Slovensko vítalo nový rok, Bratislava ohňostrojom. Pozrite si ho

Slovensko privítalo nový rok s magickým číslom 2020. Bratislavu o polnoci rozžiaril ohňostroj. Pozrite si, ako to vyzeralo v uliciach hlavného mesta.

01.01.2020 00:00 , aktualizované: 11:47
debata (77)

VIDEO: V Bratislave sú súkromné ohňostroje zakázané, ale ten jediný oficiálny oslávil príchod roku 2020.

Video

Silvestrovská zábava v centre Bratislavy sa oficiálne začala o 21.30 h, centrom osláv sa stalo Hviezdoslavove námestie, kde bol pripravený program do 2.00 h. Záverečné minúty starého roku pomohla návštevníkom odrátavať nadrozmerná svetelná časomiera na Námestí Ľudovíta Štúra, tradičný ohňostroj, ktorý nechýbal ani tohto roku, bol o polnoci odpálený z lode na Dunaji.

Na bezpečnosť a nerušený chod silvestrovskej noci dohliadali posilnené hliadky mestskej a štátnej polície spolu s pracovníkmi strážnej služby a zdravotníkmi, o čistotu v meste sa postarlo 45 pracovníkov. Čistiace práce sú naplánované približne do 12.00 h.


VIDEO: 2020 je tu. Odpočítavanie v uliciach aj očakávania – čo prinesie nový rok? Pozrite si dlhú verziu bratislavského ohňostroja.

Video

Vallo: Vieme, čo chceme, sme múdrejší

Ťažké a nepopulárne rozhodnutia, ktoré bolo potrebné v hlavnom meste prijať v roku 2019, by mali priniesť profit Bratislavčanom už v roku 2020. Verí v to primátor Bratislavy Matúš Vallo, ktorý s obyvateľmi i návštevníkmi slovenskej metropoly prišiel na nábrežie Dunaja privítať nový rok 2020.

„Rozhodnutia o parkovacej politike či zvýšení daní z nehnuteľností boli naozaj ťažké rozhodnutia, ktoré bolo však potrebné prijať, o tom som presvedčený. Verím, že budú základom zmien, ktoré urobia Bratislavu lepším mestom,“ povedal Vallo pre TASR.

Do nového roka sa pozerá ako šéf bratislavskej samosprávy optimisticky. „Máme sformovaný tím, vieme, čo chceme, sme o rok múdrejší, o rok silnejší, som presvedčený, že budeme pokračovať v správnych krokoch a rozhodnutiach pre lepšie mesto,“ dodal.

Verí tiež, že i v roku 2020 bude pokračovať súlad medzi magistrátom a mestskými časťami, vedením mesta a mestskými poslancami. „Moja filozofia, ktorú som vyslovil pred voľbami, sa nemení. Kto sa háda a bojuje, nemá čas robiť mesto lepším,“ poznamenal.

Návštevníkom silvestrovských osláv pred odrátaním posledných sekúnd roka 2019 zaželal veľa zdravia, rovnako tak, aby cítili súdržnosť a tešili sa z dobrých vzťahov.

Bratislavská polícia nezaznamenala vážnejšie narušenie

Bratislavská polícia počas novoročných osláv nezaznamenala vážnejšie narušenie. Podľa informácií, ktoré uviedla na sociálnej sieti, však riešila aj prípad netolerancie voči ďalším návštevníkom či streľbu z plynovej zbrane. V centre bratislavského Starého Mesta dohliadal na bezpečnosť zvýšený počet policajtov.

„V rámci prijatých bezpečnostných opatrení situáciu v meste sme monitorovali a prijímali adekvátne opatrenia na ochranu života, zdravia, majetku občanov a verejný poriadok,“ komentovali.

V utorok (31.12.) krátko pred 20.30 h prijali oznámenie o streľbe z jedného z hotelov na nábreží Dunaja. „Zbraň patrila Slovincovi, bola plynová a vec bola riešená ako priestupok,“ priblížili.

V noci po 02.15 h boli vyslaní na Kapucínsku ulicu, kde mala osoba hádzať sklenené fľaše po okoloidúcich. Policajti podozrivého muža vypátrali a eskortovali na príslušné oddelenie za účelom objasnenia výtržníctva a vykonania potrebných procesných úkonov.

