Kočner odmieta, že by bol telefón s Threemou jeho, spochybňuje aj Tótha

Obžalovaný v kauze falšovania televíznych zmeniek a marenia spravodlivosti Marian Kočner odmieta, že by bol telefón, v ktorom sa našla komunikácia cez aplikáciu Threema, jeho telefónom. Polícii ho odovzdal exsiskár a niekdajší novinár Peter Tóth, pričom to, akým spôsobom sa k nemu dostal, Kočner spochybňuje. Uviedol to pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).

17.12.2019 11:34 , aktualizované: 13:34
debata (52)

Telefón nie je môj, a ani len nebol, a sú v ňom veci, ktoré som nikdy nenapísal, tvrdí Kočner o mobilnom telefóne iPhone X v špeciálnej edícii s vygravírovanými iniciálami M. K. Obžalovaný spochybnil aj spôsob, akým sa k nemu svedok Tóth dostal. Podľa neho uvádzal v rozličných svedeckých výpovediach rozličné verzie, ako sa mobil dostal do jeho držby.

To považuje splnomocnenec Markízy Daniel Lipšic za účelové klamstvo. Pozná svedecké výpovede Tótha aj v konaní o zmenkách, aj v konaní vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka.

Pred senátom ŠTS v utorok čítal Lipšic aj komunikáciu cez aplikáciu WhatsApp medzi Kočnerom a jeho obhajcom Michalom Mandzákom. Mali si spolu písať aj o znalkyni z civilného konania o zmenky v ten istý deň, ako Markíza žiadala jej svedeckú výpoveď. Mandzák túto verziu popiera a odkazuje, že v spise sú dve rozličné verzie komunikácie, kde sa v jednej meno znalkyne nespomína. To považuje Lipšic za možnú chybu v synchronizácii vzhľadom na fakt, že polícia získala od Tótha dva rôzne telefóny, ktoré mali oba nainštalovanú aplikáciu WhatsApp.

Vidíme, že obžalovaní sa vehementne snažia o predvolanie ďalších osôb vrátane tejto znalkyne, a z tejto komunikácie vyplynulo zrejme prečo, keď s ňou vopred mali komunikovať, uviedol v reakcii na čítanie prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. Ten spochybnil verziu obžalovaného o spornom zaistení telefónov, čo potvrdil aj Lipšic. Threema je potvrdená mnohými forenznými správami aj našimi znalcami, doplnil.

V kauze zmenky Threemu obhajoba čítať v utorok nebude

Obhajoba obvinených Mariana Kočnera a Pavla Ruska v kauze falšovania zmeniek TV Markíza prepisy z Threemy v utorok čítať nebude. Chce to robiť s pribratím znalca, ktorý bol v minulosti trestne stíhaný za predloženie nepravdivého znaleckého posudku. Predseda senátu Špecializovaného trestného súdu Emil Klemanič jej tento postup vyčítal vzhľadom na to, že v pondelok (16. 12.) oznámila, že bude Threemu čítať.

„To je už vrchol, že niekto povie poobede, že chce vykonávať dôkaz, a potom ho niečím podmieni,“ povedal Klemanič, ktorý narážal na tvrdenie obhajoby v pondelok. Čítanie z jej strany malo dokázať, že existuje dvojaký prepis komunikácie z Threemy, ktorým celé pojednávanie spochybňuje.

Keď malo prísť na čítanie, tak dal obhajca Marek Para procesný návrh na pribratie znalca z oblasti informačných technológií Eduarda Jenča. Ten bol podľa medializovaných informácií v minulosti trestne stíhaný za predloženie nepravdivého znaleckého posudku. Jeho obvinenie neskôr príkazom zrušil vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka.

Na utorkovom pojednávacom dni obhajoba opätovne čítala listiny. Snažila sa nimi opätovne dokázať aj to, že mala byť licencia Markízy v minulosti ohrozená.

Obžalovaný Pavol Rusko na pojednávanie znova neprišiel, v pondelok sa sťažoval na bolesti a zotrval na pojednávaní iba necelú hodinu.

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Marian Kočner čelí obžalobe v prípade vraždy Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #kauza zmeniek TV Markíza