Sulík sa zamotal. Najprv túžil po 5-koalícii, teraz je rád, že ide každý sám

Lídri opozičných strán PS-Spolu, KDH a Za ľudí podpísali Pakt o neútočení aj so stranou Sloboda a Solidarita.

16.12.2019 10:00 , aktualizované: 18:54
debata (134)

VIDEO: Pozrite si, ako pozitívne sa vyjadril Richard Sulík dnes k tomu, že každá z piatich strán ide do volieb samostatne a ako ešte pred troma týždňami banoval za výhodami, ktoré mala priniesť 5-koalícia. Vtedy nezabudol pripomenúť, že za tým, že široká predvolebná koalícia nevznikla je Andrej Kiska.

Video

Strana SaS pristúpila k dohode opozičných a mimoparlamentných strán o predvolebnej spolupráci. Pakt o neútočení s ňou v pondelok v centrále kresťanských demokratov podpísali lídri strán Progresívne Slovensko (PS)-Spolu, KDH a Za ľudí.

Predseda SaS Richard Sulík označil za kľúčový bod dohody to, že všetky strany vylúčili spoluprácu so Smerom, SNS a ĽSNS. „Tým, že je to teraz aj v dohode napísané čierne na bielom, schválené príslušnými orgánmi, má to najvyššiu možnú záväznosť,“ vyhlásil.

„Som rád, že sme sa posunuli zase o kúsok ďalej,“ skonštatoval líder KDH Alojz Hlina. Podľa lídra koalície PS-Spolu Michala Trubana je dohoda jedným z dôkazov toho, že strany dokážu spolupracovať. Dôležité je podľa neho tiež chodiť medzi ľudí a presvedčiť ich, že sa neboja zodpovednosti.

K dohode o neútočení strán PS, Spolu, KDH a Za... Foto: Katarína Filová, Pravda
dohoda o neútočení K dohode o neútočení strán PS, Spolu, KDH a Za ľudí sa pridala aj SaS.

Predseda strany Za ľudí Andrej Kiska rovnako považuje podpísanie dohody za dôležitý signál pre voličov. „Sme pripravení byť jednotnou, silnou, stabilnou alternatívou a sme pripravení po 29. februári prevziať zodpovednosť za našu krajinu,“ povedal.

Lídri sú otvorení tomu, aby sa k dohode pridal aj Igor Matovič s hnutím OĽaNO. S ďalšími stranami podľa Trubana zatiaľ nerokujú.

S inými stranami, ktoré by sa mohli k dohode pridať, zatiaľ jej signatári nepočítajú. "Ani si neviem zatiaľ predstaviť, že niekto iný okrem pána Matoviča by chcel pristúpiť k tejto dohode,“ reagoval Truban na otázku Pravdy.

Ako prví dohodu podpisovali v lete kresťanskí demokrati s koalíciou Progresívne Slovensko (PS)-Spolu, k dohode sa pridala neskôr aj strana Za ľudí.

Dohoda o neútočení obsahuje dva konkrétne záväzky. Strany sa dohodli na vzájomnom neútočení v predvolebnej kampani. Chcú tiež hľadať prienik v programových prioritách budúcej vlády. Neskôr sa do obsahu dohody pridalo aj vylúčenie povolebnej spolupráce so Smerom, SNS a extrémistami.

Baránek: Spojenectvo by mohlo prežiť aj po voľbách

Podľa politického analytika Jána Baránka by takéto spojenectvo mohlo prežiť aj po voľbách. "Druhá vec je, ako dopadnú voľby, kto dostane poverenie zostavovať vládu, kto sa tam dostane a tak ďalej. Túto deklaráciu o povolebnej spolupráci by som bral ako predvolebnú kampaň, ale po voľbách to môže vyzerať úplne inak. Je to signál, ale treba ho vnímať so všetkými týmito limitmi,“ nazdáva sa Baránek.

"Igor Matovič si robí svoju sólo politiku a zatiaľ ju robí dobre,“ komentuje Baránek. "Povedal by som, že si necháva priestor na prípadné vymedzenie sa voči niektorým z týchto strán pred voľbami. Keby sa s nimi dohodol na neútočení, tak by stratil možnosť negatívne sa pred voľbami vymedziť. Keď spravia takúto dohodu konzervatívci s liberálmi, strácajú priestor na hodnotové vymedzenie sa. Myslím si, že Matovič nechce na niečo takéto pristúpiť, chce si zachovať slobodu a voľné ruky do ďalších týždňov kampane. Ja ho chápem a v podstate musím povedať, že s ním súhlasím,“ doplnil analytik.

Strany sa zaviazali, že:

  • V predvolebnej kampani pred parlamentnými voľbami 2020 nebudú na seba útočiť – ani verejnými vyhláseniami predstaviteľov strán, ani žiadnou inou formou politickej komunikácie. V prípade pochybností vždy oslovia druhú stranu a požiadajú ju o vysvetlenie.
  • Budú viesť konštruktívny verejný dialóg aj politické rokovania o ich politických a obsahových prioritách, o programe a riešeniach, ktoré Slovensko potrebuje. Ak dosiahnu dostatočný pokrok v programovej zhode, zmluvné strany sa verejne zaviažu, že budú prednostne rokovať medzi sebou aj o dohode o povolebnej spolupráci.
  • Z rokovaní o predvolebnej aj povolebnej spolupráci už dnes vylučujú strany Smer, SNS a ĽS NS, prípadne iné strany, ktoré sa hlásia k ideológiám šíriacim nenávisť a extrémizmus.

Zdroj: dohoda o predvolebnej spolupráci medzi koalíciou PS/Spolu a stranami KDH, Za ľudí a SaS

VIDEO: Celú tlačovú konferenciu lídrov piatich opozičných strán, na ktorej sa SaS pridala k Paktu o neútočení, si môžete pozrieť v nasledujúcom vi­deu.

-preškrtnutý text--

134 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Za ľudí #pakt o neútočení #SASKA