Nehôd na cestách ubudlo, mŕtvych je však viac

Na slovenských cestách zomrelo v minulom roku 245 ľudí, čo je viac ako v roku 2018. Samotných dopravných nehôd bolo však menej. Nehodovosť chcú policajti riešiť aj využívaním objektívnej zodpovednosti. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informoval viceprezident Policajného zboru (PZ) Róbert Bozalka.

09.01.2020 11:59 , aktualizované: 12:20
debata (3)

VIDEO: Policajný viceprezident Bozalka informuje, ako chce riešiť nehodovosť na cestách

Video

V rámci Európy patríme medzi krajiny s najnižším počtom smrteľných nehôd, uviedol prezident PZ Milan Lučanský s tým, že SR má najmenej smrteľných nehôd na obyvateľa spomedzi krajín V4 a menej ako Rakúsko.

VIDEO: Policajný prezident Milan Lučanský informuje o opatreniach na zlepšenie dopravnej situácie.

Video

Takmer polovica nehôd bola podľa polície zavinená porušením povinnosti vodiča, napríklad aj telefonovaním. Nedovolená rýchlosť jazdy zapríčinila 12 percent dopravných nehôd a na treťom mieste sa umiestnila nesprávna jazda cez križovatku.

Najviac smrteľných nehôd evidujú policajti v Košickom kraji, najmenej ich bolo v Bratislavskom kraji. Pri najzávažnejšej dopravnej nehode, novembrovej zrážke autobusu s nákladným autom pri Nitre, zomrelo 12 ľudí. Najsmrteľnejšie dni na slovenských cestách sú štvrtok a piatok, najbezpečnejší je utorok.

Na slovenských cestách zomrelo v roku 2019 aj viac chodcov ako v roku 2018. Udialo sa tak napriek informačným kampaniam Policajného zboru. Tým sa chce polícia venovať aj tento rok.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dopravné nehody #nehodovosť #polícia SR #Milan Lučanský #Róbert Bozalka