Kočner s obžalobou nesúhlasí a nebude sa k nej vyjadrovať

V pondelok sa začalo hlavné pojednávanie v najsledovanejšom súdnom procese v novodobých dejinách Slovenska. Z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sú obvinení Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Miroslav Marček a Tomáš Szabó. Dvaja poslední sa zodpovedajú aj z vraždy podnikateľa Petra Molnára z Kolárova. Zoltán Andruskó, ktorý objednávku vraždy novinára sprostredkoval, od začiatku s políciou spolupracoval, si už odpykáva pätnásťročný trest. Ako skončia ďalší štyria obvinení?

13.01.2020 08:49 , aktualizované: 19:46
megaproces, Ján Kuciak, Marian Kočner, Alena... Foto: ,
Obžalovaní z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Zľava: Marián Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Miroslav Marček.
debata (1439)

19:20 Ružena Sabová, predsedníčka senátu, prerušila hlavné pojednávanie, ktoré bude pokračovať zajtra.

19:10 „Súd rozhodol na základe žiadosti obžalovaného Miroslava Marčeka, že hlavné pojednávania v januári a februári sa vykonajú v jeho neprítomnosti,“ informovala Ružena Sabová o rozhodnutí súdu.

Súd taktiež zrušil obžalovanému Marčekovi eskortu.

19:08 Advokát Marčeka požiadal súd, aby sa ďalšie pojednávania konali bez prítomnosti jeho klienta. Žiadal aj o zrušenie jeho kolúznej väzby.

19:02 Prokurátor podal návrh na výsluch Jany Kuciakovej.

Súd nariadi jej výsluch 14. januára.

Na dnešnom pojednávaní ju nevypočuli kvôli tomu, že návrh na jej vypočutie zabudli podať.

O tom, či bude zajtra vypočutá a osobne bude vypovedať, sa rozhodne zajtra. Prokurátor upozornil na jej zdravotný stav a požiadal o prečítanie výpovede z prípravného konania.

19:00 Obžalovaný Tomáš Szabó sa vyjadruje k výpovedi Silvie Molnárovej. „Výpoveď svedkyne sa nezakladá na pravde, lebo medzi nami je dlhodobý spor,“ uviedol Szabó.

Svedkyni bolo priznané svedočné – ako úhrada za cestovné. Súd jej vyplatí takmer 17 eur. Vyplatí sa jej spiatočná cesta z Kolárova do Pezinka.

18:50 Štefan Neszméry, advokát Zsuzsovej sa pýta Molnárovej sestry na peniaze jej brata, kto viedol jeho účtovníctvo.

18:42 Sudkyňa druhýkrát upozornila svedkyňu Molnárovú, aby sa posadila riadne a otočila sa k súdu.

Molnárova sestra sa presťahovala do iného mesta, pretože po bratovej smrti sa nemôže pozerať na jeho známych. Po troch mesiacoch po bratovej smrti ho jeho bývalá manželka vyhodila z roboty.

Silvia Molnárová často spomína meno Harsányiho – ide o Szabóovho švagra, manžela Szabóovej sestry. Podľa jej slov mal veľmi dobre poznať jej brata a všetko o ňom, aj finančnú stránku.

18:27 Tomáša Szabóa pozná Silvia Molnárová 25-rokov a za posledné obdobie bol s jej bratom často a mnoho vecí o ňom vedel.

Odmietla vypovedať o stave, v akom našla svojho brata.

Celý čas sa pýta, kto zabil jej brata.

„Zabili ho kvôli niečomu inému,“ vypovedá s tým, že tam zostali drahé hodinky, peniaze, nevypli poplašné zariadenie.

18:10 Ukončil sa výsluch Molnárovej bývalej ženy. Predsedníčka súdu prizvala Molnárovú sestru Silviu Molnárovú, aby prišla vypovedať.

S tou predstúpila aj jej tlmočníčka.

Prísahu zložila v maďarskom jazyku, tlmočníčka prekladá jej slová do slovenčiny.

18:04 Bývalá manželka zavraždeného Molnára uvádza, koľko mal jej manžel cudzej meny. „Mal niekoľko miliónov forintov,“ uviedla pri výpovedi. Hovorila aj o jeho skrýši, v ktorej si schovával peniaze.

17:30 Súd predvolal Viktóriu Langerovú, bývalú manželku zavraždeného podnikateľa Petra Molnára.

Vypovedá, že Tomáš Szabó je jej ročník a chodila s ním do školy. Pozná aj Marčeka, od roku 2018. Ostatných ako vypovedala vôbec nepozná.

Exmanželka zavraždeného podnikateľa sa stala správkyňou dedičstva spoločného, ešte maloletého syna, ktorého má so zavraždeným.

Opísala ich spoločný život, dôvody rozvodu, starostlivosť o syna aj exmanželove záujmy.

17:20 „Z obžalovaných poznám len Zsuzsovú,“ začal výpoveď Kočner.

