Veľvyslanec SR v NATO má podporiť návrh ukončiť výcvikovú misiu v Iraku

V súvislosti s aktuálnym rozhodnutím irackého parlamentu o ukončení prítomnosti cudzích vojsk v krajine vydal predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) inštrukciu veľvyslancovi SR v NATO v Bruseli. SR má podporiť návrh v prospech ukončenia výcvikovej misie v Iraku a návrat slovenských vojakov na Slovensko v prípade, ak na pondelkovom (6. 1.) rokovaní Rady NATO bude takýto návrh predložený. TASR o tom informovala premiérova hovorkyňa Patrícia Macíková.

05.01.2020 08:52 , aktualizované: 20:12
debata (582)

VIDEO: Špeciál vojakom v Iraku nepomôže, nedokážu sa k nemu bezpečne dostať.

Video

Iracký parlament v nedeľu schválil uznesenie, ktoré žiada ukončenie prítomnosti zahraničných vojakov v krajine. Informovala o tom agentúra AP.

Uznesenie je reakciou na americký letecký útok v Iraku, pri ktorom v piatok prišiel o život iránsky generál Kásem Solejmání.

Zákonodarcovia irackú vládu žiadajú, aby zrušila platnosť dohody, na základe ktorej Washington od roku 2014 posiela do Iraku vojakov s cieľom pomáhať v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Generálny tajomník NATO zvolal na pondelok zasadnutie Severoatlantic­kej rady

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zvolal na pondelok naliehavé zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) v súvislosti so zvyšujúcim sa napätím na Blízkom východe, informovala v nedeľu agentúra DPA.

Zasadnutie na úrovni veľvyslancov sa uskutoční v pondelok o 15.00 h SEČ. Zástupcovia jednotlivých členských krajín sa majú venovať situácii v Iraku po tom, ako bol počas piatkového amerického útoku zabitý iránsky generálmajor Kásem Solejmání. NAC je hlavným politickým rozhodovacím orgánom NATO a jej zasadnutie na úrovni veľvyslancov jednotlivých členských krajín sa zvyčajne koná raz do týždňa.

Stálym predstaviteľom Slovenskej republiky pri NATO je Radovan Javorčík.

Pellegrini: Individuálne nemožno bezpečne evakuovať vojakov SR z Iraku

Ak by sa Slovensko snažilo nepremyslene a individuálne evakuovať slovenských vojakov, ktorí plnia úlohy výcvikovej misie NATO v Iraku, mohlo by ohroziť ich životy. Prípadná evakuácia musí byť koordinovaná v rámci celej jednotky, ktorá plní výcvikovú misiu. Na mimoriadnom nedeľňajšom brífingu po stretnutí s predstaviteľmi bezpečnostných zložiek to povedal predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer).

Pellegrini zdôraznil, že slovenskí vojaci nie sú momentálne na mieste, odkiaľ ich možno bezpečne, ako malú skupinu, evakuovať. Je preto potrebné počkať na rozhodnutie velenia výcvikovej misie a orgánov NATO. „Ak bude tým rozhodnutím evakuácia, je oveľa bezpečnejšie, ak sa bude presúvať koordinovane celá jednotka na miesto, odkiaľ už môžeme odviezť našich vojakov bez rizika,“ uviedol Pelllegrini.

Zároveň dodal, že ak iracká vláda rozhodne o tom, že si neželá, aby na jej území pokračovala výcviková misia NATO, slovenskí vojaci nebudú v Iraku zostávať. Uistil, že situáciu neustále monitoruje s príslušnými rezortmi, rovnako o situácii diskutuje aj s predsedami vlád Českej republiky a Maďarska, teda krajín, ktoré majú v súčasnosti v Iraku oveľa väčší kontingent vojakov.

Minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) oznámil, že slovenskí vojaci v Iraku sú v dobrej morálnej kondícii a pripravení plniť ďalšie pokyny velenia. Potvrdil, že ani zo strany veliteľa slovenskej skupiny neprišla žiadosť o evakuáciu.

Osobne som s ním telefonoval a informoval ma o situácii v operácii aj o našich vojakoch. Situácia je stabilizovaná, samozrejme, môže sa zhoršiť, uviedol Gajdoš s tým, že ďalšie opatrenia a riešenia budú navrhovať až po zasadnutí Vojenského výboru NATO a Severoatlantickej rady v pondelok (6. 1.).

Záleží od rôznych situácií, či bude súhlasiť s pobytom vojsk Severoatlantickej aliancie iracká vláda alebo iracký parlament a bude tam situácia taká, že sa bude môcť pokračovať v operácii. Myslím tým plnenie výcvikových úloh v prospech irackých bezpečnostných zložiek, dodal minister obrany.

Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generála Daniela Zmeka má z vojenského pohľadu táto misia tri základné atribúty. Našich sedem vojakov je v relatívne bezpečnom prostredí v kempe. Plnenie operačných úloh smerom k výcviku irackej armády je dočasne pozastavené. Naši vojaci sa plnohodnotne podieľajú na prijímaní všetkých opatrení, ktoré velenie misie nariadilo, zhrnul Zmeko s tým, že budú čakať na rozhodnutie vojenských a politických orgánov NATO.

Povedal tiež, že vojaci pripravia seba aj materiál na akýkoľvek variant, ktorý by nastal. Ako povedal predseda vlády, veliteľ operácie zatiaľ o individuálnu evakuáciu nežiadal. Som s ním v permanentnom styku. Je to skúsený funkcionár, ktorý bol už v Iraku aj v Afganistane, uviedol Zmeko.

VIDEO: Slovenskí vojaci v Iraku sú v dobrej morálnej kondícii

Video

Danko: Vyzývam premiéra, aby nebol zbabelec a poslal lietadlo pre našich vojakov

Predseda SNS a Národnej rady (NR) SR Andrej Danko vyzval premiéra Petra Pellegriniho (Smer), aby „nebol zbabelec a konal a poslal lietadlo pre našich vojakov“ do Iraku. Informovala o tom v sobotu krátko pred polnocou riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová. Danko tak reagoval na predchádzajúce vyhlásenie Petra Pellegriniho, podľa ktorého je v súvislosti s aktuálnou situáciou na Blízkom východe vládny špeciál kedykoľvek pripravený vyzdvihnúť slovenských vojakov z Iraku.

„Je mi ľúto, že predseda vlády SR Peter Pellegrini a prezidentka SR Zuzana Čaputová podcenili vzniknutú situáciu. Vyzýval som ich ešte dnes (v sobotu, pozn. TASR), aby reagovali, pričom obaja aj s prezidentkou SR zvolili len vlažné politické frázy alebo alibistický postup. Situácia na Blízkom východe sa stupňuje a životy našich vojakov môžu byť ohrozené a predseda vlády SR tak ako jemu je vlastné, zrazu zmení postoj. Hovorí, že je pripravený poslať špeciál pre našich vojakov. Je to pre neho typické, že sa Peter Pellegrini vždy zachová ako zbabelec a alibista,“ uviedol Danko. Zároveň vyzval vládu SR aby bezodkladne konala a nečakala na to, až Národná rada SR prijme uznesenie o stiahnutí slovenských vojakov z Iraku.

„Vyzývam predsedu vládu SR, aby bol konečne chlap a konal tak, ako predseda vlády konať má a okamžite poslal vládny špeciál pre našich vojakov. Mrzí ma, že Peter Pellegrini vždy koná podľa toho ako mu poradia PR agentúry. Súčasne som požiadal ministra obrany SR, aby monitoroval situáciu, a aby požiadal predsedu vlády SR, a aby zvolal bezpečnostnú radu. Prosím nečakajme na to, kým sa stane väčšie nešťastie,“ dodal Danko.

Pellegrini: Lietadlo je pripravené

Predseda vlády Peter Pellegrini na sociálnej sieti uviedol, že vládny špeciál je pripravený kedykoľvek vyzdvihnúť slovenských vojakov v Iraku.

„Bezpečnosť našich vojakov, ale aj všetkých občanov Slovenska, ktorí sa teraz nachádzajú v Iraku, je pre vládu prioritou číslo jeden,“ napísal Pellegrini.

Ďalšie kroky bude koordinovať s rezortmi obrany, vnútra a zahraničných vecí SR.

Gajdoš požiada premiéra o zvolanie Bezpečnostnej rady SR

Minister Gajdoš požiada predsedu vlády o zvolanie Bezpečnostnej rady SR pred rokovaním Vojenského výboru NATO a Severoatlantic­kej rady.

Minister obrany SR Peter Gajdoš požiada predsedu vlády SR o zvolanie Bezpečnostnej rady SR ešte pred rokovaním Vojenského výboru NATO a Severoatlantickej rady, ktoré sa budú konať v pondelok (6. 1.). Dôvodom je aktuálna situácia v Iraku, vyhodnotenie poznatkov a prijatie opatrení na zabezpečenie slovenských vojakov, ktorí sa v krajine nachádajú.

Informovalo o tom Ministerstvo obrany na sociálnej sieti.

582 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Andrej Danko #Peter Pellegrini #zabitie Solejmáního