Udalosti a osobnosti desaťročia: Dni, ktoré zmenili túto krajinu

V nedeľu 25. februára 2018 okolo pol desiatej večer zavolala Zlatica Kušnírová na políciu. Od stredy 21. februára sa nevie skontaktovať s dcérou a jej snúbencom vo Veľkej Mači. Policajti išli dom skontrolovať a oboch mladých ľudí našli mŕtvych. Novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú zastrelil v tej chvíli neznámy páchateľ.

31.12.2019 10:00
kuciak kušnírová námestie SNP bratislava... Foto: ,
Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Na snímke nám. SNP v Bratislave.
debata (26)

Pár mal tesne pred svadbou, keď do ich domu vstúpil vrah. Podľa obžaloby to bol bývalý vojak Miroslav Marček. Vraždu novinára si u neho a jeho bratranca Tomáša Szabóa objednal Zoltán Andruskó. Ten včera spoznal svoj právoplatný trest, vo väzení strávi 15 rokov. Andruskó dostal, podľa jeho slov, objednávku od Aleny Zsuzsovej. A ona vraj od podnikateľa Mariana Kočnera.

Súd na verejnom pojednávaní prijal obžalobu na Kočnera, Zsuzsovú, Szabóa a Marčeka, pričom za vinu im kladie šesť skutkov. Vraždu Kuciaka a Kušnírovej, Marčekovi a Szabóovi aj vraždu podnikateľa z Kolárova, Marčekovi, Szabóovi a Kočnerovi aj nedovolené ozbrojovanie.

Vyšetrovanie dvojnásobnej vraždy spočiatku sprevádzali veľké pochybnosti. Hneď na druhý deň po objavení tiel vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar vyhlásil, že možným motívom vraždy bola Kuciakova novinárska práca.

Vtedajší premiér Robert Fico ponúkol milión eur tomu, kto privedie políciu na stopu vraha. Polícia pracovala s viacerými verziami, jednou z nich bola aj možnosť, že smrť mladých ľudí si objednali ľudia napojení na taliansku mafiu. V apríli vznikol medzinárodný vyšetrovací tím, ktorý spolupracoval s Europolom a FBI.

Spolupráca sa vyplatila, pretože práve Europol pomohol odhaliť spojenia medzi objednávateľmi a vrahmi. Neskôr sa verejnosť dozvedela aj o ďalších chystaných vraždách elitných právnikov.

Vlna protestov zasiahla celé Slovensko, do ulíc vyšli tisícky ľudí. Žiadali odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, odstúpenie Gašpara, neskôr i celej vlády. Tri týždne od dvojnásobnej vraždy premiér Fico vyhlásil, že je ochotný odstúpiť z postu premiéra. Nahradil ho Peter Pellegrini a vláda prešla rekonštrukciou.

Vyšetrovací tím Kuciak odhalil, že hlavným objednávateľom vraždy by mal byť Kočner, ktorému sa nepáčili Kuciakove články. Kočner si roky budoval sieť informátorov a spolupracovníkov medzi policajtmi, prokurátormi a sudcami. Nechal sledovať novinárov, aby ich neskôr mohol verejne napádať či možno vydierať. Počas razií v jeho domoch polícia zhabala niekoľko nahrávok, medzi nimi aj nahrávku Gorila. Z telefonickej komunikácie vyplynulo, že mal nadštandardné vzťahy s niekoľkými mocnými ľuďmi tejto krajiny.

Očistným procesom začala prechádzať justícia, polícia, odstúpilo niekoľko významných prokurátorov. Kam Kočner nemohol, tam nasadil svoju volavku Zsuzsovú, ktorá zámerne udržiavala intímnu komunikáciu – či už s politikmi alebo prokurátormi.

Proces so štvoricou obvinených sa začne v januári.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #udalosti desaťročia