Čaputová vyznamenala osobnosti, ktoré vzdorovali zlu, aj talenty vedy, umenia a športu

Prezidentka Zuzana Čaputová odovzdala prvé štátne vyznamenania vo svojej funkcii. Urobila tak pri príležitosti 27. výročia vzniku Slovenskej republiky. Ocenila 20 osobností z rôznych oblastí.

02.01.2020 17:56 , aktualizované: 20:45
debata (701)

Video: Pozrite si, čo predchádzalo slávnostnému ceremoniálu odovzdávania vysokých štátnych vyznamenaní dvadsiatke osobností v budove historickej SNR na Župnom námestí.

Video

Na ceremoniáli sa zúčastnil aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), predseda vlády Peter Pellegrini (Smer), predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan, poslanci Národnej rady SR, viacerí ministri a ďalší predstavitelia verejného života.

Prezidentka v príhovore pred aktom odovzdania vyznamenaní uviedla, že všetci, ktorí si prevezmú najvyššie štátne vyznamenania Slovenskej republiky, si svoje ocenenie mimo akúkoľvek pochybnosť zaslúžia.

„Veď ako by sme mohli neoceniť hrdinov, ktorí v najhorších chvíľach našich dejín prejavili svoju statočnosť i odvahu a vzdorovali spoločenskému zlu bez ohľadu na to, akú konkrétnu tvár toto historické zlo malo? Nesmierne si vážim, že mu vzdorovali aj za cenu straty osobnej slobody a perzekúcie svojich blízkych,“ povedala Čaputová.

V zozname vyznamenaných sa nachádzajú legendy protikomunistického odboja, ako v 50. rokoch popravená česká právnička a politička Milada Horáková, ale aj politik František Mikloško, ktorý výrazne prispel k pádu totality, či niekdajšia líderka študentov z Novembra 19889 Zuzana Mistríková.

Prezidentka sa ďalej zmienila o osobnostiach, ktoré majú veľké zásluhy, lebo „nepremárnili svoj talent, pracovali na ňom, rozvíjali ho a výsledky sa dostavili“. „Niektorí vynikli tým, že ich objavy a bádania majú veľkú vedeckú hodnotu,“ zdôraznila prezidentka. Z radov vedcov si vyznamenanie z rúk prezidentky prebrala napríklad virologička Silvia Pastoreková.

Prezidentka zdôraznila, že každá krajina na svoj úspech potrebuje výnimočných ľudí s výnimočným prínosom pre svoju vlasť, a takých podľa nej Slovensko má. „Považujem za česť a privilégium, že všetkým vám, ktorí si teraz prevezmete vyznamenania, môžem v mene republiky a jej obyvateľov poďakovať za všetko, čo ste pre nás urobili a ešte určite urobíte,“ povedala Čaputová vo svojom príhovore.

Do kategórie osobností s veľkým talentom priradila Čaputová aj športovcov, ktorí „po rokoch nepredstaviteľne tvrdej práce dokázali vo svojej športovej disciplíne prekvapiť celý svet a vytvoriť rekord, ktorý bol pre ich nasledovníkov takmer neprekonateľný“. K takým menám v zozname vyznamenaných patrí napríklad legendárny bežec Jozef Plachý.

Prezidentka sa osobitne pristavila aj pri umelcoch, ktorí „svoje mimoriadne schopnosti využili pri tvorbe významných diel oslovujúcich divákov či poslucháčov, aby mysleli intenzívnejšie, preciťovali hlbšie, aby sa prejavovali ako osobnosti odvážnejšie a ušľachtilejšie“. „Spôsob, akým títo umelci slúžili svojmu talentu, bol zároveň aj službou verejnosti,“ vyhlásila Čaputová. Vysoké vyznamenanie si prebral aj medzinárodne uznávaný kameraman Igor Luther.

Podľa Čaputovej sa drvivá väčšina občanov a obyvateľov republiky svojou „každodennou statočnou prácou usiluje o to, aby Slovensko ako štát prosperovalo“. Na slávnostnom ceremoniáli preto poďakovala všetkým, ktorí svojou obetavosťou prispievajú k tomuto cieľu. „Bez poctivej a každodennej práce miliónov ľudí by žiaden štát nemal šancu na úspech. Na státisíce neznámych hrdinov každodennosti preto nesmieme nikdy zabúdať,“ pripomenula hlava štátu.

Marušiak: Prejav bol nadstranícky

"Prejav pani prezidentky je potrebné oceniť ako nadstranícky. Na druhej strane, v prípade politicky angažovaných osobností, tento zoznam vyvolá kontroverzie, s ohľadom na ich postoje v súvislosti so vznikom samostatného Slovenska,“ myslí si politológ Juraj Marušiak zo Slovenskej akadémie vied. Vysvetlil, že ide o osobnosti z tábora liberálno-konzervatívnej pravice, "ktorý je pani prezidentke blízky“. "Samozrejme, nazdávam sa, že všetky vyznamenané osobnosti si za svoj život a dielo uznanie zaslúžia, druhá vec je, že nepochybne sú osobnosti hodné vyznamenania aj v iných politických táboroch,“ dodal Marušiak.

