré na mňa zaútočilo ako na politika, bezprecedentne vstúpilo do politického zápasu na Slovensku, čo nesmie ostať bez následkov,“ napísal Blaha na sociálnej sieti. Dodal, že v SAV pôsobí už asi 15 rokov a svoje politické názory "veľmi expresívne“ prezentuje už asi osem rokov.

Čo sa týka Kurilovskej, Blaha skonštatoval, že je vrcholovou predstaviteľkou strany Dobrá voľba. "Ak by to urobila ako súkromná osoba alebo politička, je to jej právo a síce s ňou nesúhlasím, ale rešpektujem slobodu slova. Lenže ono to vyzerá tak, že to urobila ako rektorka Akadémie Policajného zboru, a teda zneužila svoju akademickú funkciu na politickú činnosť,“ podčiarkol Blaha. Prízvukoval, že on svoje politické názory nikdy neprezentoval ako učiteľ policajnej akadémie alebo vedec z SAV, ale vždy ako poslanec.

Ku kritike Blahu sa vyjadrili aj viacerí členovia vlády. Podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer) bude angažovanie sa politikov na akademickej pôde v budúcnosti témou. „Viete, keď je rektorkou univerzity členka politickej strany a sama kandiduje, tiež je to otázne. Angažovanie sa politikov v akademickom prostredí je otázka, s ktorou sa nielen ja, ale aj celé politické spektrum bude musieť v budúcnosti vysporiadať,“ povedala Saková.

„Tak ako som rád, že SAV sa nevyjadruje k mojej práci, tak ja takisto nechcem hodnotiť ich krok. Myslím si, že akékoľvek vyjadrenia v tomto období, ktoré je spojené s blížiacimi sa voľbami, treba brať s rezervou,“ reagoval podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer).

Lubyová: SAV by mala byť apolitická

Podľa ministerky školstva Martiny Lubyovej (SNS) by mala byť SAV apolitickou inštitúciou a nemala by používať politickú aktivitu ľudí ako argumenty v pracovnoprávnom vzťahu. „Nie je dobré miešať politiku a vedu. Ak majú etickú komisiu, treba, aby sa tým zaoberala a uvidí sa,“ uviedla Lubyová, ktorá si myslí, že Blaha by mal v akadémii zotrvať.

Za statusy na internete kritizoval na jar Ľuboša Blahu aj premiér Peter Pellegrini (Smer). Nepáčilo sa mu, že poslanec, ktorý je zároveň predsedom parlamentného európskeho výboru, nazval Európsku úniu "bandou lúzrou“. „Ako osoba má právo hovoriť, čo si myslí. Ale nemyslím si, že ako predseda európskeho výboru a nominant strany Smer, ktorá podporuje členstvo v únii, by sa mal vyjadrovať takýmto opačným a niekedy až neprístojným spôsobom. Je to cez čiaru,“ zdôraznil Pellegrini.

© Autorské práva vyhradené

429 debata chyba
Viac na túto tému: #SAV #Ľuboš Blaha #Denisa Saková #Martina Lubyová