Zdravotníctvo povedie Pellegrini

Zuzana Čaputová prijala ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú, ktorá minulý týždeň podala demisiu. Vedením ministerstva poverila premiéra Pellegriniho.

17.12.2019 14:31 , aktualizované: 18:09
debata (43)

„Na to, aby som prijala demisiu pani ministerky Kalavskej, som mala dva hlavné dôvody. Prvým je skutočnosť, že ak členka vlády podá demisiu, nie je úlohou prezidentky, aby ju neprijatím demisie nútila zotrvať na poste, ktorý chce opustiť. Druhým dôvodom, pre ktorý som demisiu prijala, je to, že rozumiem dôvodom, ktoré pani Kalavská uviedla,“ povedala prezidentka.

VIDEO: Žiadal Peter Pellegrini Andreu Kalavskú, aby nepodala demisiu? Čo premiér vyčíta Kalavskej? Bude mať čas predseda vlády aj na zdravotníctvo? Bude dostávať dva platy?

Video

Poukázala, že Kalavská nechcela udržiavať v zdravotníctve iba status quo, ale pokúsila sa zmeniť jeho smerovanie. „Chcem sa jej za to poďakovať, lebo som presvedčená, že to bola správna a opodstatnená ambícia,“ doplnila hlava štátu. Pripomenula, že sa však napokon nenašla politická vôľa nielen na reformu nemocníc, ale ani na takú zásadnú vec, akou je povinné očkovanie. „Sklamaniu pani Kalavskej rozumiem,“ podotkla prezidentka.

Ministerka zdravotníctva sa rozhodla podať demisiu 9. decembra. Urobila tak po tom, ako vláda 4. decembra stiahla návrh reformy nemocníc, tzv. stratifikáciu, z rokovania parlamentu.

S Kalavskej rozhodnutím o demisii premiér nesúhlasil. Ani v Prezidentskom paláci neskrýval osobné rozčarovanie, že ministerka odchádza. „Čo už mám iné robiť, keď sa pani ministerka krátko pred voľbami rozhodla urobiť tento krok,“ povedal s dôvetkom, že za rezortom zdravotníctva sa „netrhá“ žiaden politický subjekt. Potvrdil, že vždy sa za svoju ministerku postavil. „Požiadal som ju, aby to neurobila, lebo by mohla urobiť ešte veľa pozitívneho do volieb. Myslel som si, že ju dokážem presvedčiť, aby sa nad to všetko povzniesla,“ povedal premiér na margo Kalavskej neporozumenia si práve s poslancami Smeru, ktorí nepodporili viacero zákonov z jej dielne. Okrem stratifikácie ani povinné očkovanie pred nástupom do materskej školy či novelu o dlhodobej starostlivosti.

Pellegrini v stredu ráno zvolá na ministerstve poradu, podľa jeho slov porozdeľuje úlohy a potom pôjde na zasadnutie vlády. Je rozhodnutý pokročiť v búraní skeletu nemocnice Rázsochy v Bratislave, rekonštrukcii nemocnice v Banskej Bystrici či v bratislavskom Ružinove, v budovaní detenčného centra.

Premiér Peter Pellegrini povedal, že jej rozhodnutie odstúpiť z funkcie berie na vedomie. Zároveň sa Kalavskej poďakoval za všetko, čo rezort pod jej vedením urobil pre ľudí.

Hoci bude v dvojjedinej úlohe, dostávať by mal iba jeden plat. „Už som bol viackrát dvojitý minister, a robil som za jeden plat. Ak by mi náhodou aj prináležal ešte jeden, nebudem poberať dva platy,“ vyhlásil Pellegrini.

Na ministerské kreslo Kalavská nastúpila po Tomášovi Druckerovi 22. marca 2018. Od roku 2016 pôsobila na ministerstve zdravotníctva ako štátna tajomníčka.


VIDEO: Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej po prijatí ministerky zdravotníctva Kalavskej.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #ministerstvo zdravotníctva #Andrea Kalavská #Zuzana Čaputová