Na začiatku sa vyjadruje k zbraniam. Predsedníčka súdu však zastavila jeho výpoveď, keďže sa k nedovolenému ozbrojovaniu priznal.

„Vzhľadom k tomu, že obhajca aj ja máme výhrady voči obžalobe vyjadrovať sa nebudem a nebudem ani odpovedať na otázky. Budem sa počas procesov vyjadrovať len k jednotlivým dôkazom,“ dodal Kočner na záver svojej krátkej výpovede.

17:18 Kukláči privážajú obžalovaného Mariana Kočnera.

Ten ide hneď k svojmu obhajcovi Marekovi Parovi, ktorí si vyžiadal od súdu poradu so svojím klientom.

17:15 Marček sa nechcel vyjadriť k výpovedi Zsuzsovej.

Právny zástupca Kuciakovcov spochybnil obžalovanej výpoveď. Spomenul aj Threemu a jej obsah, ktorý spochybňuje dnešnú Zsuzsovej výpoveď.

Právny zástupcovia Molnárovcov sa nechceli vyjadrovať k výpovedi Zsuzsovej.

17:14 Zsuzsová odmietla odpovedať na otázky. Na koniec svojej výpovede uviedla, že Kočner si u nej žiadnu vraždu neobjednal a nebol by schopný niekomu ublížiť.

17:05 Zsuzsová nebude odpovedať na otázky. Po výsluchu Zoltána Andruškóoa bude vypovedať v plnom rozsahu a bude aj odpovedať na otázky.

„Žiadnu vraždu som si nikdy neobjednala, pánovi Andruskóovi som nikdy za to nedala peniaze. Od pána Andruskóa som si objednala len pizzu alebo denné menu, čistenie bazéna a prerábku izby mojej mamy“, informovala Zsuzsová s tým, že Marčeka a Szabóa vôbec nepozná.

„Nie je absolútne pravdou, že by mi pán Kočner dal nejaké auto niekedy v živote a nedával mi ani peniaze,“ vypovedá Zsuzsová.

17:03 „Je to môj veľmi dobrý priateľ a krstný otec mojej dcéry. Spoznala som ho začiatku roka 2012. Náš vzťah bol zo začiatku nezáväzné flirtovanie, neskôr hra kto z koho,“ vypovedá Zsuzsová o vzťahu ku Kočnerovi. Ako informovala, Kočner pochopil, že nie je zlatokopka.

16:59 Zsuzsová si odbehla k svojej obhajkyni a o niečom sa radili pár minút.

Aj počas toho, ako predsedníčka súdu oboznamuje zúčastnených so Zsuzsovou, obžalovaná si niečo šepká so svojou obhajkyňou.

16:57 Do súdnej siene priviezli kukláči Alenu Zsuzsovú.

Na tvári mala úsmev.

16:51 Advokát Lipšic sa vyjadruje k výpovedi Marčeka. „Jeho výpoveď považujeme za pravdivú. Ak by nechcel hovoriť pravdu, tak si nebude priťažovať,“ hovorí Lipšic.

Právny zástupca poškodených Kvasnica i zástupcovia Molnárových taktiež považujú Marčekovu výpoveď za vierohodnú.

16:50 Skončil výsluch Szabóa.

16:47 Szabó uviedol, že na otázky nebude odpovedať.

Marček sa k jeho výpovedi nechcel nijak vyjadriť.

„Považuje výpoveď Szabóa za neôveryhodnú,“ reagoval Lipšic.

„Výpoveď obžalovaného považujem za účelovú a nepravdivú“ reagoval Kvasnica a aj zástupcovia rodiny Molnárovej.

16:32 Szabó celý čas útočí na Marčeka, opisuje ako v poslednej dobe spolu nevychádzali, ani cvičiť spolu nechodili. „Stal sa z neho totálny nervák,“ opísal Szabó svojho bratranca.

Marček sedí počas celej Szabóovej výpovede za ním a počúva ho.

Szabó používa viacero vulgarizmov pri svojej výpovedi.

Aj napriek tomu, že predsedníčka súdu sa opýtala Szabóa, či chce využiť právo nevypovedať a on odpovedal, že áno, stále vypovedá. Ako viackrát prízvukoval, on len nechce odpovedať na otázky.

Vyjadruje sa k niektorým pasážam obžaloby, ku ktorým má vypracovanú svoju výpoveď.

16:28 Szabó využil možnosť nevypovedať.

16:25 Szabó odmietol odpovedať na otázky.

Pokračuje výpoveďou k vražde podnikateľa Molnára. Tvrdí, že s bratrancom Marčekom mali dlhodobo narušený vzťah. „Ja som v tom celom nevinne, neviem, čo si to na mňa Marček vymyslel,“ reaguje Szabó na obvinenie.

„Ja som s Petrom Molnárom nikdy nemal problém, dobre sme vychádzali,“ podotkol Szabó s tým, že nemá nič spoločné s týmito výmyslami.

