Rusko: Mám zaseknutú krčnú chrbticu. Pri rozhovore kýval a krútil hlavou

Obžalovaní Pavol Rusko aj Marian Kočner boli prvýkrát spolu naraz na pojednávaní vo veci falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

16.12.2019 09:31 , aktualizované: 12:25
debata (66)

Pavol Rusko dal po približne hodine pojednávania súhlas na konanie v neprítomnosti, vzhľadom na jeho zdravotný stav, či príde v utorok (17. 12.) ešte nevie.

VIDEO: Rusko hovorí o zaseknutej krčnej chrbtici, novinári pochybujú. Pozrite si video.

Video

Ja sa chystám prísť na pojednávanie v januári,“ odpovedal Rusko na otázku, či dá súhlas na konanie v neprítomnosti, keď prídu budúci rok vypovedať znalci. „Prečo by som mal dovoľovať niečo, čo je možné v mojej prítomnosti,“ pýtal sa obžalovaný, ktorý zo súdu odišiel pre bolesti.

Pavol Rusko sa decembrových pojednávacích dní nezúčastnil, rovnako ako niektorých novembrových. Vtedy mali vypovedať znalci, ktorí však neboli vypočutí pre absenciu obžalovaného Ruska. Podpisy na zmenkách sú údajne jeho, čím by ich výpoveď bez jeho prítomnosti bola podľa procesných strán bezpredmetná. Znalci pred senátom ŠTS vypovedať tento rok už nebudú, najskôr sa tak udeje v januári.

Na začiatku pondelkového pojednávania sa procesné strany dohadovali o tom, či existujú dve rôzne komunikácie z telefónu Mariana Kočnera. Ten uviedol, že exsiskár a bývalý novinár Peter Tóth vo svojej výpovedi tvrdil, že mal k dispozícii dva telefóny obžalovaného. „Tieto dva telefóny v inom spise majú dve rôzne komunikácie,“ tvrdí obžalovaný, ktorý žiada, aby sa prečítali obe. Splnomocnenec Markízy Daniel Lipšic o dvoch rôznych komunikáciách nemá vedomosť.

Video: Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračovalo pojednávanie v kauze zmenky. Prišiel Rusko aj Kočner.

Video

Na pondelkovom pojednávacom dni sa budú čítať listiny. Predvolaný nie je žiaden svedok.

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Marian Kočner čelí obžalobe v prípade vraždy Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #zmenky TV Markíza