Čaputová udelila vyznamenania dvadsiatke výnimočných ľudí. Čo na túto poctu hovoria ocenení?

Disident František Mikloško, popravená česká právnička Milada Horáková, svetovo uznávaný kameraman Igor Luther, Peter Zajac či bývalá riaditeľka Slovenskej filharmónie Alžbeta Rajterová. Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok odovzdala prvé štátne vyznamenania vo svojej funkcii. Ocenila dvadsať osobností z rôznych oblastí, dvanásť mužov a osem žien.

02.01.2020 20:34
debata (159)

VIDEO: Pozrite si vo videu reakcie ocenených po slávnostnom udeľovaní štátnych vyznamenaní.

Video

Prezidentka udeľovala vyznamenania viacerých typov. Rad Ľudovíta Štúra sa udeľuje občanom Slovenska, ktorí sa zaslúžili o demokraciu, ľudské práva, obranu, bezpečnosť Slovenska alebo za mimoriadne významné zásluhy v oblasti politiky, riadenia a správy štátu, rozvoja národného hospodárstva, vedy, techniky, kultúry, umenia, školstva, športu a za šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí. Rad má dva druhy – občiansky a vojenský, a každý z nich sa delí na tri triedy, pričom najvyššou je I. trieda.

VIDEO: Reakcie ocenených odzrkadľovali pokoru, aj prekvapenie.

Video

Ďalší typ vyznamenania, Pribinov kríž, sa udeľuje občanom Slovenska, ktorí sa významne zaslúžili o hospodársky, sociálny alebo kultúrny rozvoj krajiny. Rad Bieleho dvojkríža sa udeľuje občanom iných štátov, ktorí sa mimoriadnym spôsobom zaslúžili o rozvoj vzťahov medzi krajinami. Aj toto vyznamenanie má dva druhy, občiansky a vojenský, každý z nich má tri triedy.

Prezidentka zároveň počas prejavu zdôraznila, že naša krajina potrebuje pre svoj úspešný rozvoj realistickú a inšpirujúcu víziu. "Potrebuje toho ešte oveľa viac, ale podstatné je, že máme to najdôležitejšie, čo každá krajina pre svoj úspech potrebuje: máme výnimočných ľudí s výnimočným prínosom pre svoju vlasť. Som preto veľmi poctená, že vám budem môcť odovzdať najvyššie vyznamenania, akými Slovenská republika disponuje,“ zakončila prejav Čaputová.

© Autorské práva vyhradené

159 debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #Zuzana Čaputová