16:19 Szabó hovorí svoju verziu o udalostiach vo Veľkej Mači. Marček mu mal povedať, že našiel dve osoby bez známok života. „Ja som mu povedal, že by bolo dobré to oznámiť na polícii, no on mi povedal, že kvôli mne nepôjde sedieť,“ vypovedal pred súdom.

Szabó jednoznačne označil Marčeka za toho, kto si vybavoval s novinárom účty.

„Bude lepšie keď sa do toho nebudeš starať, lebo zle pochodíš,“ Andruskó mal povedať Szabóovi po vražde a aj neskôr, pretože sú vraj za tým vplyvní ľudia. Szabó tvrdí, že sa mi vyhrážali aj cez rodinu, aby sa viac na vraždu nevypytoval.

16:09 Szabó pokašliava a slabšie hovorí. Na začiatku sa ospravedlnil, že je trochu prechladnutý.

Opisuje niektoré udalosti z vraždy Jána Kuciaka. Väčšinou číta, hovorí pomaly, dáva si pauzy.

Szabó stále hovorí o tom, že malo ísť len o „prefackanie“ či zbitie. „Mal pri sebe kovový vyskakovací obušok,“ informoval Szabó s tým, že Marček ho mal preto, lebo vraj bol Kuciak bývalý boxerista.

15:58 Nasleduje výsluch obžalovaného Tomáša Szabóa.

Ten pri výpovedi nahliada do svojich poznámok a číta z nich.

„Na začiatok chcem uviesť, že vypovedať budem, ale na otázky nebudem odpovedať, no na túto odpoviem,“ uviedol Szabó na otázku prokuratúra Turana, či pozná obžalovaných a ako sa poznajú, od kedy.

„Zsuzsovú poznám len z videnia, bol som policajtom v Komárne,“ vysvetlil Szabó s tým, že Kočnera nepoznal a s Marčekom sa, samozrejme, poznajú.

15:54 Predsedníčka súdu vyjadrila prísny zákaz zverejňovania zvukového záznamu z pojednávania. Odôvodnila to tým, že by mohlo ísť o marenie vyšetrovania a vyzvala médiá, nech sa priznajú, kto umožnil tento prenos.

15:50 Hlavné pojednávanie po prestávke pokračuje.

Video: Jozef Kuciak a Zlatica Kušnírová hodnotia výpoveď Miroslava Marčeka.

Video

15:35 Súd stanovil prestávku na 15 minút.

15:33 Predsedníčka súdu sa opýtala Marčeka na náhradu škody. „Súhlasím a urobím všetko preto, aby som im to vynahradil,“ odpovedal Marček.

15:22 Predsedníčka súdu sa pýtala Marčeka, čo robil v čase vraždy podnikateľa Szabó, či niečo hovoril a čo počas toho robil. Marček podotkol, že Szabó musel byť ticho a jeho meno sa nemohlo vysloviť, aby ho Molnár nespoznal.

15:15 „Na druhý deň som bol so Szabóom a jeho otcom na prepise zbraní. Jeho otcovi končil zbrojný preukaz a nechcel si ho predlžovať, tak si Szabó prepísal zbraň na seba. Boli sme aj u Andruskóa. Andruskó si myslel, že tú vraždu mal na starosti Szabó, no ten to poprel,“ uvádza Marček detaily k vražde Molnára a odpovedá na otázky.

14:55 Prokurátor Turan vyzval Marčeka, aby uviedol detaily k vražde podnikateľa Petra Molnára.

Jeho sestra vzápätí sklopila zrak a chytila si hlavu do dlaní.

„Ja som sa s Molnárom okrem jedného stretnutia nestretol, nepoznal som ho. Pracovať som uňho začal až po jeho vražde,“ odpovedá na otázky Marček s tým, že prácu mu vybavila sestra zavraždeného.

„Iniciátorom bol pán Szabó,“ po chvíľke odpovedal na Turanovu otázku Marček. Ako zdôraznil, Szabó je jeho bratranec.

„Prečo ste vystrelili na Molnára dvakrát?“ opýtal sa prokurátr Turan. „Pre istotu. Istým som si bol aj prvým výstrelom, no vystrelil som radšej druhýkrát,“ odpovedal Marček.

14:49 „Z toho už mám fakt guláš,“ dodal Marček na otázku právneho zástupcu Zlatici Kušnírovej Kvasnicu, ktorý sa ho pýtal na informácie, ktoré dostával od Andruskóa.

„Všetky moje otázky smerujú k dokázaniu viny pána Kočnera,“ uviedol Kvasnica.

14:43 Otázky dáva teraz Daniel Lipšic, právny zástupca rodiny Jána Kuciaka.

„Szabó mal mať vedomosť, že máte zbraň. Vedel o tom pred alebo po spáchaní skutku,“ pýta sa Lipšic.