Prešov bol o piete

Obyvatelia Prešova v tomto roku neoslávili príchod Nového roka v centre mesta tak ako bolo dlhoročnou tradíciou. Radnica sa po tragických udalostiach zo 6. decembra rozhodla zrušiť celý silvestrovský program, na ktorý sa vrátane ohňostroja pôvodne počítalo so zhruba 20-tisícovým rozpočtom a v ktorom mali vystúpiť domáce kapely Heľenine oči, Chiki Liki Tua a Śarišanci. Zatvorené ostali aj brány radnice, kde v posledných rokoch primátorka mesta vítala počas posledného dňa v roku nielen mestských poslancov, ale aj všetkých Prešovčanov, ktorí si chceli prísť pozrieť priestory úradu. Mesto tiež zrušilo tradičný silvestrovský ohňostroj a po vianočných sviatkoch už zostali zatvorené aj stánky na vianočných trhoch. Napriek tomu, že bol mestský ohňostroj zrušený, ľudia ich bohato nahradili vlastnými ohňostrojmi.

Práve tragický výbuch plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici, pri ktorom zahynulo osem ľudí, najviac poznačil uplynulý rok aj podľa primátorky mesta Andrei Turčanovej. Aj preto rok 2019 označila v hodnotení ako mimoriadne náročný. „Desiatky rodín prišli o strechu nad hlavou a v mnohých prípadoch úplne o všetko čo v živote mali. Len vďaka Vašej solidarite a podpore ľudí z celého Slovenska a dokonca aj zo zahraničia môžu tieto rodiny začať celkom odznova,“ pripomenula Prešovčanom primátorka mesta.

V tejto súvislosti dodala, že na verejnom účte mesta, určenom na pomoc pre ľudí dotknutých výbuchom plynu, sa do Vianoc vyzbieralo viac ako 3,8 milióna eur. Zbierka pritom bude pokračovať až do konca januára 2020. „Z vyzbieraných peňazí sme ľuďom z Mukačevskej ulice číslo 7 a 9 ešte pred Vianocami vyplatili 345 250 eur,“ uviedla Turčanová.

„Naše mesto má stále čo ponúknuť a verím, že sa bude aj naďalej rozvíjať a spoločne sa nám podarí zrealizovať aj dlhodobé plány. Do nového roka všetkým nám preto želám veľa síl, tvorivosti, nadšenia, pevné zdravie a predovšetkým Božie požehnanie. Šťastný nový rok 2020,“ zaželala Prešovčanom primátorka.

Mestá sa v oslavách líšili

Veľký Krtíš a Rožňava boli jediné dve okresné mestá v regiónoch Novohrad a Gemer, ktoré počas silvestrovskej noci zorganizovali oficiálne polnočné ohňostroje. Zvyšné štyri okresné sídla ohňostroje buď zrušili, alebo ich organizujú až v stredu.

V Lučenci už niekoľko rokov oslavujú príchod nového roka 1. januára podvečer. Tohto roku to bude o 16.30 h. Podľa slov vedúcej kancelárie primátorky mesta Márie Bérešovej sa pre takýto čas podujatia rozhodli z dôvodu, aby sa ho mohli zúčastniť aj rodiny s menšími deťmi. „Pre úspech a pozitívne prijatie novinky sme sa rozhodli spraviť z nej tradíciu,“ dodala vedúca s tým, že napríklad vlani prišlo na akciu okolo 2000 ľudí.

Susedná Rimavská Sobota ohňostroj zrušila a ušetrené peniaze poslala ako pomoc mestu Prešov v súvislosti s bytovkou, v ktorej prednedávnom vybuchol plyn. „Verím tomu, že tie finančné prostriedky pôjdu na to miesto, kde si to ľudia skutočne zaslúžia,“ uviedol primátor Jozef Šimko na poslednom zasadnutí rimavskosobotského mestského zastupiteľstva.

Z rovnakého dôvodu zrušila polnočný ohňostroj aj samospráva Poltára. „Peniaze potrebné na jeho realizáciu poputujú na pomoc ľuďom, ktorých postihol tragický výbuch plynu,“ uviedlo mesto na svojej oficiálnej internetovej stránke. Samospráva však organizuje novoročný ohňostroj a súvisiaci program 1. januára so začiatkom o 16.00 h.

Revúca bola na Silvestra tiež bez polnočného ohňostroja. „Budúci rok vymyslíme niečo nové, čo bude krajšie ako ohňostroj,“ avizoval pre TASR primátor Július Buchta.

Viac ako tisíc ľudí privítalo príchod nového roka na Námestí baníkov v Rožňave. „Rok 2019 bol pre Rožňavu úspešný. Som presvedčený, že rok 2020 bude ešte úspešnejší,“ uviedol vo svojom novoročnom príhovore primátor mesta Michal Domik.

Medzi najväčšími investíciami aktuálneho roka bude podľa neho rekonštrukcia kúpaliska, revitalizácia Póschovej záhrady či obnova východnej časti Námestia baníkov. Mesto je podľa Domika tiež pripravené investovať do výstavby nových bytov. „Chceli by sme, aby mladí ľudia z Rožňavy neodchádzali, aby tu mali dostupné bývanie a potrebnú infraštruktúru,“ zakončil primátor.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Slovensko #2020 #Nový rok #ohňostroj