Kočner ťahá ku dnu aj Trnku

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka je obvinený zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Problémy mu spôsobil jeho kamarát a trestne stíhaný podnikateľ Marian Kočner, ktorého nahrávka ich spoločného rozhovoru o kupčení so zvukovým záznamom odpočúvania bytu na Vazovovej v akcii Gorila sa dostala na políciu. Trnkovi, ktorý doteraz autentickosť nahrávky spochybňoval, v prípade odsúdenia hrozí až desať rokov väzenia.

18.12.2019 11:03 , aktualizované: 19:15
debata (438)

„Obvinený sa skutku dopustil v období rokov 2007 až 2014, keď ako verejný činiteľ nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku a po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie SIS pod krycím názvom Gorila, z ktorej vyplývalo podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov od osoby M. K., túto ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní, pričom tak konal v úmysle zadovážiť sebe a M. K. majetkový prospech a zároveň v úmysle zadovážiť neoprávnenú výhodu osobám, ktorých rozhovory, obsahujúce skutočnosti nasvedčujúce spáchanie trestného činu, sú zachytené na predmetnej zvukovej nahrávke,“ informovala polícia na sociálnej sieti.

So žiadosťou o reakciu sme oslovili aj Trnku, do uzávierky však neodpovedal. Ten síce doteraz pôsobí na Generálnej prokuratúre, výkon funkcie mu však bol pozastavený.

Kto kúpil nahrávku?

Približne 70-minútovú nahrávku rozhovoru Kočnera s Trnkom, ktorá mala vzniknúť v lete 2014, zverejnil denník N v polovici októbra. Kočner v nej Trnkovi vyčíta, že bol vydierať šéfa Penty Jaroslava Haščáka s nahrávkou z kauzy Gorila. Kočner vysvetľuje, že predtým od Haščáka za nahrávku zinkasoval milión eur a tvrdil, že mu odovzdal jedinú nahrávku. Vraj však zabudol ešte jednu kópiu u Trnku v trezore.

Keď však Trnka v roku 2011 skončil vo funkcii generálneho prokurátora, mali ísť spolu s Oskárom Bereczkom, starostom obce Dolný Bar, a právnikom Lórantom Kósom nahrávku Haščákovi ponúknuť za päť alebo desať miliónov eur. Haščák preto Kočnera kontaktoval a oznámil mu, že sľúbený milión nedostane.

Kočner si pravdepodobne ako poistku aj tento „výsluch“ Trnku nahral, aby sa sám z Haščákovho vydierania vyvinil. V rozhovore preto zdôrazňoval, že nahrávku Gorila u prokurátora zabudol.

„Ešte raz: Materiál bol môj, ja som ho kúpil, za to, čo sme pomohli Slavovi,“ vysvetľuje Kočner na nahrávke. „Prečo si mi to nezobral pred tromi rokmi?“ pýta sa ho Trnka. „Ty tupý k…t, lebo som zabudol na to, ja som si myslel, že som ti to zobral pred šiestimi rokmi. Naozaj som si to myslel,“ dodal nahnevaný Kočner.

Trnka sa bál policajnej razie

Trnka ďalej vysvetľuje, že zvukový súbor mal v pracovnom počítači a keď mu po skončení funkcie generálneho prokurátora brali počítač, súbor skopíroval a zo strachu z policajnej razie odniesol maďarskému notárovi. „Ale ja som to musel dať z toho počítača preč. No z toho počítača to stiahnuť,“ vysvetľuje Trnka. Kočner mu neverí a žiada ďalšie vysvetlenia. „No, lebo počítač som musel odovzdať. Ja som nevedel, že je tam taká možnosť, že on je prežitý a že mám druhý počítač,“ pokračuje Trnka. „Natiahol som to na ten kľúč, vymazal som to z počítača a vymenil som hardisk,“ tvrdí. „Moja chyba bola to, že som bol presvedčený o tom, že som ti ten počítač zobral a že som to zlikvidoval, to je moja chyba,“ vyviňuje sa opäť Kočner. „Moja chyba bola to, že som to dal k notárovi do Maďarska,“ priznáva Trnka a vysveľuje, že sa to bál držať doma. „Čoho som sa bál? Však išiel Glance House, však som mal na krku trestné stíhanie. Stačí jedna domovka, v čom všetkom nás spájali, kopec poondiatych…“ bráni sa Trnka.

Trestne stíhaný podnikateľ Trnku nazýva priateľom a pripomína, že pre neho odkladá peniaze za viaceré ich obchody. Spomína tiež na voľbu generálneho prokurátora v roku 2011, kde sa mali v prospech Trnkovho zvolenia kupovať hlasy poslancov Národnej rady. Trnkovi na zvolenie chýbal jediný hlas. Podľa Kočnerových vyjadrení na nahrávke mali spolu s Haščákom dať na úplatky obaja po milióne eur.