Marušiak osobitne vyzdvihol vyznamenanie Milady Horákovej. „Hoci nie je osobnosťou zviazanou bezprostredne so Slovenskom, predstavuje symbol brutality komunistického režimu i symbol nesúhlasu s ním pre celé Československo,“ podotýka politológ. „Je dôležité, že sa hlava štátu po tridsiatich rokoch od zmien v novembri 1989 prihlásila takto k jednoznačnému odmietnutiu komunizmu,“ oceňuje Marušiak.

Udeľovanie vyznamenaní, najmä štátnych, je významnou formou uznania zásluh občanov SR aj iných štátov. Ide o morálne a spoločenské ocenenie vynikajúcich jednotlivcov, výnimočne aj vojenských útvarov a vojenských zväzkov, ktoré majú zástavu.

Osobnosti ocenené štátnym vyznamenaním

  • 1. Peter Zajac – Rad Ľudovíta Štúra I. triedy, osobnosť roku 1989, slovenský literárny vedec a politik
  • 2. Zuzana Mistríková – Rad Ľudovíta Štúra II. triedy, osobnosť r. 1989, patrila k študentským lídrom Nežnej revolúcie
  • 3. Branislav Tvarožek – Rad Ľudovíta Štúra I. triedy, boj proti obom totalitám, spolu s Martinom Janecom sú poslední dvaja príslušníci Vysokoškolského strážneho oddielu generálov Goliána a Viesta
  • 4. Zora Bútorová – Pribinov kríž II. triedy, výnimočná sociologička, jedna z prvých na Slovensku, ktorá sa venovala ženám po páde komunizmu
  • 5. Igor Luther – Pribinov kríž I. triedy, medzinárodne uznávaný kameraman
  • 6. Martin Janec – Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam, protifašistický a protikomunistický odboj (vyznamenanie prebrala dcéra Katarína Vicianová)
  • 7. Helena Barancová – Rad Ľudovíta Štúra II. triedy, profesorka, dekanka fakulty, venuje sa pracovnému právu a právu sociálneho zabezpečenia, je členkou rôznych Vedeckých rád, členkou rekodifikačnej komisie pre prípravu nového Občianskeho zákonníka, atď.
  • 8. Ján Cibuľa – Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam, prvý rómsky lekár v Československu, jeden zo zakladateľov a bývalý prezident Medzinárodnej rómskej únie, kandidát nobelovej ceny za mier, jeden z najvýznamnejších rómskych osobností (vyznamenanie prebral syn Davide Cibula)
  • 9. Alžbeta Rajterová – Pribinov kríž II. triedy, muzikologička, dramaturgička, bývala riaditeľka Slovenskej filharmónie, organizátorka hudobného života
  • 10. Tibor Soós – Rad Ľudovíta Štúra II. triedy, tréner a funkcionár v rýchlostnej kanoistike, výnimočné úspešné trénerské pôsobenie, vychoval niekoľko úspešných olympionikov
  • 11. Ondrej Demáček – Rad Ľudovíta Štúra II. triedy, stredoškolský učiteľ informatiky
  • 12. Mária Šustrová – Pribinov kríž III. triedy, doktorka, ktorá sa venuje Downovmu syndrómu
  • 13. Jozef Plachý – Rad Ľudovíta Štúra II. triedy, jeden z najúspešnejších športovcov Československa
  • 14. Silvia Pastoreková – Rad Ľudovíta Štúra II. triedy, virologička, úspešná vedecká pracovníčka
  • 15. Pavel Sadloň – Rad Ľudovíta Štúra II. triedy, za 30 rokov ako riaditeľ Gymnázia sa stal uznávaným odborníkom v oblasti vzdelávania a vzdelávacej politiky
  • 16. Andrej Bán – Rad Ľudovíta Štúra II. triedy, fotograf, reportér a publicista
  • 17. Klára Kubičková – Pribinov kríž II. triedy, historička architektúry
  • 18. Rudolf Urc – Pribinov kríž I. triedy, režisér, scenárista, dramaturg – významný umelec v oblasti filmového umenia a najmä animovaného filmu
  • 19. Milada Horáková – Rad bieleho dvojkríža I. triedy in memoriam, česká právnička a politička, ktorá od pádu komunistickej totality v novembri 1989 je považovaná za symbol protikomunistického odboja a odporu, (vyznamenanie prebrala Erika Mačáková, členka Klubu Milady Horákovej)
  • 20. František Mikloško – Rad Ľudovíta Štúra I. triedy, politik, výrazne prispel k pádu totality.

© Autorské práva vyhradené

701 debata chyba
Viac na túto tému: #štátne vyznamenanie #Vznik SR #Zuzana Čaputová