„Povedal som mu to hneď ako som nastúpil do auta. Čiže pred spáchaním skutku,“ odpovedal Marček.

14:30 Pýta sa obhajca Kočnera Marek Para.

Para sa v otázkach zameriava na osobu Zoltána Andruskóa a jeho rozhodnutia vo veci vraždy.

Kočnerov obhajca Para navrhol odstrániť rozpory, ktoré sa týkajú Marčekových výpovedí o fotkách a informácií o Kuciakovi.

14:26 Obhajkyňa Szabóa Kochanská dáva Marčekovi otázky.

„Uveďte, prečo ste usmrtili aj Martinu Kušnírovú, keď ste Jána Kuciaka usmrtili už pri vchodových dverách,“ opýtala sa Kochanská.

„Nevedel som, že aj ona stojí za vchodovými dverami. Držal som sa jednou rukou dverí, pootvorili sa a vtedy som ju uvidel. Nemal som na sebe kuklu tak nebolo možné odtiaľ len tak odísť,“ odpovedal Marček.

14:22 V súdnej sieni bol trochu chaos. Roman Kvasnica sa ozval, že nepočuje otázky, ktoré Marčekovi kladie Neszméry, zástupca Zsuzsovej.

„V čase zadávania objednávky Andruskó nespomenul meno zadávateľa objednávky,“ odpovedal Marček na Neszméryho otázku, či Andruskó uviedol konkrétne meno objednávateľa.

14:12 Teraz sa pýta otázky Zsuzsovej obhajkyňa Júlia Vestenická.

„Ako reagoval Andruskó, keď sa dozvedel, že skutok bol vykonaný?,“ pýta sa Vestenická. „Usmial sa a povedal, že dobre, keď sa dozvedel, že boli zavraždení dvaja,“ odpovedal jej Marček.

„Nie, nikdy,“ to bola Marčekova odpoveď na otázku, či Andruskó niekedy spomínal Alenu Zsuzsovú.

14:05 Prokurátor Novocký požiadal súd, aby zaevidovali vecné dôkazy kliešte, váhu a bundu.

Dôkazy boli predložené Marčekovi.

Prokurátor dáva k trom vecným dôkazom otázky.

Váhu kúpil Szabó, Marček ju používal. Bunda patrí Szabóovi a mal ju na sebe aj pri obhliadkach domu vo Veľkej Mači. Kliešte patria Marčekovi a je možné, že boli použité na rozobratie nejakého náboja. Kliešte používal Marček.

13:58 Predsedníčku súdu zaujíma, prečo Marček 21. februára neupustil od vraždy, keď to urobil 19. februára aj napriek tomu, že povedal, že v tom čase mal finančný príjem. Marček nechcel odpovedať. Podotkol, že je dospelý človek a mohol to odmietnuť.

13:47 „Mali sme ho uniesť a potom zavraždiť. Malo to byť tak, že telo sa nemalo nikdy nájsť,“ pokračuje Marček k detailom.

Ďalej opisuje dni, kedy chodili na obhliadky domu Kuciaka a jeho priateľky vo Veľkej Mači.

V deň vraždy tam boli on a Szabó vo večerných hodinách na Citroëne Berlingo.

Zbraň mal pri sebe len 19. a 21. februára. Szabó o tom vedel. „Pretože sme sa chystali na pána Kuciaka a hovoril som mu, že tlmič je strašne dlhý a bude ho ťažké skryť,“ odpovedá Marček na otázku predsedníčky súdu, či mal vražednú zbraň stále so sebou.

„19. februára sme upustili od zámeru vraždy. Uvidel som totiž druhú osobu na mieste. Prezvonil som ho na jeho súkromné číslo. Nie na pracovný mobil,“ hovorí Marček s tým, že 21. už musel vraždiť, pretože Andruskó cih súril, že to malo byť už dávno hotové.

13:44 Prokurátor sa ďalej zaujíma o Marčekovu priateľku Martinu Rigoóvu a o jej deti. Marček uvádza, kde bývali a že poznal len jej mladšieho syna.

„Rád by som uviedol, že pán Szabó poukazoval na nebohého Ronalda Riga. Poznal síce Szabóa, ale to bol iný Szabó, nie inžinier môj bratranec,“ vysvetlil Marček, že staršieho syna jeho priateľky nepoznali.

13:41 „Sa mi zdá, že peniaze sa vyplácali dvakrát. Prvú sumu mi dal pán Szabó asi 23. februára 2018 okolo obeda. Ak dátum nesedí, bol to piatok. Andruskó tam predtým bol a doniesol mu peniaze. Keďže nám bolo inak prezentované, kto je zavraždený, bolo treba doplatiť,“ vrátil sa Marček späť k vyplácaniu odmeny. Niečo vraj splatil na dlhy, niečo mali zadržať policajti a z niečoho žil po čine.

13:36 Náhradná obhajkyňa Mariana Kočnera Trubanová skoro celý čas ťuká do telefónu a usmieva sa na displej.

