V pondelok Vianoce oslávia pravoslávni

Pravoslávni veriaci, riadiaci sa podľa juliánskeho kalendára, si sadnú k štedrovečernému stolu osláviť narodenie Isusa Christa v pondelok 6. januára. Oslavy Vianoc podľa juliánskeho kalendára sa týkajú približne 170 zo zhruba 200 pravoslávnych cirkevných obcí na Slovensku, ktoré sa riadia kalendárom posunutým oproti gregoriánskemu kalendáru o 13 dní.

05.01.2020 19:00
debata

Vianočným sviatkom v pravoslávnej cirkvi predchádza prísny 40-dňový pôst. Ide o duchovnú prípravu na sviatky. Vyvrcholením pôstneho obdobia je štedrovečerná večera, ktorá podľa rusínskej tradície pozostáva z deviatich chodov. Podávané jedlá sú takisto pôstne, nemastné, bez mäsa, masla, mlieka a výrobkov z nich. Podáva sa med s chlebom, cesnak, jablká, sušené ovocie, bobaľky s makom, kapustnica bez mäsa, polievka s hubami, tzv. mačanka, a ryba. Tradične sa varí niekoľko druhov prívarkov z fazule, šošovice aj polievka zo sliviek a pirohy. Ľudia si tiež stavajú stromčeky a koledníci chodia po domoch s novinou o narodení Spasiteľa.

V katedrálnom chráme sv. Alexandra Nevského v Prešove sa prvá bohoslužba počas nadchádzajúcich sviatkov uskutoční v sobotu 4. januára, keď je podobne ako o deň neskôr predpoludním na programe Liturgia sv. Jána Zlatoústeho a popoludní Večerňa. Pondelok 6. január ako predvečer narodenia Isusa Christa je najmä v očakávaní večernej bohoslužby, Veľkého povečeria s litijou a utreňou, spojenej so spievaním kolied, ktoré sa začne od 18.45. Predtým zasadnú pravoslávni veriaci za štedrovečerný stôl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pravoslávna cirkev