10 zásadných momentov po vražde Kuciaka a jeho snúbenice

Ako vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zmenila Slovensko? Pravda vybrala 10 zásadných momentov, ktoré nasledovali po brutálnej vražde investigatívneho novinára a jeho snúbenice.

20.12.2019 08:00
debata (26)
  • 1. Mobilizácia verejnosti – po vražde vyšli ľudia do ulíc. Pietne zhromaždenia sa zmenili na masové protesty po celej krajine. Verejnosť žiadala vyšetrenie vraždy, ale aj politickú zodpovednosť. Protesty sa konali celé týždne. Celá spoločnosť napäto čakala na každú novú informáciu, ktorá by súvisela s vyšetrovaním vraždy Jána a Martiny.
  • 2. Politická situácia – tlaku ulice a koaličného partnera Mosta-Híd podľahol premiér Robert Fico (Smer), ktorý v marci 2018 podal demisiu. Kabinet prešiel rekonštrukciou, v novovymenovanej vláde premiéra Petra Pellegriniho (Smer) sa už neobjavil minister vnútra Robert Kaliňák, minister kultúry Marek Maďarič (obaja Smer) ani ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).
  • 3. Otrasy v polícii – verejnosť žiadala odchod policajného prezidenta Tibora Gašpara. Funkciu opustil až po dohode s premiérom Pellegrinim k 31. máju 2018. Funkcie sa vzdal Róbert Krajmer, šéf protikorupčnej jednotky NAKA. Krátko po vražde sa ocitol na mieste činu. Jeho prítomnosť v dome Kuciaka a Kušnírovej nebola poriadne vysvetlená. Ku koncu minulého roka skončil aj riaditeľ NAKA Peter Hraško. V lete tohto roka skončil vo svojej funkcii aj šéf Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník. Jeho meno sa objavilo v komunikácii Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema.
  • 4. Otrasy na prokuratúre – komunikácia s Marianom Kočnerom a jeho volavkou Alenou Zsuzsovou stála hlavy aj vysokopostavených prokurátorov. Začiatkom tohto roka opustil svoju funkciu námestník generálneho prokurátora pre netrestný úsek René Vanek. Neskôr sa z postu prvého námestníka generálneho prokurátora porúčal aj Peter Šufliarsky, ktorý si vymenil stovky správ s Kočnerom.
  • 5. Otrasy v justícii – v Kočnerovej aplikácii Threema sa objavili aj sudcovia. Niektorí si s ním mali priamo písať, iní sa spomínali ako osoby, ktoré mali Kočnerovi pomáhať pri jeho kauzách na súde. V auguste viacerým sudcom pre tieto podozrenia zaistila polícia mobily – napríklad vtedajšej štátnej tajomníčke na ministerstve spravodlivosti Monike Jankovskej, jej sestre a sudkyni bratislavského krajského súdu Andrei Haitovej a ďalším bratislavským sudcom Vladimírovi Sklenkovi, Miriam Repákovej a Zuzane Maruniakovej. Komunikáciu s Kočnerom priznal aj niekdajší predseda Okresného súdu Bratislava III David Lindtner, ktorý má v súčasnosti prerušený výkon funkcie sudcu. Tento týždeň sa vzdal postu predsedu Krajského súdu Bratislava Ľuboš Sádovský, odôvodnil to ako vyvodenie osobnej zodpovednosti za možné individuálne zlyhania jednotlivých sudcov z obvodu krajského súdu. Situáciou v justícii sa aktuálne zaoberá ministerstvo spravodlivosti aj Súdna rada. Narýchlo sa tiež menila legislatíva, aby bolo možné zasiahnuť voči sudcom, ktorí síce ešte nie sú obvinení, ale existujú voči nim vážne podozrenia.
  • 6. Kočnera dobieha spravodlivosť – vlani v júni sa ocitol vo väzbe pre podozrenie z falšovania miliónových zmeniek televízie Markíza. Súdny proces v tejto veci aktuálne prebieha a prvostupňový rozsudok sa očakáva v prvých mesiacoch budúceho roka. Kočner čelí viacerým obvineniam: z nedovoleného ozbrojovania, obchodovania so zbraňami a z ekonomickej trestnej činnosti. Hrozí mu doživotie.
  • 7. Obvinenia v prípadoch ďalších dlho nevyšetrených vrážd – vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prinieslo poznatky aj o ďalších vraždách. Napríklad bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka, ktorého zastrelili v roku 2010. Vykonávateľ Štefan Kaluz sedí vo väzení, ďalší páchatelia unikali spravodlivosti. V januári tohto roka polícia obvinila v tomto prípade z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy formou účastníctva Alenu Zsuzsovú, Romana Ostružlíka a Vladimíra Mosnára. O tomto čine vypovedal Zoltán Andruskó, obvinený sprostredkovateľ Kuciakovej vraždy.
  • 8. Odhalenie ďalších plánovaných zločinov – objasňovanie vraždy odhalilo aj to, že vraždiace komando plánovalo vraždy prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica. Obvinení sú Zsuzsová, Andruskó, Marček a Szabó.
  • 9. Zsuzsová cielila na vysoké posty – Kočnerova volavka Alena Zsuzsová kontaktovala v priebehu niekoľkých rokov viacerých vysokopostavených mužov. Okrem prokurátora Vaneka písala napríklad bývalému podpredsedovi parlamentu Martinovi Glváčovi (Smer), bratislavskému županovi Jurajovi Drobovi (SaS) či poslancovi Borisovi Kollárovi (Sme rodina). Jej cieľom malo byť získať na politikov kompromitujúci materiál pre Kočnera. V kuloároch sa hovorilo aj o tom, že mala písať aj šéfovi parlamentu Andrejovi Dankovi (SNS) či bývalému politikovi a advokátovi Danielovi Lipšicovi, obaja to popreli.
  • 10. Gorila dostala hlas – počas veľkej razie na jeseň minulého roka objavila polícia v Kočnerovom dome audionahrávku, ktorá korešponduje so spisom Gorila. Tento rok anonymný odosielateľ zverejnil nahrávku na internete a rozposlal ju do médií. Verejnosť mohla po prvý raz počuť to, čo si doteraz len čítala. Kauza Gorila prepukla koncom roka 2011, keď sa údajný spis SIS objavil na internete. Týkal sa odpočúvania šéfa Penty Jaroslava Haščáka a jeho hostí v byte na Vazovovej ulici v rokoch 2005 a 2006 Slovenskou informačnou službou. Haščák sa mal stretávať s vysokopostavenými predstaviteľmi štátu, predovšetkým s vtedajším ministrom hospodárstva Jirkom Malchárkom a predsedníčkou Výkonného výboru Fondu národného majetku SR Annou Bubeníkovou. Tento týždeň bol v súvislosti s nahrávkou Gorila obvinený bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka z trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa. Polícia ho viní z toho, že v rokoch 2007 až 2014 ukrýval nahrávku Gorila.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka