V modelingovej agentúre z Mojmíroviec zažili dievčatá zneužívanie

Počet dievčat, ktoré sa mali stať obeťami manželského páru z modelingovej agentúry v Mojmírovciach, stále stúpa. Aktuálne sa polícii ozvalo už 18 nádejných modeliek, ktoré mali byť sexuálne zneužívané. V prípade je obvinený 47-ročný muž Peter R., ktorý skončil vo väzbe. Jeho 27-ročná družka je stíhaná na slobode.

07.01.2020 13:00
dieťa, šikana, pedofil, strach, plač Foto:
Ilustračná fotografia.
debata (8)

Agentúra oslovovala dievčatá vo veku od 10 do 15 rokov a sľubovala im rozbehnutie úspešnej kariéry modelky. Najskôr museli zaplatiť vstupný poplatok a potom aj školenia a sústredenia, na ktorých sa učili, ako byť úspešnými modelkami. Vstup do sveta modelingu tak rodičov stál približne štyristo eur. Údajný majiteľ modelingovej agentúry Peter R. sa mal podľa polície navyše dopustiť sexuálneho zneužívania dievčat.

Psychologička a súdna znalkyňa Magdaléna Krasulová jednoznačne odporúča obetiam vyhľadať odbornú pomoc. "Takéto sexuálne traumy zasahujú do psychiky človeka najhoršie, najmä, ak sú obeťami deti alebo mladiství, tam je ujma ešte vážnejšia. Pri každom sexuálnom zneužívaní sú narušené osobné hranice človeka, pocit dôvery a istoty, je to celistvý útok na osobnosť,“ vysvetľuje psychologička.

Následkom narušenej potreby bezpečia sú aj psychické poruchy

Zvlášť citlivo je takýto útok vnímaný vo veku, v akom boli zneužité dievčatá, keď sa človek vyvíja ako po psychickej, tak aj po fyzickej stránke. "Toto obdobie samotné je v živote človeka veľmi kritické. Ak sa naruší základná potreba istoty a bezpečia, ktorú mladí ľudia potrebujú k zdravému a harmonickému vývoju, narúša sa celková dôvera voči svetu. Spravidla sú následkami nielen narušené vzťahy, ale aj psychické poruchy, najčastejšie postraumatická stresová porucha, ktoré sa veľmi obtiažne liečia,“ hovorí Krasulová.

Objasňuje, že dievčatá, ktoré takouto traumou prešli, často trpia nočnými morami, stresom podmienenými poruchami, majú narušené sebavedomie, sebaúctu, dochádza u nich k pocitu sebaobviňovania."Je veľmi dôležité, aby vyhľadali odbornú pomoc, kde ich odborník touto veľmi ťaživou traumou prevedie a určite im pomôže. Nie je to otázka jedného sedenia, ale určite dlhodobej psychoterapeutickej starostlivosti,“ dodáva psychologička.

Obete sa môžu ozvať polícii

Podľa nej v prípade páchania takejto trestnej činnosti nejde o bežné a časté správanie. "Ak si dospelý muž hľadá partnerku detského veku, minimálne možno hovoriť o psychosexuálnej nezrelosti. Uvažovala by som aj o nejakej sexuálnej úchylke. Súdni znalci určite podrobia páchateľa súdnoznaleckému, forenznému vyšetreniu,“ konštatuje Krasulová.

Je veľmi dôležité, aby vyhľadali odbornú pomoc, kde ich odborník touto veľmi ťaživou traumou prevedie a určite im pomôže.
Magdaléna Krasulová, psychologička a súdna znalkyňa

Manželský pár z Mojmíroviec je obvinený z trestných činov sexuálneho zneužívania, ohrozovania mravnej výchovy mládeže a znásilnenia. Polícia zriadila e-mailovú schránku, kam sa môžu ozvať obete tohto páru. Modelingová agentúra pôsobila niekoľko rokov na Slovensku aj v Čechách a sídlo má písané v Mojmírovciach. Podľa výpovedí poškodených sa na sexuálnom zneužívaní mala podieľať aj jeho družka. Prípady sexuálneho zneužívania sa mali diať od roku 2010 až doteraz.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #modeling #zneužívanie #krimi #manželia