Andruskó pôjde za sprostredkovanie vraždy Kuciaka do väzenia na 15 rokov

Špecializovaný trestný súd na dnešnom verejnom zasadaní schválil dohodu o vine a treste pre Zoltána Andruskóa v kauze vraždy Jána Kuciaka. Pojednávanie sme sledovali online.

30.12.2019 08:56 , aktualizované: 16:20
debata (171)

Video: Súd žiadal spravodlivý trest v rozsahu 15 rokov.

Video

11:59 Pojednávanie je ukončené.

11:54 Odsúdenému zhabali aj mobil a hotovosť 2 800 eur, ktoré mu zabavili pri razii. O aute sa rozhodne samostatne a podobne aj o náhrade pre rodinu poškodených.

11:50 Súd dohodu schválil. Andruskó pôjde za sprostredkovanie vraždy Kuciaka na 15 rokov do väzenia.

11:47 Zasadnutie po prestávke pokračuje.

11:22 Súd prerušil verejné zasadnutie, aby sa poradil.

11:21 Dohodu o vine a treste pre Zoltána Andruskóa senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku ešte neschválil. Za priznanie viny mu má uložiť trest vo výške 15 rokov, s ktorými sám obvinený súhlasil. Stráviť by ich mal v zariadení v strednom stupni stráženia.

Video: Vyšší trest Andruskóa prekvapil.
Video

„Obvinený sa k činu nielen priznal ale ho aj oľutoval, o čom svedčí písomné ospravedlnenie poškodeným aj spolupráca s políciou pri objasňovaní činu. Nemáme výhrady voči uloženému trestu,“ povedala obhajkyňa obvineného.

11:15 Sudkyňa ide obvinenému položiť sériu otázok, na ktoré môže Andruskó odpovedať iba áno alebo nie. Ak na všetky odpovie kladne, dohoda by mu mala byť schválená.

11:10 Prokurátor sa s obvineným Andruskóom dohodol na treste vo výške 15 rokov.

9:56 Obvinenému Andruskóovi nasadili kuklu a nepriestrelnú vestu a v putách ho odvádzajú preč.

09:54 Súd prerušil verejné zasadnutie na účely porady obvineného z obhajkyňou.

09:50 Prokurátor vysvetlil na základe čoho pripravil návrh dohody, akceptuje ale aj stanovisko súdu zdôvodnené v jeho výhradách a je ochotný pristúpiť aj na súdom prednesenú modifikáciu dohody.

09:43 „Keď v septembri prišla do jeho domu razia a zistil, že je to polícia a nie nejaké vražedné komando, začal hneď dobrovoľne vypovedať,“ priblížil prokurátor.

09:40 Sudkyňa Záleská si myslí, že spravodlivým trestom by bolo 15 rokov.

09:38 „Obvinený Zoltán Andruskó zobchodoval ľudský život,“ vyhlásila predsedníčka senátu. „Spôsobil tým nenapraviteľnú škodu a teraz sa snaží zobchodovať aj trest,“ dodala.

09:35 „Dohoda je spravodlivá len pre obvineného,“ povedala predsedkyňa senátu Pamela Záleská. Konštatovala teda, že aj keď je navrhovaný trest zákonný, musí byť aj spravodlivý a vyvážený.

09:30 Súd návrh dohody vrátane trestu nepovažuje za zjavne neprimeraný. Podľa zákona nemohol byť navrhovaný trest nižší ako 8 rokov.

09:28 Súd nezistil žiadne dôvody, aby dnes o návrhu dohody nerozhodol.

09:25 „Áno,“ odpovedal Andruskó štyrikrát. Potvrdil tak, že dohodu s prokurátorm uzavrel, prečítaný text je zhodný s tým, ktorý uzatvoril, rozumie mu a súhlasí s ním.

09:23 Prokurátor žiada, aby o prepadnutí auta rozhodol súd samostatne.

09:22 Okrem odňatia slobody príde Andruskó aj o auto Škoda Superb, ktoré použil pri príprave vraždy.

09:21 Prokurátor navrhol trest odňatia slobody vo výške 10 rokov.

09:20 Ešte predtým ako prokurátor navrhne trest, číta opis skutku, z ktorého je Andruskó obvinený.

09:13 Prokurátor číta návrh dohody o vine a treste. Vedľa obžalovaného sedí jeho advokátka Lívia Kňažíková.

