Judita, ktorá podľa obžaloby zavraždila kamaráta, sa postavila pred súd

Hlavné pojednávanie s dnes už sedemnásťročnou Juditou K. sa začalo vo štvrtok na Okresnom súde v Žiline. Dievčinu, ktorá je obžalovaná z obzvlášť závažného zločinu vraždy, policajti doviezli krátko pred ôsmou hodinou. Ruky mala v putách a na sebe čiernu bundu s kapucňou na hlave. Na žiadosť obžalovanej verejnosť z pojednávania vylúčili.

09.01.2020 10:53 , aktualizované: 18:30
debata (136)

VIDEO: Na okresnom súde v Žiline sa začalo vo štvrtok hlavné pojednávanie s Juditou K. Obvinená je z vraždy svojho kamaráta a spolužiaka Tomáša.

Video

Do Žiliny priviezli Juditu z nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne, kde sa momentálne lieči na psychiatrickom oddelení. Údajne má nasadenú medikamentóznu liečbu. Do pojednávacej miestnosti kráčala so sklonenou hlavou, tvár jej prekrývali dlhé tmavé vlasy. Keď v pojednávacej miestnosti sudkyňa uviedla, z čoho je obžalovaná, celá sa roztriasla. Mala však aj momenty, keď pôsobila pokojne.

Sudkyňa hneď na úvod oznámila, že obžalovaná žiada, aby sa proces konal s vylúčením verejnosti. Obhajca vo svojej žiadosti argumentoval, že Judita je mladistvá, rovnako ako bol aj nebohý Tomáš. Prokurátor krajskej prokuratúry súhlasil s návrhom obhajoby, no verejnosť žiadal vylúčiť len počas vypočúvania mladistvej. Rovnaký názor mal aj právny zástupca Tomášovej rodiny Ján Halagan. Sudkyňa po krátkej prestávke vyhovela obhajobe. „Súd na návrh obžalovanej vylúčil verejnosť na celé hlavné pojednávanie. Proti tomuto uzneseniu nie je prípustný opravný prostriedok,“ objasnila hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Lenka Belavá. Doplnila, že mladistvá je obžalovaná z obzvlášť závažného zločinu vraždy. „Rozhodnutie súdu akceptujeme, ale podľa nášho názoru neboli splnené zákonné dôvody na vylúčenie verejnosti z celého procesu. Žiadali sme, aby k tomu došlo len v určitej časti, napríklad počas výsluchu mladistvých. Keďže ide o citlivý prípad, verejnosť má právo vedieť, čo sa na tomto pojednávaní deje, a urobiť si svoj názor,“ povedal Halagan.

Na proces prišla aj Juditina rodina – otec, matka a sestra. Pred sudkyňou vraj dievča zopakovalo svoju verziu, podľa ktorej bola na mieste tragédie tretia osoba. To, že by mala vraždiť Judita, jej rodičia odmietajú a plne jej dôverujú. „Vyšetrovateľ tam nebol, takže nemôže vedieť, čo sa tam udialo. Judita hovorí pravdu,“ podotkli vážne na chodbe súdu. Zároveň potvrdili, že na to, aby dcére pomohli, si najali súkromných detektívov. Či prišli na niečo nové, však prezradiť nechceli. Súkromní vyšetrovatelia prezentujúci sa bohatou praxou z Česka aj zo Slovenska prostredníctvom sociálnej siete vyzývajú, že ak má niekto informácie súvisiace so žilinskou tragédiou, ktoré doteraz nikomu nepovedal, má ich kontaktovať. Dokonca sú ochotní za to vyplatiť odmenu. „Stránka bola zriadená ako podpora k vyšetrovaniu a objasneniu skutočnosti, nie je o tom, aby zľahčovala smrť Tomáša,“ uviedli.

Rodičia nebohého chlapca na súd neprišli, prišla však jeho teta Monika. Po takmer dvojhodinovom Juditinom výsluchu vyšla smutná a viditeľne rozrušená. „Pevne verím, že proces bude spravodlivý. Verím orgánom činným v trestnom konaní, že sa to spravodlivo vyrieši,“ stručne reagovala. Čo konkrétne dievčina hovorila, však povedať nechcela.

Zločin, z ktorého je tínedžerka obžalovaná, sa stal 16. mája medzi druhou a štvrtou hodinou popoludní. V byte na piatom poschodí žilinského sídliska, kde Judita bývala, mala svojho kamaráta pripraviť o život najmenej 49 ranami nožom. Zasiahla mu pritom srdce, pľúca, pečeň a obličky, v dôsledku čoho sa u neho rozvinul hemoragicko-traumatický šok a bezprostredne po útoku zomrel. Podľa obžaloby dievčina usmrtila Tomáša úmyselne. Okrem toho tento čin spáchala závažnejším surovým spôsobom na chránenej osobe – dieťati.

Judita hneď po čine tvrdila, že ich v byte prepadol falošný odpočtár elektriny. O pár dní však policajti obvinili z vraždy práve ju. Motív zatiaľ nie je známy. Judita nad smrťou kamaráta síce prejavila ľútosť, no nepriznala sa a tvrdila, že nevie, čo sa stalo. V prípade preukázania viny jej ako mladistvej hrozí 7 až 15 rokov za mrežami. Neverejné pojednávanie bude pokračovať 24. januára.

© Autorské práva vyhradené

136 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Tomáš #obžaloba #Judita