Časť Slovenska sa zmenila na klzisko, cesty sú nebezpečné

Pre dážď a následnú tvorbu poľadovice je uzavretá cesta v úseku Starý Smokovec - Poprad. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Prešove o tom informuje na sociálnej sieti.

09.01.2020 08:57 , aktualizované: 14:09
debata (6)

„Obchádzka je možná cez obce Veľká Lomnica (okres Kežmarok) a Tatranská Lomnica (okres Poprad). Na mieste sú cestári,“ uvádza polícia.

VIDEO: Pozrite si, v akom stave je dnes cesta z Popradu do Starého Smokovca.

Video

V Žiline je silná poľadovica, na zimnú údržbu nasadili všetky mechanizmy

V Žiline nasadili v súvislosti so silnou poľadovicou na zimnú údržbu všetky vhodné mechanizmy. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka cesty sú zjazdné, pričom zjazdnosť a posýpanie chodníkov sa rieši priebežne.

Doplnil, že počas zimnej sezóny je v pohotovosti nasadených šesť veľkých a päť malých sypačov s radlicami, štyri traktory, dva UNC nakladače a v prípade potreby ďalšie mechanizmy. „Treba brať do úvahy skutočnosť, že keď prší, stroje posýpajú menej frekventovane, keďže dážď soľ hneď zmyje. Rovnako je dôležité pripomenúť, že pri starostlivosti o cesty a chodníky sa pracovníci zimnej údržby sústreďujú najprv na frekventované úseky, trasy MHD, chodníky v centre mesta a cesty na sídliskách, chodníky pri školách, verejných inštitúciách a podobne. Pri stanovovaní významu cesty či chodníka sa prihliada aj na potreby zásobovania obyvateľstva, zabezpečovanie zdravotnej a požiarnej služby, ako aj iné spoločensky odôvodnené záujmy,“ podotkol hovorca mesta Žilina.

Pripomenul, že okrem miestnych komunikácií v celkovej dĺžke 255 kilometrov sa mesto stará aj o chodníky v dĺžke asi 220 kilometrov. „Vyčlenená suma na tohoročnú zimnú údržbu je približne 720-tisíc eur. V prípade nepredvídateľných okolností, ktoré môžu súvisieť najmä s poveternostnými podmienkami a z toho vyplývajúcou dĺžkou zimnej údržby, sa môžu náklady navyšovať,“ uviedol Miškovčík.

Mesto Žilina vykonáva zimnú údržbu v súlade s operačným plánom, ktorý je spolu s telefónnymi číslami na dispečing zverejnený na internetovej stránke mesta. „Na nej zverejňujeme aj aktualizované výkony v oblasti zimnej údržby na dennej báze. Zimnú údržbu pre samosprávu uskutočňuje zmluvný partner Žilinské komunikácie, a. s., no pri zabezpečení zjazdnosti komunikácií a chodníkov sú aj tento rok k dispozícii ďalší externí dodávatelia či aktivační pracovníci mesta,“ dodal Miškovčík.

V Košickom kraji zaznamenali zatiaľ 130 dopravných kolízií

Celkovo 130 dopravných kolízií zaevidovala polícia v Košickom kraji vo štvrtok do 14.45 h. Zvýšený počet udalostí súvisí so situáciou na cestách vzhľadom na zhoršené poveternostné podmienky – poľadovicu. Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach Jana Mésarová, išlo o dopravné nehody, respektíve škodové udalosti.

„Najviac ich bolo v okrese Košice (37), okrese Trebišov (29), kde sa podľa doterajších zistení pri kolíziách ľahko zranili dve osoby a na cestách v okrese Košice-okolie došlo k 26 udalostiam. Podľa doterajších zistení rovnako dve osoby utrpeli ľahké zranenia. V ostatných okresoch Košického kraja sa kolízie zaobišli bez zranení,“ spresnila.

Dopravno-bezpečnostnú situáciu na cestách Košického kraja podľa jej slov monitorujú. „Aj vzhľadom na prebiehajúci štrajk autodopravcov v okrese Košice a Košice-okolie, ku ktorým sa pridali aj farmári, polícia venuje týmto úsekom zvýšenú pozornosť,“ dodala Mésarová.

Poľadovica komplikuje dopravu na viacerých miestach

Situáciu na slovenských cestách komplikuje vo štvrtok poľadovica, vyskytuje sa najmä na strednom a východnom Slovensku. V obvode Brezovica a Ústie nad Priehradou sa tvoria snehové jazyky. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnost.sk.

Na ceste II/578 Skalka – Kremnica je podľa cestárov nutné použiť snehové reťaze. Tie sú potrebné pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov aj na ceste II/571 Pavlovce – Kráľ.

Pre hmlu a mrznúce mrholenie je znížená dohľadnosť do 100 m v okolí lokality Partizánske, do 200 m v okolí Piešťan, Banskej Štiavnice a Šturca.

Pre vozidlá nad desať metrov dĺžky sú po celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody Príslop (cesta I/78), Šútovce (cesta III/1774) a Veľké Pole (cesta II/512). Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1. novembra 2019 uzavretá v okresoch Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje desať metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #poľadovica