09:10 Hneď ako sa usadil na lavici obžalovaných a novinárom už nebolo umožnené ho snímať, kuklu si z hlavy zložil.

09:07 Zoltána Andruskóa priviedli do pojednávacej miestnosti s kuklou na hlave. Oblečený je v nepriestrel­nej veste.

Video

Andruskó spolupracoval hneď od začiatku

  • Zoltána Andruskóa zadržala polícia počas rozsiahleho zásahu 27. septembra 2018. Spolu s ním skončili v putách aj Miroslav Marček a Tomáš Szabó. Na druhý deň NAKA zadržala Alenu Zsuzsovú. Obvinenie z úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej padlo 28. septembra.
  • Sudca pre prípravné konanie na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici zobral obvinenú štvoricu do väzby 30. septembra. Andruskó ako jediný obvinený nepodal proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť. Ako jedinému mu tiež súd neuznal tzv. kolúznu väzbu, ktorá sa ukladá pri obave, že by mohol obvinený na slobode ovplyvňovať svedkov, prípadne mariť dôkazy. Ide o najprísnejší typ väzby, pri ktorom platia pre obvineného prísne pravidlá pre komunikáciu s okolitým svetom.
  • Dozorujúci prokurátor na tlačovej konferencii 1. októbra 2018 potvrdil, že Andruskó spolupracuje s políciou. Mal byť sprostredkovateľom medzi Zsuzsovou, ktorá si čin objednala, a Marčekom a Szabóom, ktorí ho vykonali.
  • Začiatkom októbra prenikli na verejnosť informácie, podľa ktorých mal Andruskó vypovedať, že vraždu Jána Kuciaka si mal objednať kontroverzný podnikateľ Marian Kočner. Ten už v tom čase sedel vo väzbe kvôli obvineniu z falšovania miliónových zmeniek. Andruskóovi mala o Kočnerovi ako o objednávateľovi povedať Zsuzsová. Kočnera polícia z objednania vraždy obvinila 8. marca 2019.
  • Začiatkom tohto roka prehovoril Andruskó o podozrení z ďalšej vraždy. Naznačil, že novinárka Leona Kočkovičová Fučíková, ktorá zomrela v roku 2016 na akútnu leukémiu, mohla byť otrávená hubami. Vychádzal z toho, že v lete 2016 ho mala Zsuzsová požiadať, aby ju zobral do lesa, kde zbierali muchotrávky zelené. Podozrenie, že týmito hubami bola otrávená novinárka, sa nepotvrdili. Vyšetrovateľ NAKA zastavil v tejto veci trestné stíhanie v novembri.
  • Andruskó vypovedal aj o tom, že plánované boli tiež vraždy prokurátorov Petra Šufliarskeho a Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica. V auguste 2019 boli Andruskó, Zsuzsová, Marček a Szabó z tohto činu aj obvinení.
  • V októbri tohto roka požiadal Andruskó o dohodu o vine a treste. Už predtým bol ako obvinený vylúčený na samostatné konanie s tým, že nebude súdený spolu s Kočnerom, Szabóom, Zsuzsovou a Marčekom. V ich procese vystupuje ako svedok. Prokurátor a Andruskó sa dohodli 18. októbra, dohodu o vine a treste podal prokurátor na Špecializovaný trestný súd 21. októbra.
  • Kočner, Marček, Zsuzsová a Szabó boli obžalovaní pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a pre ďalšie trestné činy 21. októbra. Obžaloba bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jeden skutok sa týka vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej z roku 2018, druhý vraždy Petra Molnára z roku 2016. Špeciali­zovaný trestný súd prijal obžalobu 19. decembra, súdny proces sa začne 13. januára.
  • Andruskó čelí aj obžalobe z trestného činu krátenia dane a poistného vo veľkom rozsahu, za čo mu hrozí sedem až dvanásť rokov za mrežami.
  • Ján Kuciak a Martina Kušnírová boli zavraždení v ich dome v obci Veľká Mača (okr. Galanta) 21. februára 2018 približne o 20.20 hodine. Páchateľ zastrelil Jána dvoma ranami do hrude a Martinu jednou ranou do hlavy. K streľbe sa priznal Miroslav Marček, Tomáš Szabó mal zohrať úlohu šoféra.

(kf)

© Autorské práva vyhradené

171 debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd #vražda novinára Jána Kuciaka #Zoltán Andruskó