Pojednávanie v kauze zmeniek prerušili, znalci sa nedostavili

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) prerušil hlavné pojednávanie v kauze údajného falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. Urobil tak po tom, keď neprišiel vypovedať znalec Milan Nouzovský. Proces má pokračovať 27. januára.

08.01.2020 10:02 , aktualizované: 17:41
debata (27)

Na súde sa v stredu čítal posudok amerického znalca a forenzného chemika Gerryho Laporteho, podľa ktorého atrament na zmenkách nie je možné skúmať, keďže atrament je starší ako dva roky.

Laporte na pojednávaní prítomný nebol, dôvodom bolo, že čaká na udelenie licencie z dôvodu platnosti amerických sankcií voči Marianovi Kočnerovi. Obhajoba navrhovala náhradný termín, prokurátor to odmietol a žiadal čítanie jeho posudku, senát mu vyhovel.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta považuje prečítaním posudku Laporteho dôkaz za vykonaný, čiže nevidí dôvod na jeho opätovné predvolanie. Šanta tiež podotkol, že záverom posudku Laporteho je, že atrament na zmenkách nie je možné skúmať. Chemická analýza má byť nemožná, keďže atrament je starší ako dva roky. Tým by bol ďalší výsluch Laporteho podľa Šantu irelevantný. Podľa obžalovaného Pavla Ruska Laporteho posudok rozporuje tvrdenie obžaloby o termíne podpísania zmeniek.

Video: Prokurátor Šanta hovorí, že podľa posudku znalca nemožno určiť vek atramentu na zmenkách.

Video

Pred senátom potom vypovedala znalkyňa Kriminalisticko-expertízneho ústavu Policajného zboru Adriana Jabconová. Kriminalistickým skúmaním dokumentov nie je podľa jej slov možné stanoviť vek zmeniek a skúmaním neboli zistené znaky technického falšovania zmeniek.

Došla tiež k záveru, že podpisy bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla Ruska boli vyhotovené z viacerých segmentov. To znamená, že neboli podpísané jedným ťahom, ale troma a v prípade jednej zmenky štyrmi. Jabconová skúmala zmenky, ktoré mal vystaviť na radu Mariana Kočnera a Štefana Ágha spomínaný Pavol Rusko v júni roku 2000. Podľa obžaloby zmenky vznikli niekedy po roku 2013.

Reportáže TV Markíza

Na pojednávaní sa v stredu prehrávali aj reportáže TV Markíza z konca 90. rokov, v ktorých advokát Ernest Valko popieral, že by vypracovával pre Mariana Kočnera právne analýzy, poprípade mu radil. To rozporuje tvrdenie obhajoby, ktorá tvrdí, že riešenie sporu Pavla Ruska s Gamatexom prostredníctvom sporných zmeniek vymyslel Valko. Prominentného advokáta zavraždili v roku 2010.

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Lipšic: Kočner nemal do vraždy Kuciaka dôvod na obavy

Obžalovaný Marian Kočner mal v časoch pred vraždou novinára Jána Kuciaka online informácie z NAKA a vedel, kedy sa chystajú možné úkony. Po pojednávaní v kauze falšovania zmeniek TV Markíza to uviedol právny zástupca televízie Daniel Lipšic v reakcii na tvrdenie obžalovaného Pavla Ruska, že by boli hlúpi, keby predložili súdu v civilnom konaní falošné zmenky vzhľadom na to, že by ich Národná kriminálna agentúra (NAKA) mohla preskúmať, keď sa to ešte vedecky dalo.

„Ak si prečítate Threemu, tak je zrejmé, že mal obžalovaný Marian Kočner informácie aj od vedúcich predstaviteľov NAKA o tom, čo sa bude diať,“ vysvetľoval Lipšic. Ten dodal, že predpokladá, že Kočner mal informácie aj od Norberta Bödöra.

„Do vraždy Jána Kuciaka nemali absolútne žiadnu obavu, že by NAKA prišla na súd zobrať zmenky,“ uzavrel advokát. K otázke komunikácie cez Threemu uviedol obžalovaný Pavol Rusko, že s ňou bolo manipulované.

To má dokazovať aj prepis komunikácie obhajcu Mariana Kočnera Michala Mandzáka cez aplikáciu WhatsApp, ktorá mala byť v dvoch nekorešpondujúcich vyhotoveniach. Priznal, že niektoré správy z prepisov sú pravé.

Kočner sa z pojednávania ospravedlnil

V stredu na súd prišiel obžalovaný Pavol Rusko, Marian Kočner sa z pojednávania ospravedlnil a dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti.

Video: Pojednávanie v kauze falšovania zmeniek pokračuje, Pavol Rusko bol prítomný, Marian Kočner ani americký znalec sa na pojednávanie nedostavili.

Video

Marian Kočner čelí tiež obžalobe v prípade vraždy Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #kauza zmeniek TV Markíza