Výsledok domovej prehliadky

Šéf Penty sa od aktivít na nahrávke dištancoval už po jej zverejnení. Hovorca skupiny Gabriel Tóth zdôraznil, že Haščáka nikdy nikto žiadnymi nahrávkami nevydieral, ani na neho nebol nikdy v tejto súvislosti vyvíjaný žiadny protiprávny nátlak. „Rovnako sa pán Haščák a ani žiadna jemu blízka osoba či spolupracovník nikdy nepodieľali na ,kupovaní‘ utajovaných skutočností – nahrávok z takzvanej kauzy Gorila,“ uviedol vo vtedajšom stanovisku. Haščák zároveň odmietol niesť zodpovednosť za slová, ktoré o ňom hovoria iní a doplnil, že už písomne kontaktoval vyšetrovateľa a dozorujúceho prokurátora s ponukou svedeckej výpovede.

Nahrávkou polícia údajne disponuje od októbra 2018, keď boli u Kočnera v súvislosti s prípadom vraždy novinára a jeho snúbenice vykonané domové prehliadky. Už majú mať vyhotovené aj znalecké posudky, potvrdzujúce pravosť hlasov oboch aktérov a autentickosť záznamu. Trnka bol však mlčanlivosti zbavený až 30. septembra 2019 a prokuratúra napokon informovala, že „31. októbra 2019 bolo vydané rozhodnutie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára o dočasnom pozastavení výkonu funkcie prokurátorovi D. T. z dôvodu začatia disciplinárneho konania. Podľa zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry, prokurátor, ktorému bol dočasne pozastavený výkon jeho funkcie, nemá počas tohto pozastavenia práva a povinnosti prokurátora a nesmie vykonávať funkciu prokurátora. Na pracovisku nie je.“

Významný míľnik v čistení Augiášovho chlieva

Trnkovo obvinenie privítal aj premiér Peter Pellegrini (Smer). „Idú v súlade s mojou politikou a mojím pravidlom: padni, komu padni. Na základe všetkých zverejnených informácií a videí už verejnosť očakávala tento krok. Na základe vyjadrení policajného prezidenta očakávam, že predmetom vypočutia a preverovania budú aj aktéri ďalších videí. Neprináleží mi nikoho súdiť, ale tento krok je logický a je to dobrý signál spoločnosti, že polícia má voľné ruky a nikto tu nie je pred zákonom chránený,“ reagoval premiér.

Na obvinenie zareagovali aj viaceré najmä opozičné politické strany. Niektoré z nich dokonca pre Trnku žiadajú väzobné stíhanie.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný považuje obvinenie aj keď len bývalého generálneho prokurátora za významný míľnik, ktorý však bude musieť byť potvrdený aj právoplatným rozsudkom. „Bol obvinený veľmi vysoký funkcionár trestnoprávnej mašinérie. Od vznesenia obvinenia k právoplatnému rozsudku je však ešte veľmi dlhá cesta. Ak by bol Trnka odsúdený, budeme môcť povedať, že došlo k vážnemu prielomu. Vnímam to ako takú druhú fázu vysporiadavania sa s vlnou zločinov pouličných gangstrov, ako začiatok vyrovnávania sa s trestnou činnosťou bielych golierov. Ide sa teda už do vyšších poschodí. Tak si poprajme, aby to vydržalo, lebo spoločnosť očakáva nejakú očistu a reštart, ktorý by vrátil dôveru k týmto inštitúciám aj priniesol pozitívnejšiu klímu v spoločnosti,“ zhodnotil Žitný.

Zároveň pripomína, že polícii treba uznať zásluhu. „Od objavenia nahrávky po obvinenie to išlo celkom rýchlo. Polícia podľa mňa pracuje v pomerne vysokom tempe. V tejto chvíli nehrá žiadnu rolu, že Trnka bol generálnym prokurátorom. Princíp, ktorý sa tu spomína už roky: padni, komu padni, už konečne začal fungovať. Dlhé roky bolo v tejto oblasti také bezvetrie a až vražda Jána Kuciaka a jeho priateľky to odpálila ako dynamit a začal sa čistiť ten Augiášov chliev. Spúšťacím mechanizmom bola však aj výmena policajného prezidenta,“ uzavrel Žitný.

© Autorské práva vyhradené

438 debata chyba
Viac na túto tému: #obvinenie #gorila #Marian Kočner #Dobroslav Trnka