Slovenskí vojaci vo svete. Kde všade sú?

V zahraničných operáciách a misiách v rámci medzinárodného krízového manažmentu v súčasnosti pôsobí vyše 500 slovenských profesionálnych vojakov.

08.01.2020 13:00
debata (15)

Celkovo sa ich v zahraničí vystriedalo už takmer 19,5 tisíca. Viac ako 150 ich v rámci takzvanej posilnenej predsunutej prítomnosti NATO pôsobí pod velením Kanady vo výcvikovom priestore lotyšského mesta Adaži neďaleko hlavného mesta Riga.

Pol stovky vojakov je na operácii Resolute Support v Afganistane, kde zabezpečujú výcvik, poradenstvo a podporu pre afganské bezpečnostné zložky.

V Bosne a Hercegovine je s cieľom monitorovania situácie na celom území krajiny v operácii ALTHEA umiestnený 41–členný kontingent.

Najpočetnejšia misia slovenských vojakov je dislokovaná na Cypre. Slovensko je v nej od roku 2001 jednou z troch vedúcich krajín a pôsobí v nej zhruba 240 slovenských vojakov.

Mimo operácií a misií slúži ešte približne 90 vojakov a zamestnancov ministerstva obrany na rôznych veliteľstvách či v štruktúrach NATO, Európskej únie alebo OSN. Ďalší zastávajú pozíciu vojenských pridelencov. Takmer tri desiatky pôsobia v Bruseli v centrálach NATO a Európskej únie.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenskí vojaci #armáda