Baránek o Ficovi: Úspešne živil korupčný systém, ktorý vznikol za jeho predchodcov

Expremiér Robert Fico v ostatných rokoch výrazne poznačil dianie na Slovensku. Na čele krajiny stál pomerne neohrozene, no potom prišiel tvrdý pád. Skončil po masívnych protestoch v uliciach, do ktorých vyšli ľudia po vražde novinára a jeho snúbenice. Politický analytik Ján Baránek ho vníma rovnako negatívne ako Mečiara či Dzurindu.

31.12.2019 07:30
debata

Robert Fico v ostatných rokoch na Slovensku výrazne dominoval. Ako ho hodnotíte ako politika a celkovo osobnosť druhej dekády 21. storočia?

Vybudoval vládu, ktorá dokázala fungovať, no ako politik, ktorý mal konať v záujme tejto krajiny, úplne zlyhal.

V čom konkrétne?

Úspešne živil korupčný systém, ktorý vznikol počas predchádzajúcich vlád. V roku 1993 ho spustil Mečiar a krídla mu dali dve Dzurindove vlády. Fico neurobil absolútne nič, aby ten systém nejakým spôsobom začal rozkladať. Naopak, mám podozrenie, že z neho ešte ťažil. Pre mňa je v tomto smere rovnako negatívnou postavou, ako boli jeho predchodcovia, teda Mečiar a Dzurinda. Všetkým trom ten stav vyhovoval a profitovali z neho.

Momentálne Fico pôsobí, akoby mu dochádzal dych. Stále má však svojich priaznivcov. Je šanca, že dosiahne líderstvo, aké mal v minulosti?

Po tom všetkom, čo sa udialo, už nebude môcť zaujať pozíciu, ktorú mal po voľbách v roku 2016. Auru nespochybniteľnosti stratil, keď odstúpil z funkcie premiéra. Druhá vec je, že sa do tejto pozície môže chcieť vrátiť. Ak Smer vyhrá voľby, nikde nie je napísané, že premiérom sa stane Peter Pellegrini, ktorý bude zostavovať koalíciu. Pokojne si to môže vziať Fico, veď stále je predsedom strany.

V prípade, že sa takýto scenár nenaplní, zostane podľa vás na čele Smeru alebo skončí?

O takomto jeho kroku sa hovorilo niekoľkokrát a stále k tomu nedošlo. Chcel skončiť, no určite nie bez nejakých záruk a dohôd.

Prečítajte si aj profil Roberta Fica

Ústavný súd mu nevyšiel, predtým sa mu nepodarilo vyhrať ani prezidentské voľby. Viete odhadnúť jeho profesijnú budúcnosť?

To si netrúfam. Určite však neskončí ako radový občan. Netreba zabúdať, že stále je predsedom najsilnejšej strany. Uvidíme, čo bude po voľbách.

Podľa vás sa do politického dôchodku ešte nechystá?

Ak dostane nejaké zmysluplné záruky, môže k tomu dôjsť. Momentálne si však nemyslím, že by tak ľahko skončil.

Je jeho miesto predsedu strany v najbližšom čase neohroziteľné?

Všetko závisí od výsledkov volieb a počtu krúžkov. Uvidíme, či ho Pellegrini prekrúžkuje, a ak áno, s akým náskokom. To je dosť rozhodujúce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #udalosti desaťročia