V kauze zmeniek má vypovedať znalec z USA, Kočner však nepríde

V kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti má v stredu (8. 1.) vypovedať americký znalec Gerry Laporte, ktorého navrhli samotní obžalovaní. Napriek tomu však dal Kočner súhlas na konanie v neprítomnosti. Informovala o tom hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Katarína Kudjáková.

07.01.2020 13:18
Mandzák kočner Foto: ,
Obžalovaný Marian Kočner (vpravo) a jeho advokát Michal Mandzák na hlavnom pojednávaní vo veci falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.
debata (5)

„Predseda senátu dal dnes pokyn na zrušenie eskorty pre obžalovaného, pretože súdu prišla žiadosť, aby sa zajtra hlavné pojednávanie konalo v jeho neprítomnosti,“ objasnila Kudjáková.

Prípadnú práceneschopnosť (PN) druhého obžalovaného Pavla Ruska senát Emila Klemaniča neeviduje.

Amerického znalca Laporteho navrhla v procese samotná obhajoba obžalovaných. Na ich náklady má aj priletieť na Slovensko.

Od decembra 2019 však platia americké sankcie, v rámci ktorých bol Marian Kočner umiestnený na Magnitského zoznam. Ten zakazuje americkým firmám, ale aj fyzickým osobám s obžalovaným akokoľvek obchodovať. Obhajca obžalovaného Marek Para v decembri uviedol, že je ochotný znalca na Slovensko priviesť na svoje osobné náklady.

Okrem Laporteho sa na súde očakávajú aj znalci Milan Nouzovský a Andrea Jabconová.

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Kočner čelí obžalobe v prípade vraždy Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #Kočnerove zmenky #kauza zmeniek TV Markíza