Na Slovensku potvrdili výskyt vtáčej chrípky

Národné referenčné laboratórium pre vtáčiu chrípku vo Zvolene dnes diagnostikovalo pozitívny výsledok vyšetrenia na vtáčiu chrípku v Slovenskej republike. Jedná sa o vysokopatogénny subtyp H5N8, ktorý bol potvrdený koncom roka 2019 a začiatkom roka 2020 aj v susednom Poľsku.

10.01.2020 10:38 , aktualizované: 16:45
debata (7)

Choroba bola zistená v súkromnom drobnochove kury domácej v obci Zbehy, okres Nitra, informovala Štátna veterinárna a potravinová správa SR.

Chovateľ nahlásil úhyn 3 kusov hydiny z celkového počtu 22. Zvieratá sa v chove už nenachádzajú a boli zneškodnené samotným chovateľom. Následne prebehlo predbežné čistenie a dezinfekcia chovného priestoru hydiny.

„Regionálna veterinárna a potravinová správa Nitra postupuje podľa pohotovostného plánu pri výskyte vtáčej chrípky, zodpovedajúcej aktuálnej EÚ a slovenskej legislatívy (opatrenia na kontrolu moru hydiny), vykonáva epizootologické šetrenie, ktorého cieľom je zistenie zdroja nákazy. Predbežným šetrením sa predpokladá nakazenie voľne žijúcim vtáctvom, nakoľko hydina bola chovaná v otvorenom priestore,“ uvádza sa v stanovisku.

Miestne príslušná Regionálna veterinárna a potravinová správa v Nitre nariadila opatrenia zamerané na tlmenie choroby, jej kontrolu a zabránenie šírenia nákazy, v ochrannom pásme o polomere 3 km okolo ohniska a v pásme pozorovania o polomere 10 km okolo ohniska.

Riziko prenosu vírusu vtáčej chrípky na ľudí je nízke, tvrdí ÚVZ

Riziko prenosu vírusu vtáčej chrípky A(H5N8) na ľudí je nízke. Prenos však nie je vylúčený, najmä u ľudí prichádzajúcich do styku s vtákmi, a to domácimi, ako aj divožijúcimi. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojej webovej stránke.

ÚVZ upozorňuje, že pri chove hydiny v zajatí, ako aj pri styku s voľne žijúcim vtáctvom, je potrebná zvýšená ostražitosť. „V prípade spozorovania príznakov, ktoré by mohli svedčiť o nákaze vtáctva, najmä náhly úhyn, pokles v príjme potravy a vody, prípadne iné klinické príznaky ochorenia, alebo pri náleze uhynutého či umierajúceho voľne žijúceho vtáka je potrebné urýchlene informovať príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu,“ uviedol úrad.

Dôležité je podľa ÚVZ dodržiavať zásady osobnej hygieny, to znamená nechytať holými rukami uhynuté zvieratá, kontaminované plochy a povrchy, napríklad povrch vajec či výlučky z chorých zvierat. „Osoba, ktorá bola v kontakte s chorým, respektíve uhynutým vtákom a má príznaky podobné chrípke, má kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a informovať ho o tejto skutočnosti,“ napísali odborníci s tým, že ochorenia na vtáčiu chrípku subtypom A(H5N8) neboli u ľudí v SR doteraz zaznamenané.

Výskyt vtáčej chrípky bol zistený v súkromnom chove dospelej hydiny u drobnochovateľa kury domácej v obci Zbehy v okrese Nitra. V piatok o tom informovala Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Nitra. Potvrdilo to aj Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a vyzýva chovateľov k obozretnosti.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #vtáčia chrípka