Sudcovská stolička Jankovskej sa ešte viac rozkývala

Bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti a sudkyňa bratislavského krajského súdu Monika Jankovská (Smer) je čoraz bližšie k vyzlečeniu sudcovského talára. Trojčlenný disciplinárny senát Súdnej rady jej na neverejnom zasadnutí pozastavil výkon funkcie sudcu.

02.01.2020 20:00
Monika Jankovská Foto: ,
Bývalý štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR Monika Jankovská
debata (41)

Vyhovel tak návrhu predsedníčky Súdnej rady Lenky Praženkovej, ktorý podala pred Vianocami. Tá konštatovala, že Jankovská porušila povinnosti sudcu a nedala záruky, že spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti. Takže stratila predpoklady sudcovskej spôsobilosti, čo má za následok návrh na uloženie trestu zbavenia funkcie sudcu, vrátane návrhu na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu.

Ako uviedla hovorkyňa kancelárie Súdnej rady Veronika Müller, návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu je možné podať spolu s návrhom na začatie disciplinárneho konania, ktorého dôvodom je závažné disciplinárne previnenie nezlučiteľné s funkciou sudcu. O návrhu na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu rozhoduje disciplinárny senát do desiatich dní a účastníci konania sa proti rozhodnutiu môžu odvolať do piatich dní s tým, že odvolanie nemá odkladný účinok, a teda rozhodnutie je účinné dňom jeho vyhlásenia. Ako priblížila Müller, ak bude proti rozhodnutiu podané odvolanie, ďalej bude o ňom rozhodovať odvolací disciplinárny se­nát.

"Dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu trvá do právoplatného skončenia disciplinárneho konania, ak bol výkon funkcie dočasne pozastavený z dôvodu podania disciplinárneho návrhu. Taktiež rozhodnutie o dočasnom pozastavení výkonu funkcie sudcu môže disciplinárny senát, ktorý rozhodol o dočasnom pozastavení výkonu funkcie sudcu, zrušiť v priebehu disciplinárneho konania, a to na návrh toho, kto ho navrhol, alebo na návrh disciplinárne stíhaného sudcu alebo aj bez návrhu,“ dodala Müller.

Jankovská čelí dvom disciplinárnym konaniam. Prvý prišiel od ministra spravodlivosti, druhý od predsedníčky Súdnej rady Lenky Praženkovej. Minister Gábor Gál (Most-Híd) na ňu podal návrh už v októbri. Zdôvodnil to tým, že verejne klamala o návšteve na dovolenke v Chorvátsku u vplyvného advokáta Radomíra Bžána. Jankovská začiatkom septembra odstúpila z funkcie štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti, keď vyšlo najavo, že bola v kontakte s Marianom Kočnerom, obvineným z objednania dvojnásobnej vraždy, pomáhala mu pri vybavovaní súdnych rozhodnutí v jeho prospech. Samotný Kočner sa o Jankovskej vyjadril ako o "opičke“, ktorú má na ministerstve. Polícia jej a ďalším sudcom zhabala mobily práve pre podozrenia z kontaktov s Kočnerom.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Monika Jankovská