Slovenské predsedníctvo OBSE sa skončilo, úlohu prevzalo Albánsko

Predsedníctvo Slovenska v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa záverom roka 2019 skončilo. Informovali o tom z tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Úlohu vo vedení prevzalo Albánsko, Slovensko bude podľa rezortu naďalej aktívnym členom ako súčasť predsedníckej trojky a Ázijskej skupiny partnerov OBSE, ktorej bude nadchádzajúci rok predsedať.

01.01.2020 10:57
OBSE bratislava OSCE Foto: ,
Predsedníctvo Slovenska v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa záverom roka 2019 skončilo.
debata (4)

Prioritami slovenského predsedníctva boli podľa rezortu prevencia konfliktov, bezpečná budúcnosť a efektívny multilateralizmus. Priblížil, že Slovensko presadzovalo hľadanie spoločných riešení a kompromisov medzi 57 účastníckymi štátmi.

Za nemenej zložité označil úlohy súvisiace so zabezpečením riadneho chodu organizácie, napríklad zabezpečenie rozpočtu, budúceho návrhu modelu financovania organizácie či riešenie personálnych otázok nevyhnutných pre napĺňanie mandátu OBSE.

Medzi praktické výsledky slovenského predsedníctva radí rezort vyriešenie dôležitých personálnych otázok, vrátane nájdenia nástupkyne na pozíciu osobitného predstaviteľa pre Ukrajinu a v Trilaterálnej kontaktnej skupine, kde rakúskeho diplomata Martina Sajdika vystriedala švajčiarska diplomatka Heidi Grau.

„Z pohľadu budúcnosti organizácie je kľúčovým tiež vyriešenie otázky predsedníckych krajín na nasledujúce roky – v roku 2021 to bude Švédsko a v roku 2022 Poľsko,“ informovalo ministerstvo.

Rezort v závere slovenského predsedníctva poukázal na jeho ciele byť silnou a aktívnou predsedníckou krajinou so zámerom pozdvihnúť multilaterálny potenciál organizácie. Vyzdvihol podporu tzv. Bratislavskej výzvy, ktorú účastníckym štátom adresoval úradujúci predseda OBSE a šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD) počas decembrového zasadnutia Ministerskej rady OBSE v Bratislave. Lajčák v tejto súvislosti zdôraznil, že OBSE sa nenachádza vo vákuu, ale je jedným z aktérov rozmanitého multilaterálneho ekosystému.

Rezort skonštatoval, že OBSE aj vďaka Slovensku zohralo a naďalej bude zohrávať jednu z kľúčových úloh v procese plnenia mierových dohôd a urovnania konfliktu na Ukrajine a v jej okolí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Albánsko #OBSE