Slováci prestali cvičiť Iračanov. Vrátia sa domov?

Niekoľko slovenských vojakov, ktorí pôsobia v Iraku, si dá vynútenú pauzu. Nie je pritom vylúčené, že odletia na Slovensko. Severoatlantická aliancia totiž túto sobotu popoludní oznámila, že pozastavuje svoju výcvikovú misiu v tejto krajine. Jej súčasťou je aj sedem príslušníkov Ozbrojených síl SR.

04.01.2020 14:30 , aktualizované: 14:41
debata (134)

Pozastavenie výcviku súvisí s americkým zabitím významného iránskeho veliteľa Kásema Solejmáního v Bagdade. „Misia pokračuje, ale ale výcviková činnosť bola v tejto chvíli pozastavená,“ citovala agentúra AFP hovorcu NATO Dylana Whitea.

Poslaním inštruktorov z členských štátov aliancie je tréning príslušníkov irackých bezpečnostných síl, aby dokázali eliminovať prípadnú opakovanú hrozbu teroristickej organizácie Islamský štát.

Stanovisko k rozhodnutiu NATO zaujalo okamžite slovenské ministerstvo obrany. „Slovenskí vojaci, ktorí pôsobia v Iraku sú v poriadku a plne pripravení splniť prípadné evakuačné pokyny v zmysle rozhodnutia velenia NATO. O ďalšom postupe rozhodne Severoatlantická rada na pondelkovom zasadnutí,“ informovala Pravdu hovorkyňa rezortu Danka Capáková. „O situácii sme pravidelne informovaní, samozrejme platí, že bezpečnosť našich vojakov je pre nás na prvom mieste,” sprostredkovala Capáková reakciu ministra obrany Petra Gajdoša. Pripomenula, že sedem Slovákov doteraz plnilo predovšetkým úlohy v oblasti výcviku a poradenstva miestnych bezpečnostných síl v tréningových strediskách.

Danko hovorí o stiahnutí vojakov

V prípade eskalácie napätia v Iraku je SNS pripravená otvoriť otázku možného stiahnutia slovenských vojakov z misie v predmetnom regióne. Šéf národniarov je v prípade piatkovéhoincidentu stotožnený s názorom ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, považujúceho útok za porušenie medzinárodného prá­va.

„V tejto chvíli nemôžeme mlčať. Európska únia musí jednotne ukázať USA svoj postoj. Riskovať takýmito akciami teroristický protiútok a ohrozovať aj Európu je zo strany USA nezodpovedné a neskutočný hazard so svetovým mierom,“ vyjadril sa predseda NR SR, ktorý na reakciu vyzýva aj ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD).

Danko avizuje aj iniciovanie prípadného kroku na úrovni parlamentu. „Ak prezidentka SR, predseda vlády SR a Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR budú opätovne mlčať, tak navrhnem uznesenie Národnej rady, v ktorom bude jasne deklarované odsúdenie takéhoto konania, ktoré je v rozpore s medzinárodným právom a ohrozuje bezpečnosť členských štátov EÚ,“ spresnil šéf slovenského parlamentu.

Predseda SNS vyzval premiéra Petra Pellegriniho, aby „nebol zbabelec a konal a poslal lietadlo pre našich vojakov“ do Iraku. Danko tak reagoval na predchádzajúce vyhlásenie Petra Pellegriniho, podľa ktorého je v súvislosti s aktuálnou situáciou na Blízkom východe vládny špeciál kedykoľvek pripravený vyzdvihnúť slovenských vojakov z Iraku.

(TASR)

© Autorské práva vyhradené

134 debata chyba
Viac na túto tému: #zabitie Solejmáního