Brat Jána Kuciaka: Aj 15 rokov väzenia je nízky trest

Napriek sprísneniu trestu väzenia na 15 z pôvodne navrhovaných desiatich rokov je súdom schválených dohoda o vine a treste pre sprostredkovateľa minuloročnej vraždy novinára Jána Kuciaka výhodná. Novinárom to povedal prokurátor Vladimír Turan, ktorý s obvineným Zoltánom Andruskóom pre výhrady súdu dohodol počas dnešného pojednávania prísnejší trest.

30.12.2019 14:49 , aktualizované: 16:17
debata (4)

Video: Súd žiadal spravodlivý trest v rozsahu 15 rokov.

Video

Podľa Andruskóovej advokátky jej klienta nesúhlas súdu s pôvodným návrhom dohody prekvapil, nový trest však prijal. Kuciakov brat na sociálnej sieti napísal, že aj pätnásť rokov vo väzení je veľmi nízky trest.

Andruskó priznal vinu a spolupracoval s políciou pri vyšetrovaní vraždy Kuciaka, pri ktorej bola zastrelená aj reportérova priateľka Martina Kušnírová. Aj vďaka tomu súd v prípade Andruskóa súhlasil s mimoriadnym znížením trestu.

"Pri zločine úkladnej vraždy zákon (v prísnejšie sadzbe) predpokladá odňatie slobody na 25 rokov alebo na doživotie. Každý trest a ešte k tomu v takejto zvlášť medializovanej veci, ktorý sa začína nejakým číslom, je výhodný. On (Andruskó) bol odsúdený pod zákonnou trestnou sadzbu, ktorú trestný zákon za bežných podmienok pripúšťa, "upozornil novinárov Turan.

Podľa neho prokuratúra pôvodne pre Andruskóa navrhovala desaťročný trest, lebo muž čelí stíhaniu aj v ďalších kauzách. Podľa médií je Andruskó podozrivý v daňovej kauze a tiež z prípravy vrážd dvoch elitných prokurátorov a advokáta Daniela Lipšica. „Viem, že ten (desaťročný) trest sa javil ako neprimerane nízky. Bolo to všetko v rámci zákona. Nemohli sme mu ukladať taký trest, ktorý by nám potom znemožnil ďalšiu spoluprácu s ním,“ povedal Turan. Dodal, že jemu osobne sa v minulosti len raz stalo, že súd neschválil návrh dohody o vine a treste s obvineným v pôvodne navrhovanej podobe.

Proti schválenej dohode o vine a treste v Kuciakovom prípade sa nemožno odvolať. Prokuratúra chce Andruskóa využiť v januári budúceho roka ako svedka v súdnom procese s ďalšími štyrmi obžalovanými v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej.

Kuciakov brat Jozef označil trest pre Andruskóa na nízky, vyjadril však spokojnosť s tým, že prvý páchateľ dvojnásobnej vraždy bol potrestaný. „Desať rokov za všetko to zlo, čo spôsobil, bolo veľmi veľmi málo. Pätnásť rokov je veľmi málo. Nemôžeme vyhrať, pretože to, čo sme stratili, nám už nič nevráti,“ napísal na sociálnej sieti brat zavraždeného novinára.

Rodiny Kuciaka ani Kušnírovej sa súdu s Andruskóom nezúčastnili.

Andruskóova obhajkyňa Lívia Kňažíková tvrdila, že jej klienta nebolo potrebné príliš prehovárať, aby s vyšším trestom súhlasil. „Bolo to prekvapenie, pretože počítal s tým, čo bolo uvedené v (pôvodnej) dohode o vine a treste,“ povedala advokátka.

Právny zástupca matky zastrelenej Martiny Kušnírovej Roman Kvasnica povedal, že pre rodičov zavraždeného dieťaťa nie je dostatočný žiadny trest. Za „milé prekvapenie“ označil postoj súdu, ktorý pôvodne navrhovaný trest pre Andruskóa označil za nespravodlivo níz­ky.

Video: Vyšší trest Andruskóa prekvapil
Video
4 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Zoltán Andruskó