Veľa mrakov, málo slnka

Veľa slnečných lúčov budúci týždeň neponúkne. Bude zamračené, hmlisto a opäť poľadovica.

11.01.2020 09:00
debata

Začiatok januára zaznamenal paradox. Priemerná teplota vzduchu na Štrbskom plese za prvých deväť dní dosiahla –2,8 stupňa, rovnakú hodnotu však namerali aj v Košiciach. V Banskej Štiavnici zasa –1,7, v Dudinciach –2 stupne. „Môžu za to teplotné inverzie. Vo vyšších nadmorských výškach bolo teplejšie ako v kotlinách a nížinách,“ vysvetľuje klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave.

Snehu je málo

Na počasie u nás vplývajú najmä tlakové výše, vďaka nim je aj málo zrážok. „Takže nádej, že v januári bude viac snehu ako v decembri, sa nenaplní,“ pokračuje Faško s tým, že ani v najbližších dňoch nebude padať veľa zrážok. Vyrátal, že od 1. decembra do 10. januára mnohé meteorologické stanice zaznamenali len deň či dva so snehovou pokrývkou.

Príkladom je letisko Kuchyňa na Záhorí, kde mali centimetrovú vrstvu snehu len 13. decembra. Na bratislavskom letisku bol centimeter snehu len 2. decembra, v Mlynskej doline 2. a 3. decembra. V Piešťanoch mali sneh tiež len 2. a 3. decembra, oba dni po centimetri, v Nitre ho bolo o niečo viac – 2 a 3 cm. Prievidza bola zasnežená štyri dni, pokrývka mala hrúbku centimeter. V Poprade mali až 22 dní so snehom, najhrubšiu vrstvu namerali len 14. a 15. decembra, mala 6 cm.

O nič lepšie to nebolo ani v piatok 10. decembra. Štrbské pleso hlásilo 25, Oravská Lesná 24 cm. Na východnom Slovensku bolo snehu o čosi viac, v Podolínci a Medzilaborciach 9, v Stropkove 7, Telgárte 5. Poprade a Čaklove 4, Spišských Vlachoch 4, Košiciach a Kamenici nad Cirochou 3, v Orechovej 1 a vo Švedlári 2 cm. Faško pripomína Liesek, v najnižších častiach severnej Oravy mali 4 cm snehu.

V Banskej Bystrici napadla dvojcentimetrová perina. „A smerom na západ už je výskyt snehovej pokrývky problematický. Na západnom Slovensku sa sneh vyskytuje možno niekde vo vrcholových partiách Bielych Karpát alebo Považského Inovca,“ hovorí klimatológ.

Snehu nebude ani v najbližších dňoch. „Nebudú na to dobré predpoklady. Dominantná bude totiž tlaková výš, ktorá k nám bude zasahovať od juhozápadu alebo juhu. Poveternostné fronty budú postupovať po jej severnom okraji. Takže snežiť môže na severe, ale na juhozápade a západe nie,“ vysvetľuje klimatológ.

Slabé vyhliadky na zrážky však nie sú dobrou správou. V tomto období, pripomína Faško, by sa mali vytvárať zásoby vody v snehovej pokrývke, ktoré by sa mali zužitkovať začiatkom jari. Ak bude zrážkovo chudobné obdobie pokračovať, možno čakať sucho.

Inverzie, poľadovica a priemyselný sneh

Najbližším dňom budú podľa neho dominovať inverzie. To pre nižšie nadmorské výšky znamená nedostatok slnečného svitu a hmlu. Na horách, nad hranicou inverzie, však bude príjemne, slnečno a zrejme aj teplejšie. „Znova môžu nastať paradoxné situácie, keď niekde na svahoch Tatier bude 5 až 7 stupňov, ale v Bratislave nula,“ upozorňuje Faško.

Dôsledkom inverzie sú poľadovice. „Nám v nižších nadmorských výškach sa môže zdať, že je chladno, ale vo vyšších polohách je teplo. To sa stalo aj vo štvrtok – zrážky mali tekutú formu a keď dopadli na vychladnutý zemský povrch, zamŕzali a vytvárala sa poľadovica,“ objasňuje klimatológ.

V Košiciach minulý víkend zaznamenali zaujímajú situáciu. Horúca para z U. S. Steelu sa dostala do ovzdušia, keďže vo vzduchovej vrstve na zemou sú záporné teploty, para sa vyzrážala, vytvorili sa ľadové kryštáliky a spadli na zem späť ako sneh. Tomuto javu sa hovorí priemyselné sneženie. „Podľa toho, ako fúka vietor, zvykne priemyselné sneženie často zasiahnuť aj košické letisko,“ upozorňuje klimatológ.

Priemyselné sneženie vzniká tak nízko nad zemským povrchom, že ho nezaevidujú ani meteorologické radary. Takto najviac nasnežilo koncom decembra 2007, za tri dni spadlo na košickom letisku viac ako 30 cm priemyselného sne­hu.

VIDEO: Pozrite si vo videopredpovedi TV Pravda, aké počasie očakáva na víkend a nasledujúce dni meteorológ Daniel Cibula.

Video

Ako bude

  • Sobota 11. januára – Premenlivá, na severe veľká oblačnosť. Zrána miestami zamračené, hmlisto, ojedinele poľadovica. Ojedinele na severe a východe miestami prehánky, od 600 m snehové. Denné teploty 0 až +5 stupňov.
  • Nedeľa 12. januára – Jasno až polojasno. Miestami hmla alebo nízka oblačnosť, ojedinele s mrholením a tvorbou poľadovice. Nočné teploty –1 až –6, v údoliach miestami –7 až –12, denné +2 až +7, pri hmle alebo nízkej oblačnosti okolo nuly.
  • Pondelok 13. januára – Oblačno až zamračené, spočiatku aj zmenšená oblačnosť. Hmlisto. Ojedinele slabé zrážky, aj mrznúce. Nočné teploty –1 až –6, v údoliach miestami –8, denné 0 až +5, pri hmle alebo nízkej oblačnosti okolo –2 stupne.
  • Utorok 14. januára – Zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Na horách a ojedinele aj v nižších polohách polojasno. Ojedinele slabé zrážky, aj mrznúce. Nočné teploty 0 až –6, denné –2 až +4 stupne.
  • Streda 15. januára – Zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Ojedinele polojasno. Nočné teploty –1 až –7, denné 0 až +6 stupňov.
ZDROJ: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie