Haitová podľa komisie Súdnej rady klamala o konverzáciách v Threeme

Justícia sa pomaly zbavuje sudcov, ktorí sa spomínajú v komunikácii Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema. Súdna rada si opäť predvolala Andreu Haitovú, ktorá ako sestra bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej (Smer) mala rozhodovať o jednej z Kočnerových zmeniek, a Davida Lindtnera, ktorý si zasa ako predseda okresného súdu s Kočnerom vymenil tisíce správ. Kým Haitovú potrestali za klamstvo, k Lindtnerovi bola komisia zhovievavejšia a neodporučila priamo podať disciplinárny podnet. V januári chcú sudcovia opäť vypočuť aj Jankovskú.

16.12.2019 17:00 , aktualizované: 19:19
debata (20)

Podanie disciplinárneho podnetu voči Jankovskej sestre Andrei Haitovej odporučila komisia Súdnej rady pre klamlivé informácie, ktoré sa týkajú komunikácie z jej mobilného telefónu. Haitová pred komisiou totiž uviedla, že nevymazala zo svojho telefónu žiadne správy, pričom Národná kriminálna agentúra (NAKA) tieto tvrdenia vyvrátila. Polícia Haitovej medzičasom vrátila mobilný telefón, ktorý jej podobne ako ďalším sudcom zadržala 22. augusta.

„Na priamu otázku uviedla, že žiadne správy ani kontakty nevymazala. Znaleckým posudkom NAKA sa preukázalo, že mala nainštalovanú aplikáciu Threema. Zo 137 kontaktov bolo 17 vymazaných, rovnako ako 17 komunikácií. Komisia aj Súdna rada preto predsedníčke jednohlasne odporúčali iniciovať disciplinárne stíhanie,“ odôvodnila predsedníčka špeciálnej komisie Elena Berthotyová.

Haitová mala byť členkou senátu na Krajskom súde v Bratislave, ktorý bol určený rozhodovať o odvolaní v prípade jednej z miliónových zmeniek televízie Markíza. O ich vyplatenie sa snažil Kočner prostredníctvom komunikácie s viacerými sudcami. Pri Haitovej pôsobení v senáte komisia porušenie zákona nekonštatovala.

Pred komisiu sa postavil aj niekdajší predseda Okresného súdu Bratislava III David Lindtner. Ten sa pre rozsiahlu komunikáciu s Kočnerom ešte v polovici októbra najprv vzdal predsedníckej funkcie a o niekoľko dní neskôr ako prvý spomedzi podozrivých sudcov požiadal aj o prerušenie výkonu sudcovskej funkcie. V jeho prípade komisia neodporučila priamo podať disciplinárny podnet.

„V porovnaní s ostatnými sudcami, ktorí popierajú akúkoľvek komunikáciu, Lindtner priznal s Kočnerom komunikáciu aj stretnutie. Rozhodujúce pre komisiu bolo, že na rozdiel od ostatných sudcov urobil určitú sebareflexiu,“ vysvetlila Berthotyová. Lindtner pred komisiou avizoval, že chce mať pozastavený výkon funkcie sudcu zhruba päť rokov a svoju budúcnosť spája skôr s advokáciou.

Možnosť podania disciplinárneho stíhania však ešte môže zvážiť predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková.

Po Lindtnerovi si ešte v októbri funkciu prerušila aj Miriam Repáková, ktorá zasa na Okresnom súdu Bratislava I rozhodovala v kauze Technopol, kde hrozí Kočnerovi trestné stíhanie. Okrem disciplinárneho návrhu ministra spravodlivosti jej rozhodovanie v kauze prešetruje aj polícia v súvislosti s podozrením prijímania úplatku.

Na konci novembra komisia odporúčala Súdnej rade stíhať aj Jankovskú a Vladimíra Sklenku z Okresného súdu Bratislava I, ktorému bol 27. novembra nakoniec aj napriek odvolaniu dočasne pozastavený výkonu funkcie. Praženková v pondelok avizovala, že disciplinárny návrh proti Jankovskej sa ešte stále pripravuje a podaný bude asi do Vianoc. V januári si osobitná komisia predvolá aj Moniku Jankovskú. O čom chce s ňou hovoriť, predsedníčka komisie nepovedala.

Okrem samotnej komunikácie preveruje komisia Súdnej rady aj majetkové pomery dotknutých sudcov. Z postu člena súdnej rady v polovici novembra odstúpil advokát Michal Mišík, pretože zastupovaním jednej z podozrivých sudkýň Zuzanu Maruniakovú sa dostal do konfliktu záujmov. Táto sudkyňa rozhodovala civilný spor na Okresnom súde Bratislava V o vyplatenie jednej z miliónových zmeniek televízie Markíza. V konaní našlo nezrovnalosti aj ministerstvo spravodlivosti, ktoré v súčasnosti preveruje viacero sudcov a spisov. Mená rezort zatiaľ nekonkretizoval, nevylúčil však, že budú podané aj ďalšie disciplinárne podnety.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #NAKA #Súdna rada SR #sms komunikácia Mariana Kočnera #Andrea Haitová