13:31 „Povedal vám Andruskó, prečo je dôležité zavraždiť pána Kuciaka?,“ pýta sa prokurátor. „Povedal len toľko, že píše veci, ktoré nemá. Nevedeli sme, kto je objednávateľ. Nevedeli sme, že to je jeho meno, mysleli sme, že Kuciak je jeho prezývka, tak nám bolo povedané,“ odpovedá Marček.

13:24 Prokurátor sa ďalej pýta na vražednú zbraň. Marček sa však nepamätá presne na jej farbu, číslo a nevie uviesť presné detaily.

„Kto rozhodol o tom, že budete potrebovať tlmič?“ pýta sa prokurátor. „To bolo asi jasné každému, nejako sme sa na tom nedohadovali,“ odpovedal Marček.

„Sehnal je bývalý spolužiak Szabóa. Najprv to nechcel robiť. Ja si myslím, že to asi bolo v januári, alebo polovici februára 2018, keď zbraň urobil. Urobil to preto, aby Szabó neprišiel o obchod. Pravda bola taká, že tá zbraň bola určená na vraždu,“ opisuje Marček a odpovedá na otázky ohľadom vražednej zbrane a jej úpravy. Tú upravil známy obžalovaných Marián Sehnal. Marček taktiež upravoval zbraň.

13:17 „Zo začiatku mal byť pán Kuciak len unesený. Ale pán Szabó povedal, že to je v dnešnej dobe nereálne,“ uviedol Marček.

Marček hovorí o fotkách, ktoré mali k dispozícií. Ako uvádza, Kuciak bol na nich chudší než v období, keď ho išli zavraždiť. „Trošku to nesedelo, ale vlasy a stavba tela sedela,“ hovorí Marček na odpoveď, či bol spoznateľný Kuciak z fotiek, ktoré mali k dispozícií.

13:13 Marček opisuje vzťahy medzi ním a Szabóm a Andruskóm. So Szabóm sa pozná dobre, keďže je to jeho bratranec ako uvádza. Ako uviedol, s Andruskóm nebol v častom kontakte a nikdy ho priamo neoslovil kvôli vykonaniu vraždy.

Advokát Mariana Kočnera Marek Para si niektoré state z Marčekovej výpovede podrobne zapisuje.

13:10 „Bolo to 35 alebo 40-tisíc eur dokopy, presne neviem,“ odpovedal Marček na otázku predsedníčky senátu, koľko peňazí dostal.

13:06 Podrobná výpoveď Marčeka je ťažká pre rodičov zabitého páru. Zlatica Kušnírová sa nebráni slzám i rozhorčenému výrazu, rodičia investigatívneho novinára majú sklonené hlavy a plačú.

„Otvoril mi pán Kuciak a toho som zasiahol do hrude. Zbadal som, že je tam ešte jedna osoba, ktorú som uvidel, keď on padal. Tú som tiež zasiahol. Pri odchode som ešte raz vystrelil na Jána Kuciaka, ktorý ležal na schodoch. Zatvoril som za sebou dvere,“ hovorí podrobne Marček.

Pri jeho opise vraždy Martinu Kušnírovej počuť v súdnej sieni vzlyky jej matky.

13:00 Prokurátor Vladimír Turan najprv vypočuje Marčeka k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Marček sa na začiatku ospravedlnil. „Je mi to ľúto, no neviem to nijak odčiniť. Je mi to ľúto,“ začal Marček s tým, že priznať sa rozhodol na základe bolesti, ktorú videl v médiách, čo spôsobila táto vražda.

„Zadanie vraždy pána Kuciaka bolo koncom roka 2017 a zadal ju Zoltán Andruskó môjmu bratrancovi Tomášovi Szabóvi. Ten to potom posunul mne,“ začal svoju výpoveď Marček. Postupne odhaľuje všetky detaily a opisuje postupy.

12:58 Marček zostáva v súdnej sieni, ide vypovedať. Ostatných obžalovaných berú von.

Predsedníčka senátu kontroluje Marčekove údaje o bydlisku a dátumu narodenia. Všetko sedí.

12:57 Súd bude pokračovať dokazovaním a výsluchom. Marček, Szabó, Zsuzsová a nakoniec Kočner – také bude poradie pri vypočúvaní.

Ako informovala predsedníčka súdu, obžalovaní budú vypočúvaní bez prítomnosti ešte nevypočutých.

12:54 Obžalovaných priniesli späť do súdnej siene.

Szabó si dáva stále hlavu dole a tvári sa neutrálne, skôr ustráchane. Zsuzsová si teraz zakrývala tvár ružovým svetrom. Marček kráča so vztýčenou hlavou a Marian Kočner vstúpil do súdnej siene sebavedomo a s úsmevom na perách.

11:58 Súd vyhlásil prestávku do 12:55.

11:54 Ostatní obhajcovia tiež súhlasili s navrhovaných postupom.

11:53 Lipšic považuje slová Zsuzsovej za absurdné.

11:52 Prokurátor Novocký so všetkým súhlasí a chce, aby boli všetci obžalovaní vypočutí zvlášť – teda aby sa pri výpovediach nepočúvali.

11:49 Predsedníčka senátu vyzvala obžalovaných, nech sa poradia so svojimi obhajcami, či chcú vypovedať.

Ako určila poradie výpovedí, prvý by mal ísť Marček, druhý, Szabó, potom Zsuzsová a na koniec Kočner. Všetci chcú vypovedať.

Zsuszová chce vypovedať až po výsluchu Andruskóa. Dodala, že Lipšic je voči jej osobe zaujatý. Hovorí o pravosti zverejnenej komunikácie medzi ňou a Lipšicom.

11:43 „Vyhlásenie Mariana Kočnera, že je vinný zo spáchania skutku uvedeného v bode 3 z obžaloby, súd prijíma a vyhlasuje, že dokazovanie v obsahu, v akom obžalovaný priznal vykonanie skutku nevykoná a vykoná dôkazy s nepriznaným skutkom v bode 1 obžaloby,“ uviedla predsedníčka senátu.

11:40 Predsedníčka senátu prijala podľa všetkých prislúchajúcich paragrafov Marčekovo priznanie. „Súd nemal pochybnosti o dobrovoľnosti priznania,“ povedala.

Marček má celý čas pri jej slovách sklonenú hlavu a pozerá sa do zeme.

11:36 Kvasnica a Lipšic, obhajcovia poškodených navrhli súdu prijať priznania obžalovaných. Rovnako súhlasili aj obhajcovia Molnárovej.

11:35 „Vážená pani predsedníčka, rovnako ako aj u obžalovaného Marčeka, aj v tomto prípade navrhujem prijatie priznania v plnom rozsahu,“ vyjadril sa prokurátor Novocký.

11:31 „Marian Kočner sa priznal k spáchaniu skutku z obžaloby v bode 3,“ predsedníčka súdu bude klásť otázky Kočnerovi. „Áno,“ znie Kočnerov hlas v súdnej sieni na otázky predsedníčky súdu. Pýtala sa ho rovnaké, aké položila i Marčekovi o vyhlásení viny.

11:28 Prokurátor Novocký navrhol, aby súd prijal priznanie Marčeka v celom rozsahu.

11:23 Predsedníčka senátu skonštatovala, že Marček sa priznal k všetkému, čo je proti nemu v obžalobe. Pripomenula mu jeho práva. Začína mu klásť otázky. „Rozumiete, čo tvorí podstatu skutkov“ pýta sa ho. Áno, odpovedá Marček. Marček sa priznal k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, k vražde podnikateľa Petra Molnára i k nedovolenému ozbrojovaniu. Predsedníčka senátu mu vymenováva všetko, čo je v obžalobe a pýta sa ho, či bol so všetkým uzrozumený, či sa dobrovoľne priznal. „Áno,“ znie Marčekova odpoveď na všetko.

11:22 Alena Zsuzsová vyhlásila, že je nevinná.

11:21 „Nepodávam vyjadrenie,“ uviedol Szabó.

Miroslav Marček
Na snímke je advokát Daniel Lipšic.
+13Na snímke je obvinená Alena Zsuzsova.

11:20 Marček sa priznal, že v bodoch 1, 2 a 3 je vinný.

Kočner priznal vinu v bode 3. „Priznávam, som vinný v bode 3,“ povedal s tým, že v bode 1 vinu odmieta.

11:17 Obžalovaní sa budú môcť vyjadriť k obžalobe, radili sa so svojimi právnikmi.

11:10 Obžalovaní sa postupne vyjadrili, že poučeniu porozumeli.

11:08 Kočner sa pozerá smerom k ľavici poškodených a tvári sa zamyslene.

11:05 Predsedníčka senátu poučuje obžalovaných o vypovedaní. Hovorí, že priznanie sa a oľutovanie činu má poľahčujúcu okolnosť, ktorú súd berie v úvahu.

11:03 Pojednávanie pokračuje predhovorom Kvasnicu. Hovorí o zmenkách. Priblížil, že Kočner ich vlastní 24 za milióny eur.

11:06 Pojednávanie opäť pokračuje. Priviedli obžalovaných.

Video: Zlatica Kušnírová počas prestávky hovorí, že sa cíti veľmi zle, keď musí všetko nanovo počúvať.

Video

10:42 Hlavné pojednávanie je prerušené. Kukláči vyviedli obžalovaných. Zsuzsová mala celý čas úsmev na perách.

10:40 Advokát zastupujúci Silviu Molnárovú potvrdil, že jeho klientka si uplatňuje náhradu škody za majetkovú i nemajetkovú ujmu, a to vo výške 60 000 eur. Túto sumu majú zaplatiť Marček a Szabó.

10:36 Ak Zlatica Kušnírová vysúdi sumu 1 000 000 eur, ktoré žiada, podľa slov jej právneho zástupcu ich venuje na detský domov a nemocnicu.

10:34 Právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica uviedol, že aj jeho klientka si uplatňuje nemajetkovú ujmu, ako i náklady spojené s pohrebom jej dcéry.

10:30 „Obaja poškodení si uplatňujú 500 000 eur za nemajetkovú ujmu. Ako celkovú sumu si všetci poškodení teda uplatňujú 1 000 000 eur,“ uviedol Lipšic.

10.27 Slovo dostal Daniel Lipšic, právny zástupca rodiny Kuciakovcov.

Pri jeho slovách rodičia oboch zavraždených krútia hlavami a je vidieť, že nimi lomcujú emócie. Ani jeden z nich sa nevie ubrániť slzám.

10:20 Advokát Mariana Kočnera Marek Para mal technické problémy s mikrofónom.

Reaguje na Andruskóa, že jeho vylúčením došlo k pochybeniu a podľa jeho slov sa mal dopustiť krivej výpovedi, za ktorú nebol súdom stíhaný.

10:18 Marčekov advokát sa k obžalobe nevyjadril.

10:16 „Z doterajšieho dokazovania však nevyplýva, že u Petra Molnára mal byť odcudzený majetok,“ hovorí Kochanská k nedôveryhodnosti Andruskóa, ktorý uviedol, že vražda Petra Molnára mala byť majetkovo motivovaná.

10:14 Ivana Kochanská, advokátka Szabóa predniesla svoju reč. V nej reaguje na obžalobu s tým, že jej klient sa necíti byť vinný.

Aj obhajkyňa Tomáša Szabóa stavia svoje reakcie na obžalobu na spochybňovaní Zoltána Andruskóa.

10:10 Druhý Zsuzsovej obhajca Štefan Neszméry, taktiež prednáša svoju reč. Ako aj predošlá obhajkyňa obžalovanej, aj on spomína, že Andruskó je nedôveryhodný.

Video: Obhajca Zsuzsovej hovorí, že má námietky voči obžalobe.

Video

10:05 „Ktorý dôkaz svedčí o tom, že si mal pán magister Kočner objednať čin u mojej klientky?“ pýta sa advokátka Zsuzsovej s tým, že veľa vecí v obžalobe je zmätočných.

10:07 Zatiaľ, čo obhajkyňa Zsuzsovej hovorí svoju reč o tom, ako je táto obžaloba plná pochybností, matka zavraždenej Martiny, Zlatica Kušnírová, krúti hlavou a pohoršuje sa.

10:03 Obhajcovia sa vyjadrujú k vypočutej obžalobe.

Advokátka Aleny Zsuszovej, Júlia Vestenická nesúhlasí s obžalobou. Označila svedka Andruskóa za nedôveryhodného a to nie je len v tomto prípade.

10:02 Každý jeden obžalovaný bude súdený aj za nedovolené ozbrojovanie, keďže pri domových prehliadkach u nich našli zbrane.

10:00 Prokurátor číta právnu kvalifikáciu trestných činov v oboch prípadoch vrážd.

9:54 Setre zavraždeného podnikateľa sa veľmi ťažko počúvajú slová a opis vraždy podnikateľa Petra Molnára. Celý čas jej stekajú po líci slzy a uplakanú tvár sa snaží zakrývať rolákom.

9:47 Prokurátor číta detailný popis vraždy podnikateľa Petra Molnára v Kolárove, ktorú mali spáchať Tomáš Szabó a Miroslav Marček.

Počas jeho čítania došlo k výmene kukláčov, ktorí na procese zabezpečujú bezpečnosť a strážia obžalovaných.

9:42 Otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak sa pri čítaní obžaloby rozplakal. Prokurátor totiž presne popisoval, ako mal byť jeho syn zavraždený.

9:40 Prokurátor Juraj Novocký číta text z obžaloby. V úvode číta, na koho je podaná obžaloba a ich trvalé bydliská.

Ďalej podrobne opisuje vraždu Jána Kuciaka, spresňuje, kedy, ako a čo mala štvorica obžalovaných spáchať.

9:33 Predsedníčka senátu sa uistila, či majú obžalovaní dole putá, aby nevznikali nepríjemnosti.

9:30 Nikto z prítomných nenamieta proti ničomu a súhlasia, aby sa hlavné pojednávanie konalo dnes.

9:28 Prítomná je aj bývalá manželka Petra Molnára Viktória Molnárová, ktorá zastupuje na súde právoplatného dediča, maloletého syna zavraždeného podnikateľa.

9:27 Na lavici poškodených je aj tlmočníčka poškodenej Silvie Molnárovej, ktorá je taktiež prítomná. Silvia Molnárová je sestrou zavraždeného podnikateľa Petra Molnára z Kolárova. Tlmočníčka jej prekladá zo slovenčiny do maďarčiny. Predsedkyňa senátu poučila tlmočníčku.

9:22 Aby nedošlo ku konfliktu záujmom, predseda Špecializovaného trestného súdu poveril na všetky pokyny súvisiace s prípadom vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka svojho zástupcu Romana Púchovského.

9:17 Natália Trubanová je dcérou predsedu Špeciálneho trestného súdu Michala Trubana.

9:16 Z dôvodu, že Kočnerovho advokáta Mareka Paru preveruje disciplinárna komisia, ustanovil mu súd advokátku Natáliu Trubanovú ako náhradnú obhajkyňu.

9:15 Predsedkyňa senátu číta mená osôb, ktoré sa zúčastňujú hlavného pojednávania.

9:08 Predsedníčka súdu Ružena Sabová chce, aby toto pojednávanie bolo transparentné a hospodárne.

9:05 Predsedníčka súdu Ružena Sabová vysvetľuje, prečo sú zakázané živé zvukové prenosy z pojednávania. Ako vysvetlila, mohlo by to narušiť priebeh pojednávania. Prízvukovala, že pri porušení môže súd udeliť pokuty. Taktiež upozorňuje, že sa nemôžu vyhotovovať fotografie ani žiadne iné záznamy sudcov.

9:03 Hneď oproti obžalovaným sedia rodiny zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Video: Obžalovaných privádzajú na súd.

Video

9.01 Začal sa proces.

8:59 Marian Kočner pôsobí upravene a uvoľnene. Alena Zsuszová sa pousmiala, no tentokrát si už tvár nezakrýva. Tomáš Szabó sa skrýva a hlavu má sklonenú. Miroslav Marček vchádzal so vztýčenou hlavou.

8:57 Do súdnej siene priviezli obžalovaných.

8:40 Na súde je zakázané zhotovovať fotografie a videozáznamy z hlavného pojednávania.

8:30 Miestnosť pre novinárov je zaplnená. Nachádzajú sa tu aj zahraniční reportéri. Je ich tu viac, než na predbežnom prejednaní, ktoré bolo 19. decembra 2019.

Štvorica obžalovaných – kto je kto

  • Marian Kočner (56) – podnikateľ s kontroverznou povesťou sa objavil na tzv. mafiánskych zoznamoch. Je povestný arogantným vystupovaním a v minulosti i v súčasnosti figuroval v množstve káuz. O nich často písal Ján Kuciak. Kočner sa mu už počas jeho života vyhrážal, že naňho začne vyťahovať špinu, ktorú zverejní. Kuciak podal trestné oznámenie, polícia ho odmietla. Kočner je od júna 2018 vo väzbe pre obvinenie z falšovania zmeniek. Obvinený je aj z toho, že si mal vraždu mladého novinára objednať. V tejto kauze čelí tiež obvineniu z prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.
  • Alena Zsuzsová (45) – s Kočnerom mala mať blízky vzťah, označovaná je často ako jeho volavka, ktorá cez internet nadväzovala kontakty s vysokoposta­venými politikmi s cieľom získať na nich kompromitujúce materiály. Kočner mal jej a jej dcére dávať peniaze. Obžaloba ju viní z toho, že mala objednávku na vraždu Jána Kuciaka zadať Zoltánovi Andruskóovi, ktorý následne zohnal vykonávateľov zločinu. Zsuzsová vinu od začiatku popiera, na súde vyhlásila, že je nevinná. Podľa znaleckého posudku z odboru psychológie a psychiatrie trpí viacerými poruchami, nemajú však významný vplyv na to, či je schopná chápať zmysel trestného konania.
  • Miroslav Marček (37) – bývalý vojak z Kolárova bol najskôr políciou považovaný za šoféra, ktorý priviezol vraha do Veľkej Mače. On sám spočiatku vinu popieral. V apríli tohto roka sa však priznal, že na Kuciaka a Kušnírovú strieľal on. V júni túto svoju výpoveď opäť potvrdil. V máji sa priznal aj k vražde Petra Molnára. Polícii poskytol informácie o vražedných zbraniach. Obvinený je z vrážd Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára, z prečinu porušovania domovej slobody, z prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.
  • Tomáš Szabó (41) – bývalý policajt z Kolárova odmieta, že by sa podieľal na vražde. Polícii tvrdil, že do Veľkej Mače najskôr išiel kúpiť babetu, z obchodu však nič nebolo. Vypovedal tiež, že Kuciaka mali ísť do tejto obce iba zbiť, no keď to mal jeho bratranec Marček vykonať, Kuciaka aj Kušnírovú našiel mŕtvych. Podľa obžaloby priviezol Marčeka na miesto činu. Szabó poprel aj to, že by mal niečo spoločné s Molnárovou vraždou. Szabó je obvinený z vrážd Jána Kuciaka a Petra Molnára, z prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a z porušovania domovej slobody.

(kf)

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #megaproces s Kuciakovými vrahmi