Polícia spúšťa kampaň venovanú rizikám, ktoré prinášajú sociálne siete

Policajný zbor (PZ) spúšťa preventívnu kampaň s názvom Nikdy nevieš, kto sa pozerá. Prostredníctvom štyroch videí upozorňuje užívateľov na riziká spojené so zverejňovaním informácií, fotografií a videí na sociálnych sieťach. Na tlačovej konferencii o tom v stredu informovali prvá viceprezidentka PZ Jana Maškarová a riaditeľ Úradu kriminálnej polície Prezídia PZ Stanislav Španko.

18.12.2019 12:36
debata (9)

Cieľom kampane je varovať tínedžerov a mladých ľudí, že nikdy nemajú pod kontrolou všetky informácie, ktoré uverejnia na sociálnych sieťach. „Aj napriek tomu, že prevádzkovatelia sociálnych sietí zabezpečujú alebo sľubujú ochranu dát, poprípade nastavenie ochrany súkromia, i v takýchto prípadoch to nikdy nemajú pod úplnou kontrolou a k dátam sa dostávajú neoprávnene aj iné osoby,“ uviedla Maškarová.

Polícia bude o videách diskutovať so žiakmi na základných a stredných školách. Študenti dostanú aj kartu, ktorá im má riziká pripomínať. Maškarová vyzvala tiež rodičov, aby si s deťmi videá pozreli a vysvetlili im, že svojou činnosťou na internete ohrozujú nielen seba, ale i celú svoju rodinu.

Španko odporúča dôkladne zvažovať, čo publikovať na sociálnych sieťach. Aj vymazané fotografie či videá navždy na internete zostávajú. „Máme prípady, keď sa mladí ľudia snažia získať zamestnanie, prídu na pohovor a v rámci pohovoru sú konfrontovaní s videami, fotografiami, ktoré v minulosti uverejnili,“ priblížil. Často sa stretáva tiež s prípadmi zneužitia osobných údajov.

Verejnosť sa prostredníctvom kampane dozvie, prečo je nebezpečné zverejňovať na internete informácie o súkromnom živote. Ďalšie video vysvetľuje, prečo sa neodporúča publikovať informácie o pobyte mimo domova. Iné upozorňuje na riziká spojené s posielaním intímnych fotografií. Štvrté video varuje pred stratou súkromia.

Medzi najčastejšie trestné činy súvisiace s činnosťou na internete patria podľa Španka sexuálne zneužívanie, neoprávnené použitie platobného prostriedku, útoky na počítačové systémy aj detská pornografia. „Efektívni sme vtedy, keď sú trestné činy nahlásené okamžite,“ pripomína.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #prevencia #sociálne siete