Politické statusy čeria akademické vody

Vyhlásenie Predsedníctva Slovenskej akadémie vied vyvolalo búrku nevôle. To sa kriticky postavilo k statusom na sociálnej sieti jedného z jej zamestnancov, v tomto čase poslanca Ľuboša Blahu. Jeho statusy na rôzne témy označilo za dehonestujúce a neprijateľné pre akadémiu. O tom, či vyhlásením predsedníctvo prekročilo svoje právomoci, sa diskutovalo aj na utorňajšom sneme.

17.12.2019 19:31
debata (25)
VIDEO: Môže alebo nemôže SAV vyhodiť poslanca Ľuboša Blahu z práce? Otázka má aj politický rozmer, keďže Blaha je v súčasnosti parlamentným poslancom. Zamestnanci SAV tvrdia, že akadémia sa politizuje.
Video

„Perspektívne chceme otvoriť diskusiu o demokratických procesoch v rámci SAV a chceme poukázať, že nie všetci zamestnanci máme rovnaké názory. Týka sa to aj vyhlásenia predsedníctva,“ vysvetlil pre Pravdu samostatný vedecký pracovník SAV Marek Dobeš.

Spolu s kolegami vedeniu akadémie vyčíta, že vyjadrením sa k politickej téme – verejnému vystupovaniu poslanca Blahu, popiera apolitickosť inštitúcie. Vo vyhlásení z 10. decembra sa predsedníctvo striktne dištancuje od vyjadrení poslanca Blahu. „Tieto statusy sú dehonestujúce a pre SAV neprijateľné. Poslanec Blaha je zamestnancom Ústavu politických vied SAV a aj preto ho verejnosť s našou dôveryhodnou inštitúciou spája. Statusy a vyjadrenia poslanca Blahu sú v priamom rozpore s vedeckou činnosťou SAV," píše sa vo vyhlásení.

Dobeš predsedníctvu vyčíta, že vyhlásenie vydalo v mene akadémie za všetkých pracovníkov, no na ich názor sa ich nespýtalo. Za pravdu mu dali aj ďalší, ktorí počas konania snemu pred budovou akadémie protestovali. Ich protest bol pomerne tichý, zamestnanci v hlúčikoch medzi sebou debatovali, na transparente bol nápis: Za slobodu názoru.

"Atmosféra na sneme, keď sa hovorilo o tejto téme, bola aj napätá. Je to otázka, ktorá polarizuje zamestnancov akadémie. Sú ľudia, ktorí si myslia, že predsedníctvo nemalo takto reagovať, na druhej strane sú aj takí, čo súhlasia,“ vysvetlil Dobeš.

Z debát na proteste vyplynulo, že pracovníkom akadémie najviac prekáža výzva, ktorú predsedníctvo adresovalo Blahovi. „Predsedníctvo SAV vyzýva poslanca Blahu, aby zvážil svoje ďalšie pôsobenie na Ústave politických vied SAV, ktorého renomé a aj renomé celej SAV svojimi vystúpeniami vážne poškodzuje,“ uvádza sa vo vyhlásení.

„Vyčítame predsedníctvu najmä to, že navrhlo jednému zo zamestnancov ukončenie pracovného pomeru za to, že publikoval nejaké statusy nie ako zamestnanec SAV, ale ako politik. Môže vzniknúť nebezpečný precedens, keďže nie sú jasne definované pravidlá, kde je hranica, kedy môže predsedníctvo takéto sankcie používať,“ priblížil Dobeš.

Podľa neho sa tak narušila apolitickosť akadémie. „Keďže sa Predsedníctvo SAV zameralo na jedného poslanca jednej politickej strany, mohlo tým dať signál, akoby celá akadémia bola s týmto uzrozumená,“ pokračuje Dobeš. Podľa neho by sa mala otvoriť diskusia o demokratických procesoch v rámci akadémie.

„Predsedníctvo SAV sa svojím vyjadrením pred niekoľkými dňami dištancovalo od vyjadrení a statusov poslanca Blahu, ktoré považuje za dehonestujúce. Téma je tak pre SAV uzatvorená, kým nerozhodne Etická komisia SAV o tom, či poslanec porušuje Etický kódex SAV,“ reagovalo predsedníctvo akadémie na naše otázky.

Dobeš hovorí, že s kolegami neočakávali, že sa priamo na sneme dočkajú rozuzlenia tohto problému. „Myslím si, že najdôležitejšie je, že sa začala táto diskusia. Je to dôležité aj pre verejnosť, aby sa vedelo, že nie všetci zamestnanci súhlasia s takýmito vyjadreniami predsedníctva,“ vysvetlil Dobeš. Podľa neho sa takto nenavrhuje rozviazane pracovného pomeru a už vôbec nie pre vyslovenie názoru.

Na verejné vyjadrenie Predsedníctva SAV reagovala aj česká intelektuálna komunita. V otvorenom liste, pod ktorý sa podpísal politik Jan Kavan, ekonóm Jaroslav Šulc, politológ Zdeněk Zbořil, mediálny analytik Petr Žantovský či sociológ profesor Jan Keller, opisujú Blahu ako „autora originálnych štúdií, obrancu verejného záujmu a doktora s odvahou opretou o hlboké vedomosti“.

Kto platí Blahove statusy?

Hovorca Smeru Ján Mažgút a zároveň majiteľ spoločnosti JM Communication, s. r. o., ktorá zastrešuje veľkú časť straníckych predvolebných kampaní, tvrdí, že Smer propaguje aj v rámci kampaní i mimo nich statusy viacerých svojich členov. „Rovnako ako iným predstaviteľom strany Smer aj Ľubošovi Blahovi strana prispieva na propagáciu jeho statusov. Netýka sa to však len predvolebného obdobia, ale dlhšieho časového obdobia. Všetky financie týkajúce sa on-line propagácie na sociálnej sieti Facebook sú zverejnené na transparentnom účte. Rozmieňať to na drobné, na jednotlivé propagované príspevky, nám zákon neukladá,“ povedal pre Pravdu Mažgút.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #SAV #Ľuboš Blaha