Prokuratúra ešte nerozhodla o sťažnosti voči obvineniu Fica pre výroky o Mazurekovi

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ešte nerozhodol o sťažnosti predsedu koaličného Smeru Roberta Fica voči jeho obvineniu za výroky o odsúdení exposlanca ĽSNS Milana Mazureka za jeho vyjadrenia o Rómoch. Potvrdila to hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

30.12.2019 14:24 , aktualizované: 16:35
debata (539)
Vypočujte si, čo na informácie o zrušení obvinenia hovorí Robert Kaliňák.
Video

Televízia TA3 v pondelok informovala, že prokuratúra obvinenie zrušila.

„Dňa 20. decembra 2019 bola na Úrad špeciálnej prokuratúry doručená od vyšetrovateľa sťažnosť s odôvodnením, o ktorej doposiaľ nebolo rozhodnuté,“ ozrejmila Predajňová.

Vyšetrovateľ NAKA začiatkom decembra obvinil Fica z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu.

Obvinenie sa týka videa, ktoré Fico zverejnil na sociálnej sieti v septembri tohto roka. Zastal sa v ňom právoplatne odsúdeného extrémistu Milana Mazureka (ĽS NS). Ten dostal pokutu 10-tisíc eur za rasistické vyjadrenia na adresu rómskej menšiny, ktoré predniesol v roku 2016 v žilinskom rádiu Frontinus. Prišiel aj o poslanecký mandát.

„Napriek tomu, že najvyšší súd rozhodol, že extrémistické výroky exposlanca Milana Mazureka sú trestným činom a odsúdil ho za ne, Robert F. mal s nimi verejne súhlasiť a tak svoj postoj šíriť cez sociálne siete. Môže mu hroziť trest odňatia slobody na jeden až päť rokov,“ uviedla pred mesiacom polícia na Facebooku.

Fico rozsudok komentoval slovami, že Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ. NAKA sa expremiérovým videom začala zaoberať ešte v septembri, trestné stíhanie však najskôr odmietla. Prokurátor Tomáš Honz následne nariadil, aby sa vyšetrovateľka vecou ďalej zaoberala.

Fico sa po obvinení obhajoval aj tým, že on aj celá strana Smer obhajujú odkaz SNP a bojujú proti fašizmu a extrémizmu.

Pripomenul, že z jeho iniciatívy bol presadený 9. september ako Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia. Na konštatovaní, že časť Rómov zneužíva sociálny systém, problém nevidí. Pripustil, že rovnako sa správa aj časť majority.

„Ja s tým nemám problém. Keby niekto povedal, že nielen časť Rómov, ale aj časť ostatných ľudí zneužíva sociálny systém, tak odpoviem, že je to v poriadku. Čo je na tom kriminálne, keď poviem, že časť Rómov zneužíva sociálny systém? Cítite v tom nejaký trestný čin? Ja nie, to je celé,“ povedal Fico v diskusnej relácii TV Pravda Ide o pravdu.


VIDEO: Predseda Smeru Robert Fico po prvýkrát otvorene prehovoril o svojom obvinení exkluzívne v relácii Ide o pravdu 12.12.2019.

Video

© Autorské práva vyhradené

539 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Milan Mazurek #Úrad špeciálnej